Strona 1 z 3

Cytrynówka

: pn lis 10, 2014
autor: Iron75
W związku z tym że na naszych spotkaniach nie ma takiej ilości tego soczku, która by nie poszła w pół godziny, chciałbym wkleić tutaj przepis. Może ktoś będzie chciał wykorzystać go na domowych imprezkach, a może przywiezie na klubową i porównamy wyroby.... może ktoś go troszkę przerobi, ulepszy ;)

Będzie na potrzebne
10cytryn (im bardziej dojrzałe tym lepsze) litr wody, litr spirytusu, 2 szklani cukru.

Cytrynki pokroić na ósemki albo jeszcze drobniej (całe, ze skórką) , wrzucić do gara, wsypać cukier dodać wodę, spirytus i odstawić 24h. po tym czasie wyciągnąć cytrynki wyciskając je dokładnie, wymieszać wszystko i przez jakieś sitko przelać do butelek. Wyjdzie tego około 2,5L

Smacznego :antlers:

: pn lis 10, 2014
autor: Mayones
:mrgreen: :oki: :mrgreen:

: pn lis 10, 2014
autor: Andrew
Iron75 pisze:Będzie na potrzebne
10cytryn (im bardziej dojrzałe tym lepsze) litr wody, litr spirytusu, 2 szklani cukru.

Czyli 50 l wody , 50 l spirytusu , 500 cytryn dojrzałych i 100 szklanek cukru . :ok:

Tak jest lepiej. Chyba , że nie będzie Jaszyna na imprezie. :ok:

: pn lis 10, 2014
autor: Iron75
Andrew pisze:Czyli 50 l wody , 50 l spirytusu , 500 cytryn dojrzałych i 100 szklanek cukru . :ok:

Tak jest lepiej. Chyba , że nie będzie Jaszyna na imprezie. :ok:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


ale żeby nie było.... my oczywiście problemu z alkoholem nie mamy :D

: pn lis 10, 2014
autor: Konrad
Iron75 pisze:
Andrew pisze:Czyli 50 l wody , 50 l spirytusu , 500 cytryn dojrzałych i 100 szklanek cukru . :ok:

Tak jest lepiej. Chyba , że nie będzie Jaszyna na imprezie. :ok:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


ale żeby nie było.... my oczywiście problemu z alkoholem nie mamy :D
Nie wiem jak Wy ale ja na pewno nie mam dobrze mi wchodzi ;) ;) ;)

: pn lis 10, 2014
autor: Banan
Iron chyba przeraziła cię ilość zamówień na cytrynówkę :D :cool:

No to bierzemy się za zmasowaną produkcję tego szlachetnego trunku :ok:
A kiedy ogólno-formuowa degustacja :picie:

: pn lis 10, 2014
autor: Jaszyn
Banan pisze:Iron chyba przeraziła cię ilość zamówień na cytrynówkę :D :cool:

No to bierzemy się za zmasowaną produkcję tego szlachetnego trunku :ok:
A kiedy ogólno-formuowa degustacja :picie:
Mogę się zatrudnić jako degustator ? :medit:

: pn lis 10, 2014
autor: Thomas
Jaszyn pisze:
Banan pisze:Iron chyba przeraziła cię ilość zamówień na cytrynówkę :D :cool:

No to bierzemy się za zmasowaną produkcję tego szlachetnego trunku :ok:
A kiedy ogólno-formuowa degustacja :picie:
Mogę się zatrudnić jako degustator ? :medit:
degustator degustuje się pijąc z naparstków a Ty degustujesz się pijąc ze szklanki ;) :hah: :D

: pn lis 10, 2014
autor: Tokar
Banan pisze:A kiedy ogólno-formuowa degustacja :picie:
Oj, wydaje mi się, że pod koniec listopada :-)

: wt lis 11, 2014
autor: Robson
Ciekawe jak wytrzymać te 24h :rotfl22: :rotfl22: :rotfl22:

: czw lis 13, 2014
autor: Robson
Ja właśnie degustuję ;)

Ustało te 24h, powyciskałem i mam... Zrobiłem z połowy produktów, tzn. 5 cytryn, szola cukru, 0,5 spirolu, 0,5 H2O. Wyszło po wszystkim 1,2 literka... Sorry, juz jest 1 literek (a degustacja trwa...) :D :D :D

Ps. Na pierwszym foto, w kieliszeczku resztka nektaru z WhiteStocku - też dobre ;)

Obrazek

Obrazek

: czw lis 13, 2014
autor: Lacik
Robson rozumiem ze ta 3 po prawej to zamiast bidoonu na rower/ bieg? :ok:

: czw lis 13, 2014
autor: Garciu
Robson aleś smaka narobił :D
W weekend uruchamiam produkcję.

A wszystko przez Irona :thumbup: :)

: czw lis 13, 2014
autor: Robson
Lacik pisze:Robson rozumiem ze ta 3 po prawej to zamiast bidoonu na rower/ bieg? :ok:
Dokładnie, tam była wcześniej ta resztka z Whitstocku. Trzeba dbać o plastic...

: czw lis 13, 2014
autor: Banan
U mnie już trzecią dobę towar dochodzi :yeee: wzystko według przepisu, jutro pewnie przecedze i weekend będzie degustacja :butelka: :pije: :picie:

: czw lis 13, 2014
autor: Robson
Banan pisze:U mnie już trzecią dobę towar dochodzi :yeee: wzystko według przepisu, jutro pewnie przecedze i weekend będzie degustacja :butelka: :pije: :picie:
Banan, dziś miałem sympozjum z Ironem na telefon. Ma być 24h... Bo potem może byc za gorzkie od skórek z cytryny ;(
Zdejmuj bracie i degustuj, to ten czas :D

: pt lis 14, 2014
autor: Grześ
Ja już trzy dni jadę po cytryny :D .
Ale dzisiaj to najważniejszy punkt dnia. Posmakujemy w niedzielę.
Ah... i jak tu się powstrzymać :ok: Całe szczęście że tam jest tyle witaminy ,,C,, że można sobie wmówić że to lekarstwo :mrgreen: :rotfl22:
:drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink: :drink:

: pt lis 14, 2014
autor: Pees
Ale Panowie, proszę was, zamieńcie cukier na miód. Ja wiem, drożej ale jeszcze o dwie klasy w górę. I wiem, co mówię. :butelka:

: pt lis 14, 2014
autor: MaciekSz
Znalazłem w domu spirytus... Trzy dni temu... Ale cytryn nie było... Jak się okazało, z samą wodą też się przegryzie... i nie trzeba czekać 24h :hah:

: pt lis 14, 2014
autor: Andrew
MaciekSz pisze:Znalazłem w domu spirytus... Trzy dni temu... Ale cytryn nie było... Jak się okazało, z samą wodą też się przegryzie... i nie trzeba czekać 24h :hah:
Maciek to nazywa się tata z mamą. :ok: