Suzuki VS1400 Boulevard S83
- Ryszard1962
- Miejscowość: Warszawa - Gocławek
- Motocykl: RS 1600 był Kawsaki VN 1500 NOMAD
- VROC: 37255
Suzuki VS1400 Boulevard S83
Koledzy , może ktoś pomoże , kolega dosiada motonga jak w temacie , na okres zimy w stacyjce zostawił kluczyk w pozycji zapalonego tylnego światła postojowego , skutkiem czego akumulator padł , czy ktoś może wie gdzie w tym motongu szukać akumulatora i ewentualnie jak się do niego dobrać - z góry dziękuję
- Kermit
- Miejscowość: Poręba k. Zawiercia
- Motocykl: VN 2000
- VROC: 36601
Wiem ja to wygląda w VS 800, ale konstrukcja pewnie podobna.
Aku znajduje się na samym dole ramy, w pionie pod siedzeniem. Żeby go wyciągnąć trzeba odkręcić blachę pod moto i opuścić aku. Wcześniej, którąś ze szpar, lub dojściem z "boczków" da się odłączyć klemy. Pamiętam że problem jest z "upchaniem" aku z powrotem prze tą właśnie skrzynkę leci przewód odpowietrzający, który trzeba ładnie ułożyć.
Aha i blachy nie da się opuścić do tego poziomu żeby wyjąć aku kiedy moto stoi na stopce, trzeba wyprostować.
Aku znajduje się na samym dole ramy, w pionie pod siedzeniem. Żeby go wyciągnąć trzeba odkręcić blachę pod moto i opuścić aku. Wcześniej, którąś ze szpar, lub dojściem z "boczków" da się odłączyć klemy. Pamiętam że problem jest z "upchaniem" aku z powrotem prze tą właśnie skrzynkę leci przewód odpowietrzający, który trzeba ładnie ułożyć.
Aha i blachy nie da się opuścić do tego poziomu żeby wyjąć aku kiedy moto stoi na stopce, trzeba wyprostować.
Wojtek
- Ryszard1962
- Ryszard1962
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Ryszard1962, akumulator jest na dole ramy, przed tylnym kołem w metalowej puszce, po bokach masz dwie śruby fi5 na śrubokręt krzyżakowy, odkręcasz je i zdejmujesz plastykową pokrywę akumulatora, odkręcasz klemy z akumulatora (najpierw MINUS
) następnie na dole puszki odszukujesz dwie śruby fi6 kluczyk 10 lub torx, po odkręceniu będziesz mógł po uprzednim odchyleniu podstawy wyjąć akumulator, jeżeli jest zamontowany oryginalny akumulator to wyjdzie bez kombinowania, jeżeli akumulator jest wyższy to VS1400 musisz wyprostować lub podnieść go na centralnym podnośniku.
Akumulator został rozładowany do zera więc nie naładujesz go ładowarką procesorową lub elektroniczną automatyczną ponieważ potrzebują min. 7V na zaciskach aku., tylko zwykły prostownik, przynajmniej do wzbudzenia, ale musicie liczyć się z wymianą akumulatora na nowy ze względu na całkowite rozładowanie,a co za tym idzie to znaczne zasiarczenie które nastąpiło, niby będzie OK. ale VS1400 potrzebuje bardzo dużego prądu rozruchowego, przy mniejszej pojemności niby będzie kręcił rozrusznikiem ale motong nie odpali, dla przypomnienia dodam że oryginalne aku ma 210A rozruchu.

Akumulator został rozładowany do zera więc nie naładujesz go ładowarką procesorową lub elektroniczną automatyczną ponieważ potrzebują min. 7V na zaciskach aku., tylko zwykły prostownik, przynajmniej do wzbudzenia, ale musicie liczyć się z wymianą akumulatora na nowy ze względu na całkowite rozładowanie,a co za tym idzie to znaczne zasiarczenie które nastąpiło, niby będzie OK. ale VS1400 potrzebuje bardzo dużego prądu rozruchowego, przy mniejszej pojemności niby będzie kręcił rozrusznikiem ale motong nie odpali, dla przypomnienia dodam że oryginalne aku ma 210A rozruchu.
Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
Gdzie słyszysz śpiew tam idź,
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
- Ryszard1962
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Nie ma sprawyRyszard1962 pisze:Dzięki serdeczne za szybką pomoc a Mariuszowi za szczegóły pozdrawiam wszystkich

Gdybyście mieli jeszcze jakieś problemy z VS1400 to polecam się na przyszłość

Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają