Strona 1 z 2

Najpopularniejsze piwa w Polsce

: ndz maja 19, 2013
autor: Długi Lech
Huraa !! Białostocki Żubr na 2 miejscu :) :yeee: :yeee: :yeee:

http://finanse.wp.pl/gid,15648113,galeria.html

: ndz maja 19, 2013
autor: Mayones
Gratuluje :antlers: pobił Was tylko Robson :D :picie:

: ndz maja 19, 2013
autor: Kristofer
a gdzie EB sie pytam ??? nasz browar a tera tylko poza granicom naszego kraju można kupić :mad: w

: ndz maja 19, 2013
autor: Painkiller
Ja ostatnio nie piję piwa ale gdybym miał wybrać to nie było by to piwko z dużego koncernu a jednak z jakiegoś regionalnego browaru

: ndz maja 19, 2013
autor: Mayones
EB daaaaawno nie widziałem :(

: pn maja 20, 2013
autor: Robrob
Eee tam te wyniki to jakieś takie lewe :hah:

: pn maja 20, 2013
autor: Yuzek
i 10,5 też już chyba nie ma ;)

Re: Najpopularniejsze piwa w Polsce

: pn maja 20, 2013
autor: Kasper
Długi Lech pisze:Huraa !! Białostocki Żubr na 2 miejscu :) :yeee: :yeee: :yeee:

http://finanse.wp.pl/gid,15648113,galeria.html
Białostocki............ to już historia. Nie wiem czy to teraz Hubas u siebie produkuje :D

Jak miałem kilka lub kilkanaście lat piło się:
http://www.piwneetykiety.blogspot.com/s ... C5%82ystok

ech się piło
:piwo:

: pn maja 20, 2013
autor: Piotr_Classic
Jozek pisze:i 10,5 też już chyba nie ma ;)
Masz rację 10,5 to było coś...... i nie chodzi mi tylko o napisy na kapslach bo teraz takie to Tymbark serwuje ale Browary Wielkopolskie to kiedyś było COŚ. W tamtych czasach potwornie się strułem Królewskim i miałem uraz a 10,5 to 100% butla w butlę super smak.

Teraz sytuacja się trochę zmieniła..... nie mniej wspomnienia zostają....

: pn maja 20, 2013
autor: Długi Lech
Jasne a jakie landryny w metalowych puszkach były kiedys smaczne !!!

: pn maja 20, 2013
autor: Robson
Mayones pisze:Gratuluje :antlers: pobił Was tylko Robson :D :picie:
Jako, że tu mieszkam, to i dużo znajomych robi w browarze tyskim. Roboty mają od cholery, ale i cięcia są. Dostać sie tam jest ciężko. A podobno steruje wszystkim i tak Poznań, gdzie i podobno leją Tyskie :D A Lecha w Tychach, tez podobno.... ale Kto ich tam wie.

Dla mnie ze starych czasów to z Elbrewery, czyli EB najlepiej wchodziło RED EB z kija.... to był smaczek :p

A nad morzem, 5 lat temu spijałem Bosmana niepasteryzowanego - revelka (u nas go nie ma). Kasztelan jak wchodził to było ok, teraz to siki veroniki - ale jak jest, to tez się wypije :D

: wt maja 21, 2013
autor: Spart
Od jakiegoś czasu czytam dokładnie składniki z jakich piwo zostało wyprodukowane i okazuje się , że są piwa bez chmielu :(

: wt maja 21, 2013
autor: broda
Za młodych czasów "uwlokłem" się,
jak mówią na Łotwie, Kaperem-chyba browar Gdańsk.
Czasami na stare lata kupuję, żeby powspomonać,
ale po jednym już mnie wywala :D
i nici ze wspomnień :D
:yeee:

: wt maja 21, 2013
autor: Długi Lech
Spart pisze:Od jakiegoś czasu czytam dokładnie składniki z jakich piwo zostało wyprodukowane i okazuje się , że są piwa bez chmielu :(
Piwa nie robi sie z chmielu. Chmiel jest tylko przyprawą smakową. Dodaje sie jego tylko do 1%. Piwo robi sie z jęczmienia, pszenicy, drożdży i "cóś jeszcze" ;)

: pt maja 24, 2013
autor: Spart
Długi Lech pisze:Piwa nie robi sie z chmielu. Chmiel jest tylko przyprawą smakową. Dodaje sie jego tylko do 1%. Piwo robi sie z jęczmienia, pszenicy, drożdży i "cóś jeszcze" ;)
Taak - całe życie się człowiek uczy :piwo: - czyli "zupa" chmielowa to nie jest raczej jęczmienna - trzeba przyjrzeć się dokładniej co się pije :pije:

: sob maja 25, 2013
autor: takijedenkuba
Najpopularniejsze wcale nie znaczy najsmaczniejsze...
Lech, Tyskie, żubr, Królewskie, Heineken,Warka, Żwiec i inne korporacyjne napoje, przepraszam za szczerość, dla mnie smakują tak samo. Sory.. szczyny... Po wypiciu więcej niż 2 wieczorem , następnego dnia głowa mnie boli jak bym wypił 10, w ustach trampek.
Unikam korporacyjnych produkcji.. Ostatnio tylko Lubusz w mrożonym grubym kuflu.

: sob maja 25, 2013
autor: Kristofer
Mayones pisze:EB daaaaawno nie widziałem :(
a ja widziałe w germani stoi na półkach
Spart pisze:czyli "zupa" chmielowa to nie jest raczej jęczmienna -
nie do końca bez chmielu nie bedzie smaku goryczki w piwie :ok:
najważniejsza w piwie jest woda i jej ujęcie cała reszta to tylko dodatki :piwa:

: sob maja 25, 2013
autor: Długi Lech
Kristofer pisze:...
nie do końca bez chmielu nie bedzie smaku goryczki w piwie :ok:
najważniejsza w piwie jest woda i jej ujęcie cała reszta to tylko dodatki :piwa:
Woda jest ważna, ale nie najwazniejsza. Jak pisałem chmiel to przyprawa piwa, idąc w oszczędności browarnicy dają zamiast niego jakieś chemiczne barachło. Poza tym ważne są drożdże, górnej lub dolnej fermentacji, od nich zalezy z jakim piwem mamy do czynienia. Ale to wszystko to pryszcz. Najwazniejsza jest swieżość tego złocistego napoju :)
Ciekawostką jest że wielokrotnym mistrzem swiata kiperów jest Białostocczanka pracująca w browarze Dojlidy. Rozpoznaje nawet czy poznański Lech był produkowany w Tychach czy w Białymstoku :)

: pn maja 27, 2013
autor: Wiewiur
Robson pisze: Jako, że tu mieszkam, to i dużo znajomych robi w browarze tyskim. Roboty mają od cholery, ale i cięcia są. Dostać sie tam jest ciężko. A podobno steruje wszystkim i tak Poznań, gdzie i podobno leją Tyskie :D A Lecha w Tychach, tez podobno.... ale Kto ich tam wie.
tak KP składa się z Poznania, Tychów i Białegostoku a to gdzie dane piwa są lane zależy też od tego czy są to kartony, wielopaki (6+2, 10+2 itp) czy singiel/4pak. Na każdej butelce, puszce/kegu KP jest pod data wybity numer serii, 1 cyferka oznacza browar (1 Tychy, 2 Poznań, 3 Białystok), 2cyferka linie produkcyjną, nastepne dwie nr tanku a dwie ostatnie godzine o której lane. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że wszystkie piwa smakowe są lane w Poznaniu.

: sob cze 01, 2013
autor: Shepherd
Najlepsza na świecie jest Perła Lubelska

20 lat temu już śpiewano o tym piosenki, - Lubelski Full

P.S Nie ważne co pijemy ważne że przy jednym stole, :ok: