Aplikacja Etoll na motocykl
-
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: vulcan 1600 Classic/ teraz n 2000
- VROC: 0
Aplikacja Etoll na motocykl
Witam
Dzis postanowiłem zainstalować aplikację Etoll... Wszystko niby ok, zarejestrowałem w aplikacji auta, jednak problem narodził sie przy rejestracji motocykla.
W autach automatycznie aplikacja ściągnęła dane dow. rej ( Cepik ), ale przy motocyklu nie ma tej funkcji i teraz szlak wie, czy dobrze policzą opłaty za autostrady.
Czy ktoś z Szanownego Grona rejestrował aplikację i rejestrował w niej motocykl?
Wiem, wiem, zawsze można boczkiem sobie przejechać itd.. jednak skoro nasz wspaniały rząd wymyślił cos takiego, to może warto z tego korzystać.
Dzis postanowiłem zainstalować aplikację Etoll... Wszystko niby ok, zarejestrowałem w aplikacji auta, jednak problem narodził sie przy rejestracji motocykla.
W autach automatycznie aplikacja ściągnęła dane dow. rej ( Cepik ), ale przy motocyklu nie ma tej funkcji i teraz szlak wie, czy dobrze policzą opłaty za autostrady.
Czy ktoś z Szanownego Grona rejestrował aplikację i rejestrował w niej motocykl?
Wiem, wiem, zawsze można boczkiem sobie przejechać itd.. jednak skoro nasz wspaniały rząd wymyślił cos takiego, to może warto z tego korzystać.
Nigdy nie jest za późno.
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Re: Aplikacja Etoll na motocykl
Na tą chwilę nie ma możliwości korzystania z e-Toll jadąc motocyklem, ale prawdopodobnie niedługo... "Twórcy systemu Viatoll w ogóle nie przewidzieli możliwości korzystania z niego przez motocykle. Jednak ten lekko już przestarzały system zostanie w naszym kraju oficjalnie wygaszony z dniem 20 września 2021 i zastąpiony system e-TOLL, który teoretycznie ma odróżniać samochody od motocykli. System opiera się na technologii lokalizacji satelitarnej, która dostarcza na bieżąco informacji o położeniu danego pojazdu i wylicza opłaty za korzystanie z wybranych odcinków autostrad, dróg ekspresowych i krajowych zarządzanych przez GDDKiA. Jednak jak zwykle w życiu bywa – czy innym teoria, a czym innym praktyka." Pożyjemy, zobaczymy.
-
O tym piszę, E toll tez nie ma możliwości dodawania motocykli... Juz działa. ( nie napisałem o Viatol)artix pisze: ↑sob sie 14, 2021...system e-TOLL, który teoretycznie ma odróżniać samochody od motocykli. System opiera się na technologii lokalizacji satelitarnej, która dostarcza na bieżąco informacji o położeniu danego pojazdu i wylicza opłaty za korzystanie z wybranych odcinków autostrad, dróg ekspresowych i krajowych zarządzanych przez GDDKiA. Jednak jak zwykle w życiu bywa – czy innym teoria, a czym innym praktyka." Pożyjemy, zobaczymy.
Chyba, że jest jakaś różnica pomiędzy e-Toll, a e-TOLL oprócz wielkich liter.
Nigdy nie jest za późno.
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
W tym kaczym grodzie wszystko prawie działa, prawdopodobnie będzie działało lub nie wiadomo czy będzie. W cywilizowanych krajach, motocykle są zwolnione z opłat drogowych, "nasi" socjaliści nie popuszczą ani złotówki, werbowanie wyborców kosztuje. Norwegia, oczywiście zero opłat za przejazdy na dwóch kółkach, w przypadku aut montaż na szybie ustrojstwa i automatyczne naliczanie opłat, czyli norma. Mogę zasilić swoje konto jakąś sumą, co daje mi procentowe zniżki za przejazdy lub nie wpłacać nic, fakturę bez problemu dostanę na maila lub w przypadku jej nie ściągnięcia z netu, papierowa przyjdzie pocztą na adres zameldowania. W kaczym grodzie za nieopłacanie przejazdu 5 stów, chyba że ma się konto z odroczoną płatnością, a takie trzeba zadeklarować na początku przygody z systemem rzeźbienia obywateli.
- Ryffka
- Motocykl: był VN2000 Soul Red, GTR 1400
- VROC: 24863
Miałem okazję niedawno skorzystać z e-Tolla (oczywiście 4oo) i o ile sam przejazd odbył się sprawnie i bez przeszkód to do tej pory nie ściągnęło mi nic z konta prepaid. Sama rejestracja to droga przez mękę. Poza tym ciekawy aspekt się tu pojawia a mianowicie pełnej inwigilacji gdzie się przemieszczasz. O przekroczeniach prędkości już nie wspominając
Dziś próbowałem dodać Moto i system prosi mnie o skan dowodu. Jakaś porażka
-
Tak Ryffka, pisałem o tym do "Nas"Ryffka pisze: ↑pn sie 16, 2021Miałem okazję niedawno skorzystać z e-Tolla (oczywiście 4oo) i o ile sam przejazd odbył się sprawnie i bez przeszkód to do tej pory nie ściągnęło mi nic z konta prepaid. Sama rejestracja to droga przez mękę. Poza tym ciekawy aspekt się tu pojawia a mianowicie pełnej inwigilacji gdzie się przemieszczasz. O przekroczeniach prędkości już nie wspominając
Nigdy nie jest za późno.
-
Dodatkowo aplikacja żąda pełnego dostepu do baterii oraz geolokalizacji...
Nigdy nie jest za późno.
- Przemo
- Motocykl: VN 2000 Classic '06
- VROC: 37109
pewnie "testują na produkcji" jak bardzo apka zjada baterię. Czy ludzie jadą na kablu itp. W normalnych firmach płaci się za takie testy... tutaj widać najtaniej zdobyć dane już na prawdziwych użytkownikach.
Żyj tak, aby być szczęśliwym!
XV535>VN800>VN900>VN2000+VN800+LTD454
XV535>VN800>VN900>VN2000+VN800+LTD454
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN1700
Podobno po likwidacji bramek w grudniu motocykliści, aby legalnie przejechać przez autostradę będą musieli szukać jakichś punktów ze specjalnymi biletami na przejazd. Kiosków, albo stacji benzynowych…
Mi się udało zarejestrować w aplikacji Etoll samochód i motocykl. Jechałem motocyklem na tej aplikacji ale pobrało opłatę jak za samochód. Zareklamowałem i czekam na oficjalną odpowiedź. Telefonicznie pan powiedział, że nie wiedzą jak udało mi się zarejestrować w ich aplikacji motocykl bo na razie tego nie przewidują.
Jacek_VN
-
Wrzucisz screena? może zarejestrowałeś rower? :P :P :P
Trochę zaufania, rower chyba nie ma VIN-a, marki KAWASAKI i modelu VN900B
Jacek_VN
-
Tez mam zarejestrowany motocykl, ale opłaty biora jak za auto...Jacek_VN pisze: ↑śr lis 17, 2021Mi się udało zarejestrować w aplikacji Etoll samochód i motocykl. Jechałem motocyklem na tej aplikacji ale pobrało opłatę jak za samochód. Zareklamowałem i czekam na oficjalną odpowiedź. Telefonicznie pan powiedział, że nie wiedzą jak udało mi się zarejestrować w ich aplikacji motocykl bo na razie tego nie przewidują.
Macie screen.. żaden problem...
Tez czekam na ich reakcje, ale maile zostaja bez odpowiedzi.
Nigdy nie jest za późno.
- MarKov
- Miejscowość: WARSZAWA
- Motocykl: VN 1700 CLASSIC TOURER
- VROC: 27362
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Właśnie miałem napisać o Autopay. Używam z powodzeniem od kilku lat, a teraz dostałem powiadomienie, że e-Tolla też obsługują. Motocykl dało się zarejestrować od dawna, pytanie czy cennik zaktualizowali.
Tylko o ile wiem, Autopay też musi działać w tle i korzystać z lokalizacji, żeby automatyczne rozliczenie zadziałało. Faktycznie tak jest?
Tylko o ile wiem, Autopay też musi działać w tle i korzystać z lokalizacji, żeby automatyczne rozliczenie zadziałało. Faktycznie tak jest?
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Pozostaje nadal unikać autostrad na motorze. Robię tak od lat. Nie korzystam z autostrad na 2oo bo to jazda nudna jak flaki z olejem, bardzo monotonna i męcząca.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
-
To prawda, dodatkowo średnio bezpiecznie jest na autostradzie. Niestety czasami jazda po autostradzie pozwala zaoszczędzić sporo czasu.Wielebny Bolo pisze: ↑pt gru 10, 2021Pozostaje nadal unikać autostrad na motorze. Robię tak od lat. Nie korzystam z autostrad na 2oo bo to jazda nudna jak flaki z olejem, bardzo monotonna i męcząca.