Zgubiony kluczyk.

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Mars
Miejscowość: Świecie k/ Bydg.
Motocykl: VN 900 classic 2008r.
VROC: 34646

Zgubiony kluczyk.

Post autor: Mars » wt sty 17, 2012

"Pochwaliłem" się już na Giełdzie, że zgubiłem jeden kluczyk i boję się o motocykl z powodu ewentualnej kradzieży. Udało mi się namierzyć komplet zamków, ale też z jednym kluczykiem. Cena jest porażająca- 500 zł + 20 zł za przesyłkę. Zaproponowałem wymianę zamków czyli, że ja odeślę sprzedawcy swoje zamki i jeszcze dopłacę. Czekam teraz na odpowiedź.
A może jest inne wyjście? Może idzie przerobić posiadane zamki i dorobić do nich klucze? Jutro podjadę do gościa, który dorabia klucze- zobaczę, co powie.
Jakieś rady?
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

Awatar użytkownika
Szczotka
Miejscowość: Lublin
Motocykl: Honda VTX 1800C
VROC: 0

Post autor: Szczotka » śr sty 18, 2012

dobry łańcuch, w sensie antykradzieżowy, chociaż z doświadczenia wiem, że jak się spodoba komuś, to i bez kluczyka zawiną :(
takie brutalne życie, a tym bardziej dwa kółka, na które moda się zrobiła ostatnimi czasy niestety
mało to optymistyczne, co napisałem, ale prawdziwe chyba :(
Pozdrawiam
__
Marcin

Awatar użytkownika
Mars

Post autor: Mars » śr sty 18, 2012

No tak, ale w taki sposób, to mogą ukraść nawet motocykl, który ma komplet oryginalnych kluczyków. Mi raczej chodzi o zablokowanie możliwości uruchomienia silnika przez "uczciwego" znalazcę. Blokady na kołach i tak mam cały czas.
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

Awatar użytkownika
Mars

Post autor: Mars » czw sty 19, 2012

Byłem u faceta, który dorabia klucze i ... powiedział, że można przerobić zamki, które mam, ale najpierw muszę je przynieść do niego. Czyli nie jest źle. Zostaje kwestia ceny.
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

Awatar użytkownika
Mars

Czy jest jakiś problem przy odkręcaniu stacyjki?
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Post autor: Abrams » czw sty 19, 2012

Opisz sobie tylko kable jak będziesz rozpinał
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

januszek

Post autor: januszek » czw sty 19, 2012

Powiem tak , kolego Mars - dla złodzieja profesjonalisty , żadne zamki i blokady nie stanowią problemu - tajemnicą Poliszynela jest to , że ludzie żyją z tego procederu i opanowane mają (profesjonaliści) uruchamianie , zdejmowanie blokad , alarmy itp. do perfekcji , więc dla tych gości nie trudzilbym się z wymianą zamków i przeróbkami tych co masz , bo nie ma sensu . Dla potencjalnego "uczciwego znalazcy" Twojego kluczyka wystarczy zwykłe odcięcie zapłonu na dobrze ukrytym wyłączniku , które sam zrobisz (bez osób trzecich) , a wyłącznik można ukryć np. pod tylnym błotnikiem , w siedzeniu kierowcy czy pasażera i przez skórę w Tobie tylko wiadomym miejscu naciskać , czy też przez zamknięcie i otworzenie stopki pasażera (w poprzednim moto tak mialem) - możliwości jest sporo , no i jak pisaleś masz blokady . Pamiętaj , że złodziej pilnuje Ciebie...a wydawanie kasy na zamki i przeróbki moim skromnym zdaniem pozbawione jest sensu , bo w zasadzie obawiasz się tylko tego "znalazcy" , żeby nie odpalił , więc dla niego taki wyłącznik będzie :wall: Powodzenia i przemyśl to :scrach:

Awatar użytkownika
Szczotka
Miejscowość: Lublin
Motocykl: Honda VTX 1800C
VROC: 0

Post autor: Szczotka » czw sty 19, 2012

i w pełni zgadzam się z przedmówcą, taniej Cię to będzie kosztowało, a i bezpieczniej jak schowasz odcięie w sobie tylko wiadomym miejscu :)
Pozdrawiam
__
Marcin

Awatar użytkownika
Mars

Abrams pisze:Opisz sobie tylko kable jak będziesz rozpinał
Wystarczyło odpiąć kostkę :ok: .

Udało mi się odkręcić stacyjkę i blokadę siedzenia. Blokadę kierownicy nie jest łatwo zdjąć, bo jest przykręcona na 2. śruby i prawdopodobnie są ukręcone łby ( fabrycznie ).
Koszt przerobienia dwóch zamków + 2 nowe kluczyki wynosi 120 zł. Jutro do odbioru :ok: .
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

Awatar użytkownika
Daromax
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN 2000 Classic LT
VROC: 33649

Post autor: Daromax » pt sty 20, 2012

:) Wracając do kluczyków- to slyszałem jak gościu dał auto do mechanika tam dorobili klucze i po paru dniach mu zwineli ale na giełdzie w Gliwicach ich złapali co ciekawe to nie sprzedawali ale przy rutynowej kontroli jak jechali coś załatwić, tak wyszlo na jaw.Byli za pewni siebie i przed rozebraniem na części chcieli nim pojeżdzić :ok:

Awatar użytkownika
Mars

Post autor: Mars » pt sty 20, 2012

To żeś mnie uspokoił :ok: .
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

Awatar użytkownika
Mars

Post autor: Mars » pt sty 20, 2012

Komplet odebrany :ok: .
Pozostaje kwestia blokady kierownicy. Albo dorobię drugi kluczyk ( 25 zł ), albo zdejmę blokadę i dam do przerobienia. Mój brat jest specem od "dziwnych" prac przy motocyklach, więc skonsultuję z nim możliwość wykręcenia tej blokady.

P.S.
Teraz może się już znaleźć "stary" kluczyk :D .
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN

ODPOWIEDZ