Oświadczenie o własności pojazdu

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Zegal
Miejscowość: Łódź
Motocykl: VN 900 Classic SE
VROC: 33069

Oświadczenie o własności pojazdu

Post autor: Zegal » pt sty 21, 2011

Cześć, chciałbym się poradzić w pewnej sprawie, mianowicie - okazało się że mój motocykl nie ma tabliczki znamionowej, więc oczywiście wycieczka do WK, wniosek, 3 dni poczekać i do odbioru decyzja - i tu jest właśnie problem, urzędnik żąda ode mnie jeszcze oświadczenia darczyńcy że jest on właścicielem pojazdu - mimo że dane na umowie darowizny i dowodzie rejestracyjnym się zgadzają, nie jest to podobno jednoznaczne że oba dokumenty dotyczą tej samej osoby. Urzędnik chciał żeby darczyńca, czyli ojciec przyjechał do WK i tam to oświadczenie złożył, problem w tym że od wielu lat nie mieszka w kraju - nie będzie jechał pół europy żeby zadowolić wydział komunikacji, dowiedziałem się że w takim razie musi owo oświadczenie złożyć w obecności polskiego urzędnika - np. w konsulacie. Zastanawiam się jak ma wyglądać treść takiego dokumentu, coś takiego będzie OK ?

Kod: Zaznacz cały

Oświadczenie
Ja, niżej podpisany, Andrzej ******, legitymujący się dowodem osobistym nr: ABC123456, oświadczam, iż do momentu darowania mojemu synowi Piotrowi ****** byłem właścicielem motocykla marki KAWASAKI o numerze ramy VN800A-0xxxxxx5.

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Re: Oświadczenie o własności pojazdu

Post autor: Abrams » pt sty 21, 2011

Zegal pisze:Cześć, chciałbym się poradzić w pewnej sprawie, mianowicie - okazało się że mój motocykl nie ma tabliczki znamionowej, więc oczywiście wycieczka do WK, wniosek, 3 dni poczekać i do odbioru decyzja - i tu jest właśnie problem, urzędnik żąda ode mnie jeszcze oświadczenia darczyńcy że jest on właścicielem pojazdu - mimo że dane na umowie darowizny i dowodzie rejestracyjnym się zgadzają, nie jest to podobno jednoznaczne że oba dokumenty dotyczą tej samej osoby. Urzędnik chciał żeby darczyńca, czyli ojciec przyjechał do WK i tam to oświadczenie złożył, problem w tym że od wielu lat nie mieszka w kraju - nie będzie jechał pół europy żeby zadowolić wydział komunikacji, dowiedziałem się że w takim razie musi owo oświadczenie złożyć w obecności polskiego urzędnika - np. w konsulacie. Zastanawiam się jak ma wyglądać treść takiego dokumentu, coś takiego będzie OK ?

Kod: Zaznacz cały

Oświadczenie
Ja, niżej podpisany, Andrzej ******, legitymujący się dowodem osobistym nr: ABC123456, oświadczam, iż do momentu darowania mojemu synowi Piotrowi ****** byłem właścicielem motocykla marki KAWASAKI o numerze ramy VN800A-0xxxxxx5.
Dokładnie tak powinno to wyglądać, ale czy nie możesz sam napisać podpisać i zanieść do urzędu że niby to to oświadczenie od taty??
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Piotr
Miejscowość: Warszawa-Wilanów
Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
VROC: 25311

Post autor: Piotr » pt sty 21, 2011

Abrams pisze:Dokładnie tak powinno to wyglądać, ale czy nie możesz sam napisać podpisać i zanieść do urzędu że niby to to oświadczenie od taty??
Ale Tata ma podpisaćoświadczenie w obecności np. Konsula a może i Ambasadora przecież to nie byle urząd tylko nasz Polski wydział komunikacji. :wall:
VROC#25311

--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---

http://www.steelrosesmcsouthside.pl

Awatar użytkownika
Onufry
Miejscowość: Poznań
Motocykl: Kawasaki VN 800 classik
VROC: 32979

tabliczka

Post autor: Onufry » pt sty 21, 2011

Witajcie, jak mi na dziewiczym przeglądzie diagnosta zobaczył że nie mam tabliczki , to wypisał negatywną opinię o przeglądzie, dał skierowanie do WK z prośbą o wydanie tabliczki zastępczej, pojechałem , dałem to skierowanie z prośbą kazali mi zapłacić chyba 20 dychy, poszedłem zapłaciłem a jak wróciłem dostałem kwit o wybiciu zastepczej tabliczki z numerem vin.trwało to ze 3-3,5 godziny, facet sprokurował nową tabliczkę, chciał na siłę przybić do motoru ale powiedziałem że sam sobie dam radę, i już z papierami ok. pojechałem do WK gdzie zarejestrowałem smoka. i to wszystko tabliczka znamionowa musi być , i jest to nie do przeskoczenia, nawet jeśli do tej pory nie było. Weszły jakieśiś nowe przepisy i niema że boli, to pierwsza rzecz o jaką pytają na przeglądzie no a potem światła, ale to osobny temat, Polecam szkło od jawy 350 pasuje idealnie. sprawdziłem.założyłem i mam, teraz już w zapasie. :motonita: :motonita: :ok: :ok: :wall: :wall:

[ Dodano: Pią Sty 21, 2011 ]
Mniej problemu będzie jak napiszesz umowę kupna sprzedaży,zarejestrujesz moto na siebie a z tabliczką powalczysz później, lub zakombinuj od diagnosty taką tabliczkę to zwykły kawałek blaszki alu, jeszcze na dodatek jak to u nas badziewnie wykonany i do tego jeden wymiar na wszystko. :motonita: :motonita:

Awatar użytkownika
Piotr

A gdzie jest tabliczka w Nomadzie, bo ja u siebie znalazłem tylko nr. a tabliczki nie widziałem, motocykl w Polsce od 4 lat.
VROC#25311

Luzak

Post autor: Luzak » pt sty 21, 2011

Piotr pisze:A gdzie jest tabliczka w Nomadzie, bo ja u siebie znalazłem tylko nr. a tabliczki nie widziałem, motocykl w Polsce od 4 lat.
Jak wersja USA to możesz nie mieć. Możesz mieć tylko naklejkę na główce ramy.

Awatar użytkownika
Piotr

No i nie mam, baoki zabudowane plastikową osłoną i nic poza numerem, ale specjalnie się nie martwię ciekawe jak jest u innych.
VROC#25311

Awatar użytkownika
Zegal

Post autor: Zegal » pt sty 21, 2011

Piotr pisze:Ale Tata ma podpisaćoświadczenie w obecności np. Konsula a może i Ambasadora przecież to nie byle urząd tylko nasz Polski wydział komunikacji. :wall:
no właśnie z tym urzędnikiem mi zabili ćwieka, przecież to jakaś głupota jest, zrobię tak jak mówicie napisze sam i zaniosę zobaczymy co będzie.

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » pt sty 21, 2011

Jak powiedziałeś że jest daleko stąd ta deklaracja w konsulacie...
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

bartazzz
Miejscowość: KOSZALIN
Motocykl: moto vacante...
VROC: 0

Post autor: bartazzz » sob sty 22, 2011

jak kiedyś mi sie diagnosta przyczepił ze nie mam tabliczki, to zmieniłem diagnoste :P

Luzak

Post autor: Luzak » sob sty 22, 2011

bartazzz pisze:jak kiedyś mi sie diagnosta przyczepił ze nie mam tabliczki, to zmieniłem diagnoste :P
i to było najlepsze rozwiązanie !

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » sob sty 22, 2011

Znam przykład, gdzie gość się przemeldował do rodziców na wioskę, żeby WK zmienić, bo też coś wymyślili, a już wiem kolor był omyłkowo wpisany, a auto z zagranicy, i chcieli koniecznie oświadczenie Helmuta, który był wcześniejszym właścicielem. :wall:

bartazzz
Miejscowość: KOSZALIN
Motocykl: moto vacante...
VROC: 0

Post autor: bartazzz » sob sty 22, 2011

a nie idzie do umowy dopisać punktu: "darujący oświadcza iż przedmiot darowizny jest jego własnoscią i nie stanowi przedmiotu praw osób trzecich i nie stanowi przedmiotu zabezpieczenia" ??

Awatar użytkownika
Zegal

Post autor: Zegal » sob sty 22, 2011

bartazzz pisze:a nie idzie do umowy dopisać punktu: "darujący oświadcza iż przedmiot darowizny jest jego własnoscią i nie stanowi przedmiotu praw osób trzecich i nie stanowi przedmiotu zabezpieczenia" ??
kurcze mam w umowie taki paragraf! pójdę jeszcze raz i się będę kłócił o to, nawet pewnie nie przeczytali umowy - a ja nie pamiętałem że tam coś takiego jest, dzięki !

ODPOWIEDZ