Witam, na Allegro i otomoto jest piękny VN750 z przeglądem Kawasaki z Niemiec gdzie nic nie piszą w nim o uszkodzonej panewce.
Że to stuka panewka to moje stwierdzenie, gdyż jak się rozgrzeje dobrze to po prze gazowaniu i odpuszczeniu manetki luzuje korbę i w pierwszym cylindrze wydobywa się delikatne stukanie jak by tłok miał luz, po za tym straszna grzechotka z tego silnika.
http://otomoto.pl/kawasaki-vulcan-vn-75 ... 58418.html
P.S. raczej się nie mylę, więc zaoszczędźcie sobie kłopotu poszukiwacze VN 750.
Trefny VN750
Tiszo powiedz co trzeba zrobić żeby uszkodzić panewki w motorze który ma załóżmy 40tkm.
Załóżmy że dbamy o motocykl jak należy w połączeniu z umiejętną jazdą to też może się przytrafić? Bo wiadomo jeśli ktoś zaniedbuje czynności serwisowe, katuje motor to takie rzeczy trafiają się.
Czy nasze Vn-y 750 mają aż taki słaby i czuły dół silnika?
I pytanie zasadnicze:
Co sądzisz o naprawach wału, dorabianiu panewek itd. Wyczytałem że tego silnika się nie reanimuje, że to chwilowe rozwiązanie?. Na forach są dwie opinie:
1. Szlify wału, azotowanie + dorabianie panewek odpada
2. Jak robić to w porządnym zakładzie.
Z tego co wiem to Żabol przeprowadził taką operację ale coś zamilkł na forum i niewiadomo czy już poskładał moto i jak to chodzi.
Pozdro!!!
Załóżmy że dbamy o motocykl jak należy w połączeniu z umiejętną jazdą to też może się przytrafić? Bo wiadomo jeśli ktoś zaniedbuje czynności serwisowe, katuje motor to takie rzeczy trafiają się.
Czy nasze Vn-y 750 mają aż taki słaby i czuły dół silnika?
I pytanie zasadnicze:
Co sądzisz o naprawach wału, dorabianiu panewek itd. Wyczytałem że tego silnika się nie reanimuje, że to chwilowe rozwiązanie?. Na forach są dwie opinie:
1. Szlify wału, azotowanie + dorabianie panewek odpada
2. Jak robić to w porządnym zakładzie.
Z tego co wiem to Żabol przeprowadził taką operację ale coś zamilkł na forum i niewiadomo czy już poskładał moto i jak to chodzi.
Pozdro!!!
-
- Miejscowość: zabrze
- Motocykl: vulcan 750,roadstar silverado 1600
- VROC: 0
http://www.vulcaneria.pl/index.php
maszyna Zabola nieruszona od miesiąca robota, robota i jeszcze raz robota ,w kwietniu mam urlop to coś podziałam
- Tiszo
- Miejscowość: Stary Dybów
- Motocykl: VN 2000
- VROC: 32243
VN 750 niema słabego dołu tylko właścicieli do bani, problem jest taki że 750 różni się od braci jak kto woli sióstr tym że ma wysoko obrotowy silnik i wiadomo co za tym idzie większe zużycie, jak czasami widzę takich drajwerów, jak zmieniają biegi przy obrotach 2-3 tys to szlak mnie trafia. Facet myśli że silnik oszczędza a po prostu go niszczy, zmiana powinna zawsze być min 4-5 tys. obrotów to na pewno wydłuży jego żywotność, tyle że my już tego nie zrobimy bo jeździmy starymi nie nowymi motongami a jak wcześniej był silnik traktowany to nigdy nikt się nie dowie. Ważną rzeczą jest olej i jeszcze raz olej, ja robię i zalecam aby wymieniać go dwa razy w sezonie, na wiosnę i na koniec sezonu, może ktoś pomyśli jaki on głupi, po co ? Ja odpowiem po co to się nogi pocą , sam się domyśl.
Ważne jest też żeby raczej odpalać go na centralnej w pozycji pionowej jeżeli go grzejemy przez dłuższy czas. Ten model naprawdę potrzebuje dużo pieniędzy i cierpliwości.
Nie wiem nic na temat azotowania jedynie tyle że znalazłem gości co to robią i napewno ja będę to robił jeżeli moje nowe serce przejeździ ten sezon, ponieważ ma już swój wiek i musi u mnie zostać, raz go sprzedałem i znowu odkupiłem, mam sentyment do VN750 i nic nie poradzę na swoją chorobę
Ważne jest też żeby raczej odpalać go na centralnej w pozycji pionowej jeżeli go grzejemy przez dłuższy czas. Ten model naprawdę potrzebuje dużo pieniędzy i cierpliwości.
Nie wiem nic na temat azotowania jedynie tyle że znalazłem gości co to robią i napewno ja będę to robił jeżeli moje nowe serce przejeździ ten sezon, ponieważ ma już swój wiek i musi u mnie zostać, raz go sprzedałem i znowu odkupiłem, mam sentyment do VN750 i nic nie poradzę na swoją chorobę