Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu motocykla VN 800 Classic. W związku z tym jeżdżę i oglądam różne okazy. Miałem już przyjemność jeździć na 3 Vulcanach i tu pojawia się pewien problem.
Mianowicie chodzi o to, że w momencie gdy puszczam kierownicę motocykl zaczyna znosić w prawo. Dopiero kiedy odchylę się lekko w lewą stronę, motocykl zaczyna jechać prosto.
Przy pierwszej przejażdżce nie byłem tym specjalnie zaniepokojony. Po prostu stwierdziłem, że z moto jest coś nie tak i profilaktycznie sobie odpuściłem dany egzemplarz.
Jednak ku mojemu zdziwieniu sytuacja ta powtórzyła się w przypadku dwóch kolejnych egzemplarzy. W mniejszym lub większym stopniu ściągało ale we wszystkich przypadkach moto znosiło w prawo w bardzo podobny sposób.
I tu moje pytanie do was. Czy w tym motocyklu lekkie znoszenie w prawo jest rzeczą normalną? Czy po prostu ja trafiłem na jakieś padaki?
Dodam jeszcze następujące rzeczy:
- w trakcie normalnej jazdy tego nie czuć
- Lekkie wychylenie sylwetki w lewą stronę powoduje, że motocykl jedzie prosto
- Jadąc za właścicielem zauważyłem, że jadąc prosto jest on lekko odchylony względem osi motocykla w lewą stronę. Podobnie było, gdy moja dziewczyna jechała innym egzemplarzem a ja za nią - takie samo odchylenie od osi motocykla.
- chodzi o roczniki 96/97
Pozdrawiam LwG