Żurek andrzejkowy
: wt gru 07, 2010
Żurek andrzejkowy
Trochę z opóźnieniem, ale podobno jak się dłużej czeka to lepiej smakuje
No więc tak:
Zagotować duży garnek wody z bulionetkami kurczakowymi knorr według przepisu na opakowaniu. Dodać 3 pokrojone w kostkę białe kiełbasy (z szynki), 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 6 suszonych grzybów, pieprz czarny, 2 starte ząbki czosnku i razem gotować ok. 20 min. Następnie dodać 2 lub 3 słoiki żuru Rolnik (w zależności czy lubimy kwaśny, czy mniej kwaśny) – gotować ok. pół godziny.
Pokrojony w kostkę boczek wędzony podsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulką.
Dorzucić do gotującego się żuru.
Zagęścić mąką, jeśli ktoś lubi gęsty i gotować jeszcze przez ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodać dwie szczypty majeranku.
Na koniec odstawić z ognia, dodać pół kubka kwaśnej śmietany (rozmieszać w blenderze ze szklanką zupy, żeby się nie zwarzyło i wlać do żuru).
Ugotować kilka jaj na twardo – dodać do żuru.
Smacznego!
Trochę z opóźnieniem, ale podobno jak się dłużej czeka to lepiej smakuje
No więc tak:
Zagotować duży garnek wody z bulionetkami kurczakowymi knorr według przepisu na opakowaniu. Dodać 3 pokrojone w kostkę białe kiełbasy (z szynki), 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 6 suszonych grzybów, pieprz czarny, 2 starte ząbki czosnku i razem gotować ok. 20 min. Następnie dodać 2 lub 3 słoiki żuru Rolnik (w zależności czy lubimy kwaśny, czy mniej kwaśny) – gotować ok. pół godziny.
Pokrojony w kostkę boczek wędzony podsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulką.
Dorzucić do gotującego się żuru.
Zagęścić mąką, jeśli ktoś lubi gęsty i gotować jeszcze przez ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodać dwie szczypty majeranku.
Na koniec odstawić z ognia, dodać pół kubka kwaśnej śmietany (rozmieszać w blenderze ze szklanką zupy, żeby się nie zwarzyło i wlać do żuru).
Ugotować kilka jaj na twardo – dodać do żuru.
Smacznego!