VN 1600 jaki przebieg ?
-
- Motocykl:
VN 1600 jaki przebieg ?
Witam
Mój drugi post na forum po przywitaniu się
Mam do szanownych użytkowników pytanie.
Do jakiego przebiegu szukać maszyny VN 1600? Czy jest tam coś co siada po jakimś przebiegu ? Pytam 30 tys km to dużo na taki motocykl w perspektywie jazdy nim przez najbliższe lata robiąc około 6 tys rocznie ?
Z góry dziękuję za pomoc
Mój drugi post na forum po przywitaniu się
Mam do szanownych użytkowników pytanie.
Do jakiego przebiegu szukać maszyny VN 1600? Czy jest tam coś co siada po jakimś przebiegu ? Pytam 30 tys km to dużo na taki motocykl w perspektywie jazdy nim przez najbliższe lata robiąc około 6 tys rocznie ?
Z góry dziękuję za pomoc
Re: VN 1600 jaki przebieg ?
Jeśli mówimy o kilometrach to luzik, a mile to już trochę jest, ale znam vulcany co mają 50-60 tyś mil i śmigają aż miło. Wszystko to kwestia użytkowania motocykla.
Motocykle są jak wódka..prawdziwa jazda zaczyna się od litra..
-
- Motocykl:
Chodzi o km , nie mile. Pisząc użytkowanie chodzi Ci o sposób jazdy i dbanie o serwisowke rozumiem ? Czy VN mają jakąś żywotność? Pytam bo spotkałem się z opinią nią że np dla Hondy VTX czy Yamahy XV 100 tys mil to nic nadzwyczajnego bo są nie do zajechania. Vulcany są ciut tańsze widzę . Zastanawiam się czy to kwestia awaryjnosci czy coś innego ...?
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Każda sroka chwali swój ogon . Nie do zajechania, bierz nie będziesz żałował, ja mam i jestem zadowolony, tylko Honda itd. Ile razy ja to już słyszałem, do momentu awarii i prośby o pomoc, bo coś tam wysiadło, a w zasadzie to częsta przypadłość w tych motocyklach... . Jak dbasz, tak masz, rzeźnik potrafi zdemolować silnik w ciągu dwóch-trzech sezonów niezależnie od tego czy dostał go w swoje łapy z przebiegiem 2 czy 50tys km. 30tys realnego przebiegu to niewiele, to nie WSK czy Junak, żeby już regenerować wał, robić szlif itd. Nie ma idealnych motocykli, są tylko prawidłowo i nieprawidłowo użytkowane, to samo dotyczy aut. Jeżeli poprzedni właściciele myśleli, że VN1600 to to samo co GSXR1000, to będą problemy, ale jeżeli prędkość przelotowa w trasie jakiegoś kretyna, nie kończyła się na końcu skali szybkościomierza, nie sprawdzał ile to wyciągnie, moto było regularnie serwisowane i traktowane tak jak na to zasługuje, to 60 czy 80tys km przebiegu nie będzie żadnym magicznym wynikiem.pawelpluta pisze: ↑ndz sie 02, 2020Pytam bo spotkałem się z opinią nią że np dla Hondy VTX czy Yamahy XV 100 tys mil to nic nadzwyczajnego bo są nie do zajechania.
-
- Motocykl:
Ok. Dzięki
Jak tylko sprzedam moja Shadow to pewnie się przesiądę na tego Vulcana .
Jak tylko sprzedam moja Shadow to pewnie się przesiądę na tego Vulcana .
- artix
Spoczko. Paweł najnowszy dzisiejszy tekst z FB, cytuję : "Witajcie. Jestem właścicielem Yamahy Drag Star 1100, czy to prawda że to taki Volkswagen wśród motocykli, proszę o wasze opinie." Odpowiedź: "Też mam takiego i jestem bardzo zadowolony z niego polecam go" , "Tak, bo Honda to Mercedes". JPD tak to działa, a za chwilę chętnie sprzedam swojego, bo kupuję inny
-
- Motocykl:
Haha
Fakt...też słyszałem od pewnych osób "tylko Honda itd " . Ja faktycznie kupiłem Shadowe 750 ale tylko dlatego że potrzebowałem zadbanego motoru z niskim przebiegiem żeby się na nim nauczyć jeździć a później go szybko odsprzedać po sezonie. Okazało się że ta odsprzedaży następuje w połowie sezonu juz .
Fakt...też słyszałem od pewnych osób "tylko Honda itd " . Ja faktycznie kupiłem Shadowe 750 ale tylko dlatego że potrzebowałem zadbanego motoru z niskim przebiegiem żeby się na nim nauczyć jeździć a później go szybko odsprzedać po sezonie. Okazało się że ta odsprzedaży następuje w połowie sezonu juz .
- artix
No widzisz . Nigdy nikogo nie będę namawiał do kupna danej marki czy modelu, każdy ma swój rozum, jest dorosły i bierze odpowiedzialność za swoje czyny. Jeżdżę VN1600, przebieg ponad 40tys, zero problemów, co nie znaczy, że jak kupisz to samo z podobnym przebiegiem, nie trafisz na podpicowane padło po bezmózgim oprawcy. Mój sprzęcik jest w zacnym stanie, jak zwykle zostanie ze mną na długi czas, nie mam zamiaru gonić jakiegoś króliczka, żeby podreperować sobie ego . Jeżeli opanowałeś 750, spokojnie wpasujesz się w 1600. Regularnie zmieniać olej i filtry, powoli rozgrzewać serducho, prędkość przelotowa dla takich silników to nie 190km/h... z głową i szacunkiem, a będzie spokój i zadowolenie przez długie lata
- Dino32
- Miejscowość: Trójmiasto
- Motocykl: VN1600 Mean Streak
- VROC: 0
Stara prawda głosi - JAK DBASZ TAK MASZ !
Osobiście znam 3 posiadaczy w.w. sprzętu,
jeden ma 48 tyś km nalotu i wymieniał chłodnice, bo mu "wypiaskowało"
drugi ma grubo ponad 80/90 tyś km, jest drugim właścicielem, i nie robił kompletnie nic poza wymianą filtrów olejów, klocków, płynów,
trzeci ma ok 70 tyś km i robił kapitałkę już (wał, panewki, pierścienie, górę) się okazało że poprzedni "agent" latał 40 tyś na jednym oleju.
Ja mojego kupiłem z przebiegiem 3/4 tyś km, teraz mam 32 tyś km i złego słowa powiedzieć nie mogę, oleje filtry zmiana co 7 tyś km ( taki mam kaprys i w autach i motocyklach) po zakupie był pełen serwis - wymienione wszystkie filtry oleje,
po moich postach z pytaniami o problemy można wywnioskować jedynie że się czepiam, albo jestem tyle niedoświadczony, bo przeszkadzało mi początkowo że czasem strzelił w wydech, później że coś brzęczy że coś cyka..... a teraz żyję w spokoju - jest tak jak gadałem z kilkoma właścicielami takich krążowników - im się bardziej wsłuchujesz tym więcej zaczyna ci nie pasować,
Osobiście znam 3 posiadaczy w.w. sprzętu,
jeden ma 48 tyś km nalotu i wymieniał chłodnice, bo mu "wypiaskowało"
drugi ma grubo ponad 80/90 tyś km, jest drugim właścicielem, i nie robił kompletnie nic poza wymianą filtrów olejów, klocków, płynów,
trzeci ma ok 70 tyś km i robił kapitałkę już (wał, panewki, pierścienie, górę) się okazało że poprzedni "agent" latał 40 tyś na jednym oleju.
Ja mojego kupiłem z przebiegiem 3/4 tyś km, teraz mam 32 tyś km i złego słowa powiedzieć nie mogę, oleje filtry zmiana co 7 tyś km ( taki mam kaprys i w autach i motocyklach) po zakupie był pełen serwis - wymienione wszystkie filtry oleje,
po moich postach z pytaniami o problemy można wywnioskować jedynie że się czepiam, albo jestem tyle niedoświadczony, bo przeszkadzało mi początkowo że czasem strzelił w wydech, później że coś brzęczy że coś cyka..... a teraz żyję w spokoju - jest tak jak gadałem z kilkoma właścicielami takich krążowników - im się bardziej wsłuchujesz tym więcej zaczyna ci nie pasować,
... boze, o jakich wy przebiegach piszecie? na usa forach ludzie pytają czy 100tys mil to dużo...
-
- Motocykl:
Czytając to rozumiem , żeby nie obawiać się tych 30 tys km i brać śmiało .
Widywałem Yamahy ,Hondy GL czy Road King z przebiegiem ponad 100tys i tam nie było to nic strasznego dla tych silników .
Nie lubię odkręcać manetki , wolę spokojna jazdę , o podstawowe serwisowke dbam...
Mam nadzieję , że wszystko będzie ok kiedyś z moja przyszła maszyna
Widywałem Yamahy ,Hondy GL czy Road King z przebiegiem ponad 100tys i tam nie było to nic strasznego dla tych silników .
Nie lubię odkręcać manetki , wolę spokojna jazdę , o podstawowe serwisowke dbam...
Mam nadzieję , że wszystko będzie ok kiedyś z moja przyszła maszyna
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 1600classic
- VROC: 0
Najmłodsze VN1600 mają Po 12 lat więc 30 tys. to mniej niż 3 tys rocznie, więc minimalny. Ja w tym roku kupiłem swojego 2003 z przebiegiem 35 tys. mil i jestem zadowolony a rozmawiałem z użytkownikami że jak jest prawidłowo użytkowany to 3 razy tyle zrobi bez problemu
mysle ze nie musisz sie obawiać . oczywiście i nową maszynę da sie zajechać dość szybkopawelpluta pisze: ↑ndz sie 02, 2020Czytając to rozumiem , żeby nie obawiać się tych 30 tys km i brać śmiało .
ale "naszych" maszyn nie kupją racze 20to latkowie lubiący robić łutututu na każdym skrzyżowaniu
do tego raczej dbamy o moto wiec na pewnie mniejsze ryzyko niż 15letnia R1 ...
PS
jednym z moich poprzednich moto była vfr800 z przebiegeiem ok100tyś (sam zrobiłem ok 30 i to bezproblemowo a zdarzało sie łutututu i zakladam ze poprzedni wlasciele tez jej zbytnio nie oszczędzali)
pozdr i udanego zakupu.