Inteligentne światła na skrzyżowaniach

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Majkel
Miejscowość: Bytom
Motocykl: VN 800 CLASSIC
VROC: 0

Inteligentne światła na skrzyżowaniach

Post autor: Majkel » czw cze 20, 2013

Witam, jestem początkującym motocyklistą, przyznam, że nawet ogólnym kierowcą jestem też krótko, bo rok.
Będąc pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego, sygnalizacja na skrzyżowaniu, najczęściej na lewoskręcie ma mnie mówiąc krótko i na temat w dupie.
Zapewne jest to temat znany, bo kilka artykułów idzie znaleźć w googlach na ten temat.
Pod pewnym artykułem znalazłem poradę, która mówi o tym, aby do ramy od dołu przyczepić mocny magnes neodymowy.
Teraz pytania: Czy ktoś się orientuje, czy to rzeczywiście działa?
Gdzie umieścić najlepiej magnes, czy magnes nie uszkodzi elektroniki czy czegoś w silniku?
Jak wy radzicie sobie z tymi "mądrymi" skrzyżowaniami?
Po prostu walicie na czerwonym, a może rozwiązaliście ten problem w jakiś sposób?
Szczerze mówiąc czuję się zażenowany faktem, że muszę łamać przepisy i ryzykować mandatem i punktami przez głupotę jakiegoś inżyniera, który nie umiał ustawić czułości pętli indukcyjnej.

Duch

Post autor: Duch » czw cze 20, 2013

w moim rejonie są dwa takie skrzyżowania jestem motocyklistą co się zowie - posiadam prawo jadzdy kat A i jeżdze tylko motorem :), wiec jestem bardziej wyczulany na takie wynalazki. Dojeżdżając do takiego skrzyżowania 1. zapalam długie światła 2. stane na wyciętym (wyróżniającym) kawałku aswaltu tylnim kołem, w obu przypadkach działa, podobnie robie w trasie

ODPOWIEDZ