komputer
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
komputer
Panowie i Panie, potrzebuje kupic komputer. Chciałem kupic laptopa ale jak patrze na ich konfiguracje do ceny to mnie krew zalewa. Moj wybor padl na komputer stacjonarny.
Kompa potrzebuje uzywac do programów typu CAD, programowania sterowników, przegladania vulcanerii i nie powiem ale moze od czasu do czasu w cos bym zaciupał
Na ten szczytny cel oczywiscie chce przeznaczyć jak najmniej ale taka maksymalna granica która ma dla mnie sens jest 2300.
czy ktos kto sie na tym zna i po wstukaniu odpowiednich kwot na allegro moze mi powiedziec który komputer bedzie najlepszy( podaj linka do aukcji itp). Pytam bo ja sie srednio orientuje, a nie chcialbym kupic kaszany.
EDIT. Czy w komputerach stacjonarnych wystepuje jeszcze port szeregowy RS 232? Bo nieraz starsze sterowniki przez modul RS232-USB nie chca sie laczyc
Kompa potrzebuje uzywac do programów typu CAD, programowania sterowników, przegladania vulcanerii i nie powiem ale moze od czasu do czasu w cos bym zaciupał
Na ten szczytny cel oczywiscie chce przeznaczyć jak najmniej ale taka maksymalna granica która ma dla mnie sens jest 2300.
czy ktos kto sie na tym zna i po wstukaniu odpowiednich kwot na allegro moze mi powiedziec który komputer bedzie najlepszy( podaj linka do aukcji itp). Pytam bo ja sie srednio orientuje, a nie chcialbym kupic kaszany.
EDIT. Czy w komputerach stacjonarnych wystepuje jeszcze port szeregowy RS 232? Bo nieraz starsze sterowniki przez modul RS232-USB nie chca sie laczyc
- Lacik
moj sprawdzony sklep nie istnieje juz bo ostatnio kompuer stacjonarny kupowalem 7 lat temu
A laptopa kupilem w media markcie ale teraz to juz jest szmelc. Potrzebuje czegos mocnego.
To jesli nie kupowac przez allegro to chociaz wskazac co jest godnego uwagi. Przykładowy sprzet. Podac co mozna zamienic z czym zeby było dobre.
Poprostu wszelkie uwagi mile widziane
A laptopa kupilem w media markcie ale teraz to juz jest szmelc. Potrzebuje czegos mocnego.
To jesli nie kupowac przez allegro to chociaz wskazac co jest godnego uwagi. Przykładowy sprzet. Podac co mozna zamienic z czym zeby było dobre.
Poprostu wszelkie uwagi mile widziane
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
Lacik gdzieś na śląsku był, "świat laptopów" ponoć ceny najniższe bo maja własną dystrybucję - tak w radyju mówili choc ja uważam że "DOBRY PRODUKT NIE WYMAGA REKLAMY"
proponowałbym Ci namierzyć jakiegoś kolegę tudzież serwisanta znającego się na kompach, złożą Ci stacjonarny dużo taniej niż w sklepach i w takiej konfiguracji jak chcesz, mogę podpytać znajomego ale musiałbym znać jakieś konkretne parametry tego co potrzebujesz procek, karta graficzna, itp
proponowałbym Ci namierzyć jakiegoś kolegę tudzież serwisanta znającego się na kompach, złożą Ci stacjonarny dużo taniej niż w sklepach i w takiej konfiguracji jak chcesz, mogę podpytać znajomego ale musiałbym znać jakieś konkretne parametry tego co potrzebujesz procek, karta graficzna, itp
- Robson
- Miejscowość: Tychy
- Motocykl: VN 1600 Nomad "Phantom"
- VROC: 34475
Ja używałem laptopa dell vostro 3300 o konfiguracji trzeciej http://pclab.pl/art41637.html. Do pracy w excell z rekordami powyżej 66tys sprawdził się revelacyjnie. Więc i do autocada będzie ok. Poprzedni za długo mielił dane. Płaciłem w firmie x-com za niego rok temu 3000tys więc teraz powinien być ok 2500zł. Tylko ekran 13,3".
Jestem tu, bo wierzę, że emocje są siłą życia...
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.
Nie jestem odpowiedzialny za emocje odbiorcy... To jego sprawa.
- Zombie
- Miejscowość: M-a
- Motocykl: VN 1700 Vaquero , Indian Scout
- VROC: 34250
Lacik, popytam u siebie. Co nieco pojecia mam i znajdę może laptopa ze stacją dokującą, która ma m.in. RS 232. Lenovo na pewno takie ma, bo od czasu do czasu używam Pomysł Robsona też niezly i chyba Dell też produkuje doki
Mniejsza o perfekcje, badz po prostu dobry.
www.steelrosesmcsouthside.pl
www.steelrosesmcsouthside.pl
- Ja-jo
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN750,GSF1200s
- VROC: 33339
do tego szukałbym wśród na pewno 64 bitowy system z racji obsługi ramu i no proc i7 on dla Cadowskich programów powinien dobrze moc podzielić o ile nie potrzeba ci gigantycznej grafiki (a chyba nie) tu można zaoszczędzić. za to dobić RAM`u do oporu. Przy stacjonarnym yo łatwiej bo masz wiecej slotów
- Lacik
tylko ze i7 jest drogi( od 1200 "najslabszy") i napewno nie zamkne sie w 2300 zl z wszystkim. Jesli chodzi o CAD no to cholera, przeciez na moim starym kompie cad jakos chodzi, co prawda bardzo ciezko sie na nim pracuje ale cholera on ma procka pare razy slabszego!
poszukalem po rankingach i zlozylem cos takeigo:
proc X4 631 QUAD 4x2.60GHz /
płytaGIGABYTE GA-A75M-S2V
grafika SAPPHIRE RADEON HD6850 1GB DDR5
pamiec ram 8 GB 1600MHz
dysk 500GB
calosc wyszla okolo 1700 zl. Moze jakies sugestie co zmienic, lub czy to zostawic
poszukalem po rankingach i zlozylem cos takeigo:
proc X4 631 QUAD 4x2.60GHz /
płytaGIGABYTE GA-A75M-S2V
grafika SAPPHIRE RADEON HD6850 1GB DDR5
pamiec ram 8 GB 1600MHz
dysk 500GB
calosc wyszla okolo 1700 zl. Moze jakies sugestie co zmienic, lub czy to zostawic