Zgubiony kluczyk.
- Mars
- Miejscowość: Świecie k/ Bydg.
- Motocykl: VN 900 classic 2008r.
- VROC: 34646
Zgubiony kluczyk.
"Pochwaliłem" się już na Giełdzie, że zgubiłem jeden kluczyk i boję się o motocykl z powodu ewentualnej kradzieży. Udało mi się namierzyć komplet zamków, ale też z jednym kluczykiem. Cena jest porażająca- 500 zł + 20 zł za przesyłkę. Zaproponowałem wymianę zamków czyli, że ja odeślę sprzedawcy swoje zamki i jeszcze dopłacę. Czekam teraz na odpowiedź.
A może jest inne wyjście? Może idzie przerobić posiadane zamki i dorobić do nich klucze? Jutro podjadę do gościa, który dorabia klucze- zobaczę, co powie.
Jakieś rady?
A może jest inne wyjście? Może idzie przerobić posiadane zamki i dorobić do nich klucze? Jutro podjadę do gościa, który dorabia klucze- zobaczę, co powie.
Jakieś rady?
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN
HDK ZDZN
Powiem tak , kolego Mars - dla złodzieja profesjonalisty , żadne zamki i blokady nie stanowią problemu - tajemnicą Poliszynela jest to , że ludzie żyją z tego procederu i opanowane mają (profesjonaliści) uruchamianie , zdejmowanie blokad , alarmy itp. do perfekcji , więc dla tych gości nie trudzilbym się z wymianą zamków i przeróbkami tych co masz , bo nie ma sensu . Dla potencjalnego "uczciwego znalazcy" Twojego kluczyka wystarczy zwykłe odcięcie zapłonu na dobrze ukrytym wyłączniku , które sam zrobisz (bez osób trzecich) , a wyłącznik można ukryć np. pod tylnym błotnikiem , w siedzeniu kierowcy czy pasażera i przez skórę w Tobie tylko wiadomym miejscu naciskać , czy też przez zamknięcie i otworzenie stopki pasażera (w poprzednim moto tak mialem) - możliwości jest sporo , no i jak pisaleś masz blokady . Pamiętaj , że złodziej pilnuje Ciebie...a wydawanie kasy na zamki i przeróbki moim skromnym zdaniem pozbawione jest sensu , bo w zasadzie obawiasz się tylko tego "znalazcy" , żeby nie odpalił , więc dla niego taki wyłącznik będzie
Powodzenia i przemyśl to 

- Mars
Wystarczyło odpiąć kostkęAbrams pisze:Opisz sobie tylko kable jak będziesz rozpinał

Udało mi się odkręcić stacyjkę i blokadę siedzenia. Blokadę kierownicy nie jest łatwo zdjąć, bo jest przykręcona na 2. śruby i prawdopodobnie są ukręcone łby ( fabrycznie ).
Koszt przerobienia dwóch zamków + 2 nowe kluczyki wynosi 120 zł. Jutro do odbioru

ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN
HDK ZDZN
- Daromax
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: VN 2000 Classic LT
- VROC: 33649

- Mars
Komplet odebrany
.
Pozostaje kwestia blokady kierownicy. Albo dorobię drugi kluczyk ( 25 zł ), albo zdejmę blokadę i dam do przerobienia. Mój brat jest specem od "dziwnych" prac przy motocyklach, więc skonsultuję z nim możliwość wykręcenia tej blokady.
P.S.
Teraz może się już znaleźć "stary" kluczyk
.

Pozostaje kwestia blokady kierownicy. Albo dorobię drugi kluczyk ( 25 zł ), albo zdejmę blokadę i dam do przerobienia. Mój brat jest specem od "dziwnych" prac przy motocyklach, więc skonsultuję z nim możliwość wykręcenia tej blokady.
P.S.
Teraz może się już znaleźć "stary" kluczyk

ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN
HDK ZDZN