Ortopeda

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
SAURO
Miejscowość: ZAMOŚĆ, CIECHANÓW, RZYM
Motocykl: VN 1500 Nomad
VROC: 30956

Ortopeda

Post autor: SAURO » śr lut 27, 2013

Kochani poszukuję dobrego ortopedy specjalisty od kręgosłupa i stóp. Mam potworne bóle kręgosłupa które przenoszą się na stopy . Dochodzi do tego że bo przestaniu godziny mam problemy z chodzeniem :( . Najlepiej gdyby to był specjalista przyjmujący na Mazowszu lub Lubelszczyźnie.
BAWMY SIĘ W MOTOCYKLE A NIE POLITYKĘ

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » śr lut 27, 2013

Siema Sauro,
mam podobne problemy, prawie dwa metry wzrostu i "pare" kilo wagi, sluchaj, jako ze siedze troche w temacie, to odpusc sobie ortopede, znajdz dobrego, doswiadczonego masazyste, poplywaj troche, a najlepiej systematycznie, i koniecznie na "grzbiecie" :D , no na plecach, wzmocnij tez miesnie plecow, to bardzo wazne, bedzie dobrze, pewnie kregoslup "sie wyprostowal" i to sa typowe objawy tego "wyprostowania" ortopeda ci powie zniesienia lordozy, mam tak z 15 pacjentow z tymi przypadlosciami...dziennie
narka i twardy badz, a nie "mietki"
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Awatar użytkownika
Robson
Miejscowość: Tychy
Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
VROC: 34475

Post autor: Robson » śr lut 27, 2013

Krasnal pisze:Siema Sauro,
mam podobne problemy, prawie dwa metry wzrostu i "pare" kilo wagi, sluchaj, jako ze siedze troche w temacie, to odpusc sobie ortopede, znajdz dobrego, doswiadczonego masazyste, poplywaj troche, a najlepiej systematycznie, i koniecznie na "grzbiecie" :D , no na plecach, wzmocnij tez miesnie plecow, to bardzo wazne, bedzie dobrze, pewnie kregoslup "sie wyprostowal" i to sa typowe objawy tego "wyprostowania" ortopeda ci powie zniesienia lordozy, mam tak z 15 pacjentow z tymi przypadlosciami...dziennie
narka i twardy badz, a nie "mietki"
Potwierdzam pływanie. Wielki nie jestem jak Wy, ale dolegliwości kręgosłupowe leczę np. 70x25m na basenie. Pierwsze razy trudno, ale potem to juz z płatka. I bez pospiechu, bo mozna zatonąć z zadyszki :D

Odradzam żabkę, siadają stawy w kolanach - to styl mocno wymagający...
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.

Awatar użytkownika
Andrzej
Miejscowość: Nadarzyn
Motocykl: VN 900 Classic - "Pimpuś"
VROC: 31877

Post autor: Andrzej » śr lut 27, 2013

Sauro, Carolina medical center w wawie.
Z racji dosyć kontuzjogennego sportu miałem tak kiedyś abonament. Tanio nie jest, ale specjaliści dobrzy. Mocno stawiają na swoich fizjoterapeutów którzy kilka razy wyciągnęli mnie z niezłego gówna tylko masażami i ćwiczeniami.
Nie wiem jak z Tobą ale mnie kilka razy pomogli...
... i nie mylmy posiadacza motocykla z motocyklistą ...

Awatar użytkownika
Piotr
Miejscowość: Warszawa-Wilanów
Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
VROC: 25311

Post autor: Piotr » śr lut 27, 2013

Napisz do Tokara On jest teraz na bieżąco z ortopedami i to chyba w tej klinice, o której pisał Andrzej.
VROC#25311

--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---

http://www.steelrosesmcsouthside.pl

Awatar użytkownika
Shepherd
Miejscowość: LOP
Motocykl: VN2000 "syn"
VROC: 0

Post autor: Shepherd » śr lut 27, 2013

Piotr pisze:Napisz do Tokara On jest teraz na bieżąco z ortopedami i to chyba w tej klinice, o której pisał Andrzej.
Dokładnie tak,
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW

SAJMON84
Miejscowość: rymań
Motocykl: vulcan 750

Post autor: SAJMON84 » czw lut 28, 2013

miałem takie same objawy. Ortopeda odpada!!!! Musisz skonsultować to z neurochirurgiem.
Prawdopodobnie masz dehydrytacje krąka w okolicy L4-L5. Nerwy uciskają i stąd ból kręgosłupa, który przenosi się na nogi-stopę w postaci też takiego "prądu".
Klinika "MATOPAT" w Toruniu. Koszt zabiegu trzy lata temu 10000 zł, w zależności od stopnia schorzenia. Polecam, kumpla postawili na nogi miał uszkodzony kręgosłup (spadł z czołgu)
był leżący lekarze go dawno skreślili. Dzisiaj chłopak gra w piłe jest w 100% sprawny.

Awatar użytkownika
Andrzej
Miejscowość: Nadarzyn
Motocykl: VN 900 Classic - "Pimpuś"
VROC: 31877

Post autor: Andrzej » czw lut 28, 2013

SAJMON84 pisze:Prawdopodobnie masz dehydrytacje krąka w okolicy L4-L5. Nerwy uciskają i stąd ból kręgosłupa, który przenosi się na nogi-stopę w postaci też takiego "prądu".
Widzisz Sauro potęgę forum !! Zdiagnozowany nawet już jesteś. Poczekaj jeszcze chwilkę to Cię "forum" zdalnie uleczy ;)
... i nie mylmy posiadacza motocykla z motocyklistą ...

SAJMON84
Miejscowość: rymań
Motocykl: vulcan 750

Post autor: SAJMON84 » czw lut 28, 2013

nie to że zdiagnozowany. Podałem przykład bo miałem takie same objawy. Niestety kręgosłup to choroba cywilizacyjna. Każdy może mieć inną przypadłość
Pozdro!!!

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » czw lut 28, 2013

Mi się też wyprostował w dolnym odcinku i były okresy, że do mycia zębów kucałem, bo o pochyleniu mowy nie było. Ból promieniował do nogi, ale kończyło się na udzie. Prześwietlenia, neurolog - taki charakter pracy, wiek, Ketonal, etc.

Pływać, pływać, pływać - zapomniałem o problemie.
:ok:

Awatar użytkownika
broda
Miejscowość: Kielce
Motocykl: Szara Eminencja VN 2000
VROC: 33010

Post autor: broda » czw lut 28, 2013

Lecho pisze:Ketonal
To było moje śniadanie, obiad i podwieczorek :D
Lecho pisze:Pływać, pływać, pływać
To jest właściwa ścieżka.....
Kościec odciążony, a mięśnie pracują. Polecam.
Wiem co mówię, bo mi chirurg gmerał w kręglach. :D
:yeee:
"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania." - Voltaire

Były Preludomaniak

Awatar użytkownika
Gumis
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Kawasaki Vulcan

Post autor: Gumis » czw lut 28, 2013

Górale mówią tak , doktor glinka wszystko wyleczy.
Nie przejmuj się, i tak jest dobrze .Chodzą słuchy co po 30-m roku życia jak
cię coś nie boli to znaczy żeś odjechał.

Siemanko.
ps. na wesoło ponoć tak nie boli.

Awatar użytkownika
SAURO

Post autor: SAURO » czw lut 28, 2013

Dzięki za wsparcie :pada: Od jutra zaczynam walkę z bólem na basenie :yeee: zobaczymy po dwóch trzech tygodniach :razz:

Awatar użytkownika
Tokar
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN 2000
VROC: 33470

Post autor: Tokar » czw lut 28, 2013

SAURO pisze:Dzięki za wsparcie :pada: Od jutra zaczynam walkę z bólem na basenie :yeee: zobaczymy po dwóch trzech tygodniach :razz:
Ello.....z pływaniem się wstrzymaj!!! Nie masz diagnozy, więc ze względu na charakter pracy w wodzie, nie wiesz jakimi stylami możesz pływać (jeżeli są jakiekolwiek dolegliwości, które wynikają ze skoliozy to w stylu dowolnym i grzbiecie zapomnij-chodzi o ruch naprzemianstronny, jeżeli problem wynika z lordozy bądź kifozy NIE POWINIENEŚ wykonywać ruchów obustronnych). Proponuję na początek diagnozę tzw obrazową (RTG, tomografię, rezonans, może USG), kontrolę u ortopedy, neurochirurga no i oczywiście u FIZJOTERAPEUTY - REHABILITANTA. Dopiero po tym zacznij "trening". W Warszawie trudno określić gdzie powinieneś się udać. Ja leczę się w Carolina Medical Center - kolanka robią na cacy :-) ale są zajebiście drodzy. W Wawie jest jeszcze Ortopedica i dr Mioduszewski- bardzo sensowny gość i zdecydowanie taniej niż w Carolinie. Co do fizjoterapeuty to w Wawie SUPER GOŚĆ to Darek Straszewski Darek Straszewski na PW mogę podesłąć Ci namiar. W Lubinie jest kilku fizjoterapeutów (np. Zbigniew Wawrzyczek w SANITASIE i kilku innych pisz na PW to coś podpowiem, podeślę numer tel ). Z lekarzami na Lubelszczyźnie daj sobie spokój.
Zdiagnozuj i dopiero zacznij coś z tym robić.

Awatar użytkownika
SAURO

Post autor: SAURO » pt mar 01, 2013

Dzięki za informacje postara się jak najszybciej poogarniać temat diagnozy.

Awatar użytkownika
Gumis
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Kawasaki Vulcan

Post autor: Gumis » pt mar 01, 2013

SAURO- Tokar napisał ważną rzecz.
Przeczytaj proszę, i jeszcze raz przeczytaj bardzo proszę !. Chodzi o to byś nie zrobił czegoś czego nie da się cofnąć.

Mówię z autopsji
Bywaj.

Awatar użytkownika
Fursiak
Miejscowość: Koło
Motocykl: VN 750

Post autor: Fursiak » pt mar 01, 2013

Również z tym walczyłem a do malutkich też nie należę. (187 cm i 117 kg)
W pracy siedze przed monitorem, po pracy siedzę w samochodzie lub na VN-ie, wieczorami (czasem) w barze. Zaprzyjaźniony neurolog wysłał mnie na basen i siłownie oraz zakazał mi dźwigać/szarpać cięzarów w pozycji nieergonomicznej. Teraz jest o niebo lepiej.
Mam kolegę który podjął sie zabiegu/operacji na rwę kulszową i teraz jest na rencie. Już nie siedzi ani przy biurku ani na bike-u, ledwo chodzi i załuje że sie zdecydował na zabieg za namową ortopedy specjalisty.
Pogromcy szos jakie posiadałem:
Motorynka, Kadet, Simson, ETZ MZ 150
Aktualnie : Kawasaki Vulcan vn 750 1994 r.

Awatar użytkownika
Tokar
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN 2000
VROC: 33470

Post autor: Tokar » pt mar 01, 2013

Nie ma co dramatyzować........ sensowna ocena stanu zdrowia pacjenta, rehabilitacja tudzież fizjoterapia i będzie git. Sauro jak nie spierdzielałeś z wf-u w szkole to dasz radę :D

ODPOWIEDZ