VN900 czy VN1500- prośba o opinie, porównanie, wrażenia etc.
VN900 czy VN1500- prośba o opinie, porównanie, wrażenia etc.
Dobry Wieczór , co prawda założyłem podobny post w "Skrzydle południowym" ale usunąłem co by nie było, że piszę w "niewłaściwym" miejscu.
Słuchajcie mam mały dylemat. Chciałbym zmienić moją VN'kę na coś mimo wszystko większego (chyba ze względu też na moje gabaryty ), co prawda obecnie latam na 800A i uważam, że może trochę faktycznie za mały ten motor dla mnie jest ale mimo wszystko uwielbiam na nim latać, dobrze mi się siedzi, plecy nie "wysiadają" kolana itp. również nie, więc teoretycznie wszystko jest ok. ale chyba czas na zmianę na coś większego aby nie czuć się na spotkaniach z wami jakbym przyjeżdzał motorynką .
Szukałem wielu informacji o trochę większych motorach i tu moje typy obracają się wokół VN1500 (Nomad, Mean Streak, Classic etc.) ewentualnie VN900 ale tylko w wersji Classic. Z tym, że starałem się zasięgnąć opinii od znajomych, którzy sprowadzają motory i uważają, że 1500 nie należą do zbytnio udanych modeli ze względu na awaryjne silniki itd. natomiast 900 ponoć mniej się psuje tzn. "ponoć" to udoskonalona trochę wersja 800 i w sumie na plus przemawia również to, że idzie dorwać dobry rocznik w dobrym stanie za fajne pieniądze. I tu mam prośbę o pomoc, wiadomo wybrać ostatecznie wybiorę sam ale chodzi mi o jakąś delikatną podpowiedź. Gabaryty wiem, że te dwa modele mają porównywalne, silnik wiadomo różnica prawie dwukrotna stąd też i waga większa ale z drugiej strony czy warto wybrać większy? na spalanie aż tak nie patrzę, bardziej by mi zależało na małej awaryjności podzespołów typu silnik, skrzynia, napęd (czyli to co najważniejsze ). Mam po prostu spory mętlik w głowie nie wiem na czym się skupić w sensie modelu, ciśnienia z zakupem nowego motoru nie mam dlatego chciałbym najzwyczajniej w świecie poszukać czegoś na spokojnie, znaleźć tą wisienkę na torcie.
Stąd też liczę na waszą pomoc.
Słuchajcie mam mały dylemat. Chciałbym zmienić moją VN'kę na coś mimo wszystko większego (chyba ze względu też na moje gabaryty ), co prawda obecnie latam na 800A i uważam, że może trochę faktycznie za mały ten motor dla mnie jest ale mimo wszystko uwielbiam na nim latać, dobrze mi się siedzi, plecy nie "wysiadają" kolana itp. również nie, więc teoretycznie wszystko jest ok. ale chyba czas na zmianę na coś większego aby nie czuć się na spotkaniach z wami jakbym przyjeżdzał motorynką .
Szukałem wielu informacji o trochę większych motorach i tu moje typy obracają się wokół VN1500 (Nomad, Mean Streak, Classic etc.) ewentualnie VN900 ale tylko w wersji Classic. Z tym, że starałem się zasięgnąć opinii od znajomych, którzy sprowadzają motory i uważają, że 1500 nie należą do zbytnio udanych modeli ze względu na awaryjne silniki itd. natomiast 900 ponoć mniej się psuje tzn. "ponoć" to udoskonalona trochę wersja 800 i w sumie na plus przemawia również to, że idzie dorwać dobry rocznik w dobrym stanie za fajne pieniądze. I tu mam prośbę o pomoc, wiadomo wybrać ostatecznie wybiorę sam ale chodzi mi o jakąś delikatną podpowiedź. Gabaryty wiem, że te dwa modele mają porównywalne, silnik wiadomo różnica prawie dwukrotna stąd też i waga większa ale z drugiej strony czy warto wybrać większy? na spalanie aż tak nie patrzę, bardziej by mi zależało na małej awaryjności podzespołów typu silnik, skrzynia, napęd (czyli to co najważniejsze ). Mam po prostu spory mętlik w głowie nie wiem na czym się skupić w sensie modelu, ciśnienia z zakupem nowego motoru nie mam dlatego chciałbym najzwyczajniej w świecie poszukać czegoś na spokojnie, znaleźć tą wisienkę na torcie.
Stąd też liczę na waszą pomoc.
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
Najlepiej obydwa naraz. Mały do turlania się po mieście, duży na wypady z
Poważnie? Teraz masz 800tkę tak? To idź w górę. . 900tka może być po mocniejszej 800tce rozczarowaniem (większy ma moment obrotowy i masę, ale kucy tylko 50), jeżeli chodzi o osiągi.
Poważnie? Teraz masz 800tkę tak? To idź w górę. . 900tka może być po mocniejszej 800tce rozczarowaniem (większy ma moment obrotowy i masę, ale kucy tylko 50), jeżeli chodzi o osiągi.
MaciekSz
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Co do awaryjnosci 1500 to nie moge sie wypowiedziec bo za krotko mam motor. Ale o komfort jazdy to juz tak. To moj pierwszy motocykl i powiem ze na poczatku balem sie ze sobie nie poradze z takim gabarytem. Ale z kazdym przejechanym kilometrem uwazam ze byl to dobry wybor. Mam ok 190cm wzrostu i okolo 105 kg wagi. Siedzi sie wygodnie, nawet przy jeździe w dwie osoby. Przy staniu w korkach nie ma problemu z utrzymaniem motocykla, nogi w moim przypadku stoja stabilnie na drodze. Na to co przejechalem km to nie mialem sytuacji abym byl scierpniety czy tez jakos umordowany podroza. Jedynym --- to byla waga motocykla (jako dla poczatkujacego). Ale ty juz jeździles innymi sprzetami wiec pewnie nie bedzie dla ciebie to tak odczuwalne. Spalanie w moim przypadku to tak ok 7,5 litra w cyklu mieszanym. Jezdze z max 100 km/h.
Pewnie za wiele nie pomoze moja opinia ale zawsze jest :-). Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru
Pewnie za wiele nie pomoze moja opinia ale zawsze jest :-). Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru
-
- Miejscowość: Szamotuły
- Motocykl: HD Electra Ultra Classic
- VROC: 0
To ja wtrącę swoje 3 grosze jako użytkownik 900 Classic który leży w kręgu Twoich zainteresowań... No więc mam 194cm i 108 kg więc mamy podobne wymagania co Kolega Nabes do sprzętu. Myślę że musisz posadzić zad na jednym i na drugim, bez tego to sobie możemy gdybać do wiosny. Jednak co do gabarytów samego moto to na pewno możesz być spokojny, nie będziesz na nim wyglądał jak na gałęzi. Jest skrojony jakby na wymiar większy. Oczywiście 1500 będzie się zbierał trochę żwawiej, ale skoro jeździsz z prędkościami do 100 to czy jest sens lać ze 2 lub 3 litry więcej za każde przejechane 100km? Do takiej jazdy 900 jest wprost idealna. Mój pali średnio 5l na 100 (max 5,3 min 4,7 ) , w dodatku jest bezawaryjny (no, akumulator musiałem podładować ale to chyba nie usterka) , pas zębaty, wtrysk paliwa, zawory samoregulujące... Nie namawiam, nie odradzam, najpierw obejrzyj sobie dokładnie jedno i drugie. Najlepiej jak byś miał okazję oba w jednym miejscu dosiąść. Bywaj zdrów
"Nie dyskutuj z idiotą bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wygra doświadczeniem"
Idź pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci..
Idź pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci..
- Thomas
- Miejscowość: Chorzów, Bytom
- Motocykl: VN 2000 Limited
- VROC: 33040
Tu masz nomada zrobionego na klasicca
http://otomoto.pl/kawasaki-vulcan-1600-M2966186.html
nie drogi może warto
mnie się podoba z tymi rurami po bokach i bez kuferków a zawsze można założyć może gościu je ma
http://otomoto.pl/kawasaki-vulcan-1600-M2966186.html
nie drogi może warto
mnie się podoba z tymi rurami po bokach i bez kuferków a zawsze można założyć może gościu je ma
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
A ja myślałem, że to mi się okazja trafiła
MaciekSz
Jest:
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Ok super dzięki za opinie i sugestie.
Powiem szczerze, że nie wiem czemu nawet o 1600 nie myślałem, muszę zerknąć co tam w necie piszczy chodzi o to co można kupić i w jakich pieniążkach. Nie mam narazie jakiegoś ciśnienie ze sprzedażą i kupnem nowego bo jak wspomniałem na tej 800 jeździ mi się ok, stąd Roobsoonx zobaczę bo nie wykluczam, że i przyszły sezon przelatam jeszcze na obecnej maszynie, chyba, że właśnie trafię tą wisienkę na torcie to wtedy zmienię, bo nie lubię inwestować pieniążków na siłę. Ale żeby wyszukać ten rodzynek muszę mieć jakiś konkretny typ aby nie rozdrabniać się.
Na chwilę obecną nie potrzebuję motoru do szaleństw zresztą to nawet nie jest motor do tego typu jazdy, te 100-140 km/h w zupełności mi wystarczy. Plecaczka narazie nie biorę więc spoko a z drugiej strony jak trzeba będzie to 900 powinna dać rady. Z drugiej zaś strony lepiej mieć ten zapas mocy i momentu obrotowego a w sumie różnice w cenie nie są zaś aż tak duże. Hmmm a powiedzcie mi bo z tego co zauważyłem wielu z nas ma albo wersję Classic albo Nomad albo Custom ale czy jest ktoś kto ma Mean Streak? bo powiem szczerze, że wygląda naprawdę fajnie i też jest dosyć spory chyba, że się mylę. Pieniądze jakie mam przeznaczone hmm nie chciałbym przesadzać w sensie wydać za wiele bo mam co z nimi zrobić a jeszcze parę pomysłów w życiu trzeba zrealizować, stąd wiadomo im taniej tym lepiej ale zaś okazje takie jak Thomas tu wrzuciłeś wolałbym omijać szerokim łukiem , zresztą jak chyba każdy.
Powiem szczerze, że nie wiem czemu nawet o 1600 nie myślałem, muszę zerknąć co tam w necie piszczy chodzi o to co można kupić i w jakich pieniążkach. Nie mam narazie jakiegoś ciśnienie ze sprzedażą i kupnem nowego bo jak wspomniałem na tej 800 jeździ mi się ok, stąd Roobsoonx zobaczę bo nie wykluczam, że i przyszły sezon przelatam jeszcze na obecnej maszynie, chyba, że właśnie trafię tą wisienkę na torcie to wtedy zmienię, bo nie lubię inwestować pieniążków na siłę. Ale żeby wyszukać ten rodzynek muszę mieć jakiś konkretny typ aby nie rozdrabniać się.
Na chwilę obecną nie potrzebuję motoru do szaleństw zresztą to nawet nie jest motor do tego typu jazdy, te 100-140 km/h w zupełności mi wystarczy. Plecaczka narazie nie biorę więc spoko a z drugiej strony jak trzeba będzie to 900 powinna dać rady. Z drugiej zaś strony lepiej mieć ten zapas mocy i momentu obrotowego a w sumie różnice w cenie nie są zaś aż tak duże. Hmmm a powiedzcie mi bo z tego co zauważyłem wielu z nas ma albo wersję Classic albo Nomad albo Custom ale czy jest ktoś kto ma Mean Streak? bo powiem szczerze, że wygląda naprawdę fajnie i też jest dosyć spory chyba, że się mylę. Pieniądze jakie mam przeznaczone hmm nie chciałbym przesadzać w sensie wydać za wiele bo mam co z nimi zrobić a jeszcze parę pomysłów w życiu trzeba zrealizować, stąd wiadomo im taniej tym lepiej ale zaś okazje takie jak Thomas tu wrzuciłeś wolałbym omijać szerokim łukiem , zresztą jak chyba każdy.
-
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Motocykl: hd ultra electra limited 103 c &night rod
A ja bym nie ominoł tego nomada szerokim łukiem , brakuje tylko kufrów jesli reszta ok to cena rewelacja te roczniki chodzą grubo ponad 20tys..
junak
kawasaki gpz 550
honda vf 750 Magna
vn 1500 nomad
vn 2000
Hd Electra 88
hd dyna szkieletor
hd ultra electra limited 103 cale & night rod special & road king
kawasaki gpz 550
honda vf 750 Magna
vn 1500 nomad
vn 2000
Hd Electra 88
hd dyna szkieletor
- Robson
- Miejscowość: Tychy
- Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
- VROC: 34475
Ten gość wystawiał teź 2x http://allegro.pl/harley-davidson-road- ... 24675.html
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.
- Robson
- Miejscowość: Tychy
- Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
- VROC: 34475
Znalazłem coś dla Ciebie, blisko do wglądu, tylko $ mieć
http://otomoto.pl/kawasaki-vulcan-vn-1600-M2959952.html
http://otomoto.pl/kawasaki-vulcan-vn-1600-M2959952.html
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
-
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Motocykl: hd ultra electra limited 103 c &night rod
wolał bym tego nomada bez kufrów niz tego harleya. Pewnie miał wiekrzy szczał niz ten nomad . kufry kombinowane-brak oryginalnych zamków , brak szyby i jesli to 1600 to silnik wymieniany...
pozdrawiam
pozdrawiam
junak
kawasaki gpz 550
honda vf 750 Magna
vn 1500 nomad
vn 2000
Hd Electra 88
hd dyna szkieletor
kawasaki gpz 550
honda vf 750 Magna