Ubranie

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Lacik
Miejscowość: Sosnowiec
Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
VROC: 33363

Ubranie

Post autor: Lacik » wt sie 10, 2010

Witam.
Chcialbym przedewszystkim sie przywitac, poniewaz jest to moj pierwsyz post.
Jestem na etapie kupowania ubrania. Motor juz kupiony (od brata), prawo jazdy sie robi, duzo czytam o zagrozeniach, aby po kursie wiedziec wiecej niz jak sie jezdzi po placu.
Mam pewien dylemat odnosnie gory ubioru.
Chce kupic kurtke skorzana. I teraz pytanie czy mozna kupic jeszcze jakis kombinezon ochronny, zolwia pod to? Zalezy mi na moim bezpieczenstwie, a nigdzie nie moglem znalezc takiej odpowiedzi i moja wiedza nie jest zbyt duza na tej plaszczyznie.

Pozdrawiam
Mateusz

Awatar użytkownika
Abrams
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN2000 Limited '05
VROC: 29561

Re: Ubranie

Post autor: Abrams » wt sie 10, 2010

Lacik pisze:Witam.
Chcialbym przedewszystkim sie przywitac, poniewaz jest to moj pierwsyz post.
Jestem na etapie kupowania ubrania. Motor juz kupiony (od brata), prawo jazdy sie robi, duzo czytam o zagrozeniach, aby po kursie wiedziec wiecej niz jak sie jezdzi po placu.
Mam pewien dylemat odnosnie gory ubioru.
Chce kupic kurtke skorzana. I teraz pytanie czy mozna kupic jeszcze jakis kombinezon ochronny, zolwia pod to? Zalezy mi na moim bezpieczenstwie, a nigdzie nie moglem znalezc takiej odpowiedzi i moja wiedza nie jest zbyt duza na tej plaszczyznie.

Pozdrawiam
Mateusz
Witamy
A co do żółwika hmm lepiej zrobisz szukając kurtki z protektorami bo i takie występują na Chopperki...
Ochraniacze na łokcie barki i na kręgosłup też często ma wmontowany protektor a nie wygląda na ścigaczową kurteczkę.
Zawsze możesz kupić zbroję na siatce i zakładać pod kurtkę ale będzie to upierdliwe ubieranie.
Miłego śmigania
VN2000 Limited '05 Special Polar Polish Winter Edition II 113KM

VROC #29561

Awatar użytkownika
Lacik

Post autor: Lacik » wt sie 10, 2010

jesli chodzi o zbroje na siatce chdodzi ci o cos mniej wiecej takiego ?:
http://www.moto-akcesoria.pl/zbroja-och ... ld,p,38563
Dla mnie bezpieczenstwo najwazniejsze, zwlaszcza ze nie bede mial doswiadczenia.
Druga sprawa czy taka zbroje widac pod koszulka, bluza? Czy to jakos dziwnie wyglada? Nienaturalnie?

Awatar użytkownika
Abrams

Lacik pisze:jesli chodzi o zbroje na siatce chdodzi ci o cos mniej wiecej takiego ?:
http://www.moto-akcesoria.pl/zbroja-och ... ld,p,38563
Dla mnie bezpieczenstwo najwazniejsze, zwlaszcza ze nie bede mial doswiadczenia.
Druga sprawa czy taka zbroje widac pod koszulka, bluza? Czy to jakos dziwnie wyglada? Nienaturalnie?
Będziesz wyglądał jak w zbroi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Widać i tyle i czym tu się przejmować znaczy się że masz większą świadomość w sprawach bezpieczeństwa i nie ma się czym przejmować

VROC #29561

Awatar użytkownika
Badger
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » wt sie 10, 2010

protektory pleców mocowane w kurtkach skórzanych to zvykła pianka i tak napravdę z bezpieczeństvem nie viele mają vspólnego. Na łokcie i barki są już ok. Profesjonalny żółv to koszt od około 400 PLN (Knox). Są modele, które śvietnie się układają pod kurtką, tak że ich nie vidać. Poszukaj w sklepach.

Sam się od dłuższego czasu przymierzam do takiego zakupu.
A na lato, jak jest gorąco to buzer (protektory na siatce) - mam, używam, revelacyjna sprava. Tylko trochę śmiesznie vygląda, bo nie pasuje za bardzo do Vulcana - ale ja pieprzę konvenanse ;)
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Abrams

Badger pisze:protektory pleców mocowane w kurtkach skórzanych to zvykła pianka i tak napravdę z bezpieczeństvem nie viele mają vspólnego. Na łokcie i barki są już ok. Profesjonalny żółv to koszt od około 400 PLN (Knox). Są modele, które śvietnie się układają pod kurtką, tak że ich nie vidać. Poszukaj w sklepach.

Sam się od dłuższego czasu przymierzam do takiego zakupu.
A na lato, jak jest gorąco to buzer (protektory na siatce) - mam, używam, revelacyjna sprava. Tylko trochę śmiesznie vygląda, bo nie pasuje za bardzo do Vulcana - ale ja pieprzę konvenanse ;)
W nie których kurtkach są protektory nie piankowe tylko sztywne ale to zazwyczaj w tekstylnych i mam taką na cały kręgosłup...

VROC #29561

Awatar użytkownika
centek
Miejscowość: Bełchatów
Motocykl: Honda Varadero
VROC: 31455

Post autor: centek » wt sie 10, 2010

Też taką kurtewkę posiadam i sobie chwalę. Co prawda na nasze moto ponoć skóra pasowniejsza, ale: cyt. pieprzyć konwenanse, a po drugie primo wygodniejsze i lżejsze wg. mnie.
pzdr

Awatar użytkownika
Badger
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » wt sie 10, 2010

Abramsm1a1 pisze:
Badger pisze:protektory pleców mocowane w kurtkach skórzanych ...
W nie których kurtkach są protektory nie piankowe tylko sztywne ale to zazwyczaj w tekstylnych i mam taką na cały kręgosłup...

dlatego zaznaczyłem że mówię o kurtkach skórzanych ;)

tex'y sa fajne, ale trzeba poszukać fasonu "pasującego". Chociaż jak upał lub leje to lepszy będzie jakikolwiek tex niż skóra ;)

PS. z tym "jakikolwiek" to taki żart - rozsądek ponad wszystko ;)
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Ja-jo
Motocykl: VN750,GSF1200s
VROC: 33339

Post autor: Ja-jo » wt sie 10, 2010

Możesz się jeszcze nie przewracać tak jest o wiele taniej :wink:
Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.
VROC #33339

Awatar użytkownika
Spider
Miejscowość: Podkarpacie
Motocykl: VN 1600 Nomad
VROC: 32254

Post autor: Spider » wt sie 10, 2010

Ja-jo pisze:Możesz się jeszcze nie przewracać tak jest o wiele taniej :wink:
i wolniej wolniej...
Co boskie Bogu resztę Motórowi

VROC #32254

GROSZEK
Miejscowość: WAŁBRZYCH
Motocykl: KAWASAKI VN 1500 NOMAD
VROC: 0

Post autor: GROSZEK » wt sie 10, 2010

Masz taki duzy wybór,ze problem sam Ci rozwiaze to kwestia ile chcesz wydac
na ciuchy ja np musiałem szyc bo to co mi sie podobało to za małe k.....
Dobrze by było jezeli bedziesz kupował text to zeby spodnie i kurtka były
tej samej firmy wówczas w wiekszosci łaczysz je sobie zamkiem i masz cos
w stylu kombinezonu.

VKC
Motocykl:

Post autor: VKC » wt sie 10, 2010

Tak czy inaczej ubranko to podstawa...

Ale z tą zbroją to przesada, rozumiem obawy ale VN to nie cross , nie glebuje się co chwilę - jak poczytasz posty zobaczysz że nawet Ci co już leżeli wyszli z tego obronną ręką bez żółwi.
To też nie ścig - więc rolki na kolanie nie potrzeba - ma być Ci wygodnie, ciepło i sucho a styl- wyrobisz sobie sam...

Nasz Starszy np ma na sobie odblaski i działa to pewnie zajebiście bo w lusterku wygląda jak policja i mu puszki z ręki jedzą, Centek w texach wygląda też super i naprawdę nie ma co się mega przejmować tymi co mówią że tylko skóra... bo nie tylko - nasza znajoma zakonnica jeździ z Abramsem w habicie i też jest ok :mrgreen:

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » wt sie 10, 2010

Ubranko dobre powinno być i tu nie ma co oszczędzać, ale to tylko ubranko podstawa bezpieczeństwa to zdrowy rozsądek i baaaardzo ograniczone zaufanie do puszek.
Na ostatniej mojej wycieczce w samo południe, piękne słońce, lightbary w pozycji ON, na kurtce żółta kamizelka ostrzegawcza (zawsze w trasie), na kufrze dwie flagi, wydaje się, że jestem widoczny jak jasna cholera i co?
Dojeżdża gościu w Berlingo z podporządkowanej, wyhamowuje patrzy w moją stronę ...... i rusza. Ja klasycznie dymek z tylnej opony (no kuźwa jak ćwiczę awaryjne, to wszystko pięknie, a jak sytuacja podbramkowa, to zawsze tył zablokuję :wall: ), gościu jak zobaczył co się dzieje to też spanikował i dał po hamulcach blokując :hammer: jezdnię. Całe szczęście, że jechałem spacerowo, Vulcan zatańczył i zatrzymał się tuż przed jego drzwiami (później nawet myślałem, że trzeba było odpuścić końcówkę i odbić protektor na drzwiach :antlers: ale to później jak już pozbierałem myśli).
Jadąc przez następną minutę nie mogłem nóg utrzymać na spacerówkach takiej delirki dostałem :oops:

Awatar użytkownika
Abrams

Lecho69 pisze:Ubranko dobre powinno być i tu nie ma co oszczędzać, ale to tylko ubranko podstawa bezpieczeństwa to zdrowy rozsądek i baaaardzo ograniczone zaufanie do puszek.
Na ostatniej mojej wycieczce w samo południe, piękne słońce, lightbary w pozycji ON, na kurtce żółta kamizelka ostrzegawcza (zawsze w trasie), na kufrze dwie flagi, wydaje się, że jestem widoczny jak jasna cholera i co?
Dojeżdża gościu w Berlingo z podporządkowanej, wyhamowuje patrzy w moją stronę ...... i rusza. Ja klasycznie dymek z tylnej opony (no kuźwa jak ćwiczę awaryjne, to wszystko pięknie, a jak sytuacja podbramkowa, to zawsze tył zablokuję :wall: ), gościu jak zobaczył co się dzieje to też spanikował i dał po hamulcach blokując :hammer: jezdnię. Całe szczęście, że jechałem spacerowo, Vulcan zatańczył i zatrzymał się tuż przed jego drzwiami (później nawet myślałem, że trzeba było odpuścić końcówkę i odbić protektor na drzwiach :antlers: ale to później jak już pozbierałem myśli).
Jadąc przez następną minutę nie mogłem nóg utrzymać na spacerówkach takiej delirki dostałem :oops:[/quote

Nie straszmy nowego kolegi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

VROC #29561

Awatar użytkownika
Starszy
Miejscowość: WR
Motocykl: VN-750
VROC: 31444

Post autor: Starszy » wt sie 10, 2010

witam !
...ale niech wie, że się czasem dzieje ! :roll:
Ostatnio zmieniony śr sie 11, 2010 przez Starszy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MUKA
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » śr sie 11, 2010

Witam serdelecznie!
Najpierw jest powitalnia ale Ok. :yeee:

Ja bym Ci radził kupić najpierw tekstyl z protektorami (nie z pianki), z membraną i podpinką.
Ważne aby kurtka miała jak najwięcej wywietrzników zamykanych - przyda się na upały, no i odblaski.
Później myślał bym o skórze a na końcu kamizelce.
Ważny jest też hełmofon = nie żałuj kasy. :yeee:
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

Awatar użytkownika
Lacik

Post autor: Lacik » śr sie 11, 2010

Ja wiem ze vulcan to nie cross ani scigaczka, ale wlasnie tacy ludzie jak z berlingo... pelno ich na ulicach. I to z mysla o nich chce zadbac maksymalnie o moje bezpieczenstwo. Sam autem mialem pare groznych zagrywek ze strony innych i zdaje sobie sprawe ze na motorze troche inaczej to wszystko wyglada i te sytuacje moglyby sie gorzej skonczyc gdybym byl na motorze.
W nastepnym tygodniu wybiore sie do sklepow zeby cos poprzymierzac, postaram sie wybrac odpowiedni stroj...

Awatar użytkownika
Baudolino
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Lucynka
VROC: 32426

Post autor: Baudolino » śr sie 11, 2010

Wdzianek jest sporo tylko niestety trzeba się nachodzić. Sam też się naszukałem ubrań z ochraniaczami, a jednocześnie nie "ścigaczowych".

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » czw sie 12, 2010

ubranko, nawet pancerne w niczym Ci nie pomoze, jesli nie bedziesz PRZEWIDYWAL!!!
i nie mysl o wypadkach, jak bedziesz jezdzil i "dumal" o wypadkach, to wreszcie Ci sie przytrafi...
wiec szerokosci i witaj...a moze odwrotnie
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

marius
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 900 Custom
VROC: 31327

Post autor: marius » czw sie 12, 2010

Zauważyłem że wielu użytkowników jednośladów bardzo indywidualnie podchodzi do kwestii ubioru.
マリウッシュ

ODPOWIEDZ