Nolan, Caberg czy HJC? Help! :)

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Kubrick
Miejscowość: Krk
Motocykl: Kawasaki VN 800 CL
VROC: 0

Nolan, Caberg czy HJC? Help! :)

Post autor: Kubrick » śr paź 23, 2013

Zajarałam się na kupno kasku. :) Zakładam, że jak dam ok 1000 to już powinien być porządny. No i chyba rozważam trzy opcje:
Caberg Justissimo http://akcesoriamotocyklowe.pl/kaski/12 ... y-mat.html
HJC SY-MAX http://akcesoriamotocyklowe.pl/kaski/22 ... talik.html
Nolan N90 http://akcesoriamotocyklowe.pl/kaski/11 ... talik.html

Nie chodzi mi o cenę tylko o "porządność" :D Spotkałam się z opiniami, że Nolan jest generalnie "naj". Prawda li to? :)

marekfg
Miejscowość: Szamotuły
Motocykl: HD Electra Ultra Classic

Post autor: marekfg » śr paź 23, 2013

No nie wiem w jakiej kategorii Nolan jest "naj" - ja mam Shoei i coś mi się widzi że jest bardziej "naj" niż Nolan... Ale nie w tym rzecz, kaski które zaproponowałaś musisz po prostu przymierzyć i sama ocenić jak się w nich czujesz, czy dobrze leżą, czy szczęki się otwierają łatwo (kiedy wybierałem kask dla siebie to przy kilku modelach mordowałem się z podniesieniem szczęki i to bez rękawic, co je zdyskwalifikowało na starcie a nie były to garnki z niskiego przedziału cenowego - pamiętaj że będziesz często otwierała szczękę w rękawicach)
Ogólnie bez przymiarki ani rusz.
Powodzenia ;)
"Nie dyskutuj z idiotą bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wygra doświadczeniem"

Idź pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci..

Awatar użytkownika
Kubrick
Miejscowość: Krk
Motocykl: Kawasaki VN 800 CL

Post autor: Kubrick » śr paź 23, 2013

jestem po przymiarkach. I wlasnie wszystkie spoko. Zaczekam jeszcze, moze Mikolaj przyniesie jakies promocje albo cos :)

marekfg
Miejscowość: Szamotuły
Motocykl: HD Electra Ultra Classic

Post autor: marekfg » czw paź 24, 2013

To bardzo dobra opcja, tylko nie zapomnij mu wysłać listu z precyzyjnym opisem wymarzonego prezentu :D
"Nie dyskutuj z idiotą bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wygra doświadczeniem"

Idź pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci..

Awatar użytkownika
Schwartzu
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN 1600 Nomad / XV 535 Virago

Post autor: Schwartzu » czw paź 24, 2013

Mogę napisać jedynie o Caberg Justissimo.
Jeździłem takim przez 3 sezony (a odziedziczyłem go po poprzednim właścicielu motocykla, który kupiłem).
Sprawdzał się bardzo dobrze. Fajnym rozwiązaniem jest to, że szczękę można było wypiąć i zrobić sobie jeta. Mechanizmy podnoszenia szczęki bez zarzutu. Długość i kształt blendy bardzo dobra (w Nolanie N86 jaki mam teraz, jest nieco gorzej. Nie wiem jak ma N90). Jedyny minus to niezbyt wydajna wentylacja i ciężar, który mi osobiście nie przeszkadzał.

Laku
Motocykl:

Post autor: Laku » sob paź 26, 2013

Marek fg dobrze prawi. Najważniejsza przymiarka.
Ja np. się zastanawiałem nad N43 Nolana ale po przymiarce się okazało, że blenda była nieco za krótka jak na wymiary mojej głowy :) Kupiłem X-lite X402 GT ( też producent Nolan ale seria, jak to oni określają "higher performance"), w którym właśnie blenda była obszerniejsza + masywniejsza szczęka. Z kasku jestem bardzo zadowolony, także firma Nolan IMHO godna polecenia :)

ODPOWIEDZ