VULCAN 750

Awatar użytkownika
Epin12
Miejscowość: BYTOM
Motocykl: kawasaki
VROC: 0

VULCAN 750

Post autor: Epin12 » śr cze 13, 2012

witam jestem nowym vulcanerem i mam pytanie może mi ktoś pomoże ?!? otóż od pewnego momentu moje moto zaczęło szarpać tak pomiędzy 3 tyś. obrot a 5 tyś obrotów ! poprostu silinik przerywa i nie równo pracuje słyszałem że na gaźniku są jakieś sróbji ( 2 szt) do regulacji pytam czy da rade zrobic cos samemu czy trzeba jechac do fachowca ??? pozro dla wszystkich i pliiiiiiiiiiiiiiiis o pomoc ! epin
krzysiek

KARUZO8
Miejscowość: MIEDZIANA GÓRA
Motocykl: KAWASAKI vulkan vn15

Post autor: KARUZO8 » śr cze 13, 2012

SAM NIE KOMBINUJ NIE DASZ RADY
KARUZO 8

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » śr cze 13, 2012

Pisz do Tiszo lub Rudego na pewno pomogą nie znam większych speców od tego modelu niż oni. ;) ;) ;)
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Awatar użytkownika
Rudy
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN750
VROC: 29537

Post autor: Rudy » śr cze 13, 2012

Dzieki Konrad, ale to Tiszo jest "mistrzem" a ja póki co raczej tylko "czeladnikiem" :mrgreen:

Epin,
Przy gaźnikach masz z lewej dużą czarna śrubę do regulacji wolnych obrotów (na przednim gaźniku), a między gaźnikami masz małą śrubke (na tylnym gaźniku) służącą do synchronizacji tylnego gaźnika z przednim.
Synchronizację gaźników można zrobić samemu jeżeli masz wakuometry.

W twoim przypadku raczej będzie potrzebne czyszczenie i regulacja. Na początek możesz kupić środek do czyszczenia gaźników, wlać do baku odpowiednia ilość i wyjeździć do oporu żeby gaziory się przeczyściły. Jeśli nie pomoże to pozostaje wyjęcie gaźników i dokładne ręczne czyszczenie i regulacja, a do tego lepiej znaleźć fachowca.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III

Awatar użytkownika
Epin12

dzieki ludziska za odp. nie będę się brał za coś czego nie umiem to akurat fakt ! a co do tego preparat RUDY naisz mi jak możesz nazwe tego specyfiku ( chetnie spróbuje) a co do tych śrub to tą od wolnych obrotów już zlokalizowałem a za sprawy z wakumetrami nie bede sie brał bo raz że nie umiem a dwa nie mam ich ! pozdro dla wszystkich i jeszcze raz dzieki za odp . epin
krzysiek

Awatar użytkownika
Epin12

każda podpowiedź na początek " zabawy" z vulcanem jest na wagę złota !!! piszcie za wszystkie wskazówki bardzo dziękuję !!! pozdro :goldas:
krzysiek

Awatar użytkownika
Góral
Miejscowość: Brusy
Motocykl: _FuMA
VROC: 34785

Post autor: Góral » śr cze 13, 2012

Rudy pisze:
Synchronizację gaźników można zrobić samemu jeżeli masz wakuometry.
Nie wiem jak się wykonuje synchronizację w Kawie, ale kiedyś robiłem cóś takiego w virażce 535. Tak naprawdę to mało mnie interesowało jakie jest podciśnienie, a tylko czy jest w obu równe. Na gaźnikach znajdowały się dwie wystające rurki zaślepione gumowymi zatyczkami, służące do podłączenia wakuometrów podczas regulacji. Dopasowałem do tych rurek wężyk paliwowy (przeźroczysty), chyba 8-kę, jakieś 1,5-2m. Żeby zmniejszyć przepływ powietrza przez wężyk podczas regulacji wetknąłem z obu stron ułamane - grubsze - części cieniutkich igieł do zastrzyków. Przed tym do wężyka wlałem trochę oleju silnikowego - takiego jaki stosowałem w motongu, ładny czerwony kolor widoczny doskonale. Końcówki wężyka założyłem na króćce służące do podłączenia wakuometrów. Odpaliłem i kręcąc pokrętłem regulacyjnym doprowadziłem do sytuacji aż olej przestał przemieszczać się w wężyku. Podciśnienie w obu gaźnikach było idealnie równe.
Rozwiązanie tanie - kilkanaście złotych cały "sprzęt" i dokładniejsze od dwu wakuometrów. Jeżeli regulacja w Kawie jest podobna - tzn. trzeba ustalić takie samo podciśnienie w obu gaźnikach to proponuję jak wyżej.
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy

Awatar użytkownika
Rudy
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN750
VROC: 29537

Post autor: Rudy » śr cze 13, 2012

Dodatki do paliwa:
http://www.czesci-moto.pl/p3842,dodatek ... 00-ml.html
http://autokosmetyki-24.pl/pl/dodatek-d ... rtner=3325

Spray'e wtryskiwane przez wlot powietrza:
http://www.autochemia24.pl/pol_m_CHEMIA ... w-479.html

Ja sam nie korzystałem ale zajrzyj tu: http://www.vulcaneria.pl/viewtopic.php?t=4232. W tym temacie przemkolodz pisał że używał środka do gaźników i zadziałało.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III

Awatar użytkownika
Epin12

ok Rudy dzieki za pomoc postaram się coś kupić i zobaczymy ! a jak nie to moto pujdzie do " lekarza" bo działac musi sezon juz jest !!! pozdrawiam krzysztof
krzysiek

Awatar użytkownika
Tiszo
Miejscowość: Stary Dybów
Motocykl: VN 2000
VROC: 32243

Post autor: Tiszo » czw cze 14, 2012

Rudy pisze:Dzieki Konrad, ale to Tiszo jest "mistrzem" a ja póki co raczej tylko "czeladnikiem" :mrgreen:

Dzięki Rudy ale nie bądź taki skromny, ty masz 750 w jednym palcu :ok:

Awatar użytkownika
Epin12

Post autor: Epin12 » czw cze 14, 2012

oki ogólnie dzieki za podpowiedzi jak cos to bede pytał dalej ! acha gdzie można kupic takie zaczepy które trzymają osłony ( te niklowane) na tłumnik , bo z prawej strony zgubiłem taki zaczep i szukam teraz czegoś na miejsce tego starego ??? pozdro dla wszystkich :motorynka:
krzysiek

ODPOWIEDZ