Problem przy oględzinach VN 900 custom ( kontrolka Fl)

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
WILU_
Miejscowość: Kraków
Motocykl: szukam VN 900 Custom
VROC: 0

Problem przy oględzinach VN 900 custom ( kontrolka Fl)

Post autor: WILU_ » pn maja 30, 2016

Witam!

Kilka dni temu wybrałem się na oględziny tego egzemplarza -
http://allegro.pl/kawasaki-vulcan-custo ... 54580.html . Sprowadzony 3 lata temu z USA, jeden właściciel w PL. Z części eksploatacyjnych: tarcze, klocki, pas napędowy - wszystko w bardzo dobrym stanie ( do wymiany przednia opona oraz uszczelniacze lag). Na 90% oryginalne malowanie. Przy pierwszym odpaleniu pojawił się problem rozładowanego akumulatora ( właściciel podobno przez całą zimę ani raz nie przepalił motocykla). Po szybkim podładowaniu druga próba przebiegła pomyślnie. Silnik pracuje równo, brak widocznych wycieków. Wszystko byłoby OK gdyby nie drugi problem a mianowicie świecąca kontrolka Fl wyłącznie na wolnych obrotach ( przy przegazowaniu kontrolka gasła po czym obroty spadały a kontrolka zapalała się ponownie). Właściciel miał dowiedzieć się czym jest to spowodowane bo podobno nie miał wcześniej takiego problemu. Dzisiaj wykonałem do niego w tej sprawie telefon i dowiedziałem się że: od momentu sprowadzenia motocykla jednak działo mu się to samo, z jego informacji wynika że spowodowane jest to przez filtr powietrza i zamontowane już w USA nie oryginalne wydechy i tak naprawdę nie jest to problem którego trzeba się obawiać. I tutaj pytania do forumowiczów - czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jaka może być rzeczywista przyczyna świecenia się kontrolki Fl wyłącznie na wolnych obrotach? A jeśli dzieje się tak przez wydechy to czy jest możliwość ten problem wyelminować? Czy motocykl jest w ogóle wart uwagi? Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!

Leo
Miejscowość: Świnoujście
Motocykl: VN2000 były VN1500, VN750
VROC: 37144

Post autor: Leo » pn maja 30, 2016

Witam!
Nie jeździłem 9-setką ale w innych motocyklach ta kontrolka sygnalizuje różne niesprawności poza elektroniką także chłodzenie, smarowanie, jeśli gaśnie przy wyższych obrotach może być problem z ciśnieniem oleju a to może powodować zbyt niski poziom.
Pozdrawiam Grzegorz.

Awatar użytkownika
Smoku
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Voyager 1700Były:Nomad 1500 FI`03,800 Classic

Post autor: Smoku » pn maja 30, 2016

Nie wiem czym jest spowodowane świecenie się kontrolki, ale raczej nie jest spowodowane wydechami.
Włożyć kask, buty , skórę
I ruszyć w świat gdzie nowy świt
Będzie witał cię i kładł się do stóp
Każdy zakręt wiatr ułoży z chmur

Awatar użytkownika
Zeus
Miejscowość: ZIELONA GÓRA
Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
VROC: 33589

Post autor: Zeus » pn maja 30, 2016

Skoro zapala się kontrolka, to bez podłączenia do kompa się nie obejdzie. Przyczyn może być wiele
www.v-moto.pl Oryginalne części, akcesoria, oleje, filtry do Kawasaki

VROC #33589

Awatar użytkownika
PPV
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN900 Custom 2007
VROC: 37483

Post autor: PPV » pn maja 30, 2016

Ja mam 900 z 2007 z przebiegiem 11000 z groszami i oryginalnymi oponami (dunlopami) jak ten typ ma na przodzie... po oponie w ciemno bym obstawił, że ma przebieg tak z x3;) ps. ale znawcą nie jestem, może tak mu się zdj zrobiło ;)

Awatar użytkownika
kacmar
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN900LT '08 , VN1700 Voyager
VROC: 36367

Post autor: kacmar » pt cze 03, 2016

Ja bym nie obstawiał w ciemno, że ma przebieg x3 - zależy po jakich drogach się poruszał /asfalt/. Miałem podobny objaw przy niskich obrotach kontrolka się zapalała. Pojechałem do Sławka w "Moto B" - komputer wskazał błąd przepustnicy - po podniesieniu obrotów na 900-1000 problem znikł i już nie powrócił. Tak było u mnie
Pozdrawiam Cię
VROC#36367

WILU_
Miejscowość: Kraków
Motocykl: szukam VN 900 Custom

Post autor: WILU_ » ndz cze 05, 2016

Dzięki wszystkim za odpowiedź! Jednak nie zdecyduje się na ten egzemplarz. Gość posiada motocykl 3 lata i nie jest w stanie mi powiedzieć czy chociaż raz wymieniał w nim olej silnikowy. Na każde pytanie była odpowiedź - "nie wiem, nie pamiętam". Szukam dalej;))

Pozdro!

ODPOWIEDZ