Co uważamy za moto BEZWYPADKOWE ??
Co uważamy za moto BEZWYPADKOWE ??
Chodzi o to kiedy sprzedający może posługiwć się terminem Bezwypadkowy ,po ślizgu ?, porysowany itp.
grzybass.
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
To zawsze jest kwestia troche indywidualnej oceny.
Dla mnie bezwypadkowy to taki, który z np. USA przyjechał na Clean Title. Jeżeli sprzedawca mówi, że absolutnie bezwypadkowy, stan igła, a tytuł jest Salvage to już się zastanawiam. Nawet jak sie okazuje, że był "tylko" przewrócony na bok, to już nie ufam sprzedawcy.
W Europie trudniej to ocenić - nie masz nigdzie spójnej historii serwisowej / ubezpieczeniowej. Więc trzeba zdać się ocenę w serwisie i dokładny przegląd.
Dla mnie bezwypadkowy to taki, który z np. USA przyjechał na Clean Title. Jeżeli sprzedawca mówi, że absolutnie bezwypadkowy, stan igła, a tytuł jest Salvage to już się zastanawiam. Nawet jak sie okazuje, że był "tylko" przewrócony na bok, to już nie ufam sprzedawcy.
W Europie trudniej to ocenić - nie masz nigdzie spójnej historii serwisowej / ubezpieczeniowej. Więc trzeba zdać się ocenę w serwisie i dokładny przegląd.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
- Brein
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: Dniepr MT12
- VROC: 32244
„Wypadek, to zdarzenie mające miejsce w ruchu lądowym, spowodowane poprzez nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu, którego skutkiem jest śmierć jednego z uczestników lub obrażenia ciała powodujące naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwające dłużej niż 7 dni”.
„Kolizja, to zdarzenie mające miejsce w ruchu lądowym, spowodowane poprzez nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu, którego skutkiem są straty materialne (uszkodzenie pojazdu, płotu, urządzenia drogowego, bagażu, itp.) lub też jeden
z uczestników doznał obrażeń ciała powodujących naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwające poniżej 7 dni”.
Czyli, jeśli motocykl brał udział w kolizji, np wbił się w samochód lub owinął wkoło drzewa, ale nikt nie zginął - pozostaje bezwypadkowy, ale nie jest już bezkolizyjny.
„Kolizja, to zdarzenie mające miejsce w ruchu lądowym, spowodowane poprzez nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu, którego skutkiem są straty materialne (uszkodzenie pojazdu, płotu, urządzenia drogowego, bagażu, itp.) lub też jeden
z uczestników doznał obrażeń ciała powodujących naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwające poniżej 7 dni”.
Czyli, jeśli motocykl brał udział w kolizji, np wbił się w samochód lub owinął wkoło drzewa, ale nikt nie zginął - pozostaje bezwypadkowy, ale nie jest już bezkolizyjny.
Moja strona domowa: www.jacek-lukawski.pl
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
No przy przyjęciu takiej definicji to faktycznie trudno zarzucić komukolwiek sprzedaż niezgodną z prawdą
MaciekSz
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Er6N, R1150RT
VROC #32197
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
A jak mi padły na zawał serca bocian walnie pod koło to gdzie tu "naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w ruchu drogowym" ( nawet nieumyślne)?Brein pisze: spowodowane poprzez nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu
Ślizg będzie, a kolizji nie, bo nie łapie się w definicji
- Brein
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: Dniepr MT12
- VROC: 32244
To proste, wtedy masz motocykl po "glebie parkingowej" lub "tylko w garażu mi się przewrócił"Lecho pisze:A jak mi padły na zawał serca bocian walnie pod koło to gdzie tu "naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w ruchu drogowym" ( nawet nieumyślne)?Brein pisze: spowodowane poprzez nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu
Ślizg będzie, a kolizji nie, bo nie łapie się w definicji
Moja strona domowa: www.jacek-lukawski.pl