Odblaski dla motocyklisty - kwestia bezpieczenstwa
- kazuhira
- Miejscowość: Kotliska
- Motocykl: KLE650
- VROC: 33862
Odblaski dla motocyklisty - kwestia bezpieczenstwa
Szukam szukam i nigdzie dedykowanego tematu nie mogę znaleźć.
Koleżanki i Koledzy.
Jako że ostatnio wracałem dość późną porą do domu zacząłem zastanawiać się czy nie można by było zastąpić klasycznej kamizelki odblaskowej [tzw pełnej]; która użyteczna jednak estetyka jej jest dość wątpliwa; pasem, szelkami, narękawkami albo i czymś innym. Wiem że niektórzy z Was używają takich rozwiązań jestem więc ciekaw waszych opinii.
Ja osobiście zastanawiam się nad takim zestawem:
Pas odblaskowy [taki a la dawniejsze oporządzenie milicyjne] a do tego narękawki odblaskowe
Koleżanki i Koledzy.
Jako że ostatnio wracałem dość późną porą do domu zacząłem zastanawiać się czy nie można by było zastąpić klasycznej kamizelki odblaskowej [tzw pełnej]; która użyteczna jednak estetyka jej jest dość wątpliwa; pasem, szelkami, narękawkami albo i czymś innym. Wiem że niektórzy z Was używają takich rozwiązań jestem więc ciekaw waszych opinii.
Ja osobiście zastanawiam się nad takim zestawem:
Pas odblaskowy [taki a la dawniejsze oporządzenie milicyjne] a do tego narękawki odblaskowe
- Spider
- Miejscowość: Podkarpacie
- Motocykl: VN 1600 Nomad
- VROC: 32254
A ja się zapytam skąd u niektórych ludzi taki lęk przed nocą .
Jedziesz z przodu masz lampę z tyłu też masz lampę czyli co albo wkłady lamp do wymiany albo przeglądnąć instalację . Rozumie noc , idzie pieszy ale na moto nie kumam , że mała lampka z tyłu załóż większą albo jakieś dodatkowe diody nie róbmy z siebie choinek . To się tyczy również osób które jeżdżą w ciągu dnia w kamizelkach (tych jaskrawych) , więcej takich przyjemniaczków a wszyscy będziemy musieli jeździć w tym uniformie non-stop - a to już na pewno nie będzie przyjemne. OK wiem deszcz + mgła jakaś noc niech będzie anie nie zwykły piękny wieczór.
Ot takie moje spostrzeżenia - przemyśl.
Jedziesz z przodu masz lampę z tyłu też masz lampę czyli co albo wkłady lamp do wymiany albo przeglądnąć instalację . Rozumie noc , idzie pieszy ale na moto nie kumam , że mała lampka z tyłu załóż większą albo jakieś dodatkowe diody nie róbmy z siebie choinek . To się tyczy również osób które jeżdżą w ciągu dnia w kamizelkach (tych jaskrawych) , więcej takich przyjemniaczków a wszyscy będziemy musieli jeździć w tym uniformie non-stop - a to już na pewno nie będzie przyjemne. OK wiem deszcz + mgła jakaś noc niech będzie anie nie zwykły piękny wieczór.
Ot takie moje spostrzeżenia - przemyśl.
- Abrams
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN2000 Limited '05
- VROC: 29561
Tu się nieco nie zgodzę, jeśli śmigasz nocą a ganiasz na co dzień w czarnych skórach to jesteś dużo mniej widoczny.
Zakładając sytuację wymuszoną postojem ganiając przy moto w nocy jesteś zupełnie nie widoczny.
Wg mnie w nocnej jeździe lepiej rzucać się w oczy, nawet przez tego typu odblaski.
Pas i rękawki posiadam i ubieram w czasie nocnych wycieczek motocyklowych...
Zakładając sytuację wymuszoną postojem ganiając przy moto w nocy jesteś zupełnie nie widoczny.
Wg mnie w nocnej jeździe lepiej rzucać się w oczy, nawet przez tego typu odblaski.
Pas i rękawki posiadam i ubieram w czasie nocnych wycieczek motocyklowych...
- Spider
- Miejscowość: Podkarpacie
- Motocykl: VN 1600 Nomad
- VROC: 32254
Tak bo skoro nie wstaje to cóż nie był to zwykły ślizg.Luzak pisze:Przyjmując np sytuację, że jadąc w nocy przewrócisz się moto na drodze: moto leci w rów a Ty leżysz na drodze w czarnej skórze i spodniach a na głowie czarny kask.
A to się może zdarzyć przy przepięknej pogodzie.
Czy nadal uważasz, że odblaski to bzdura?
Ale to jest kwestia poglądów.
- Abrams
- Motocykl: VN2000 Limited '05
- VROC: 29561
Jeśli wolno się podnosisz i nadjeżdża pucha...lepiej???Spider pisze:Tak bo skoro nie wstaje to cóż nie był to zwykły ślizg.Luzak pisze:Przyjmując np sytuację, że jadąc w nocy przewrócisz się moto na drodze: moto leci w rów a Ty leżysz na drodze w czarnej skórze i spodniach a na głowie czarny kask.
A to się może zdarzyć przy przepięknej pogodzie.
Czy nadal uważasz, że odblaski to bzdura?
Ale to jest kwestia poglądów.
Na tym nie ma co oszczędzać a niech cię w nocy lepiej widzą.
I tak w nocy cię nikt nie pozna i nie powie że obciach ani że brak szpanu... bo z odblaskami jak uczniak...
Ale jak napisałeś to kwestia poglądów. Ja mam taki komplecik i nie zawaham się go użyć nocą...
- MarKov
- Miejscowość: WARSZAWA
- Motocykl: VN 1700 CLASSIC TOURER
- VROC: 27362
Tez mam i uzywam w nocy preferuje swoje bezpieczenstwo
@kazuhira prosze oto link http://www.renstar.pl/index.php?page=oferta&sub=oferta
sami robia "prawie" na miejscu z materialu 3M
@kazuhira prosze oto link http://www.renstar.pl/index.php?page=oferta&sub=oferta
sami robia "prawie" na miejscu z materialu 3M
- kazuhira
Ups. Nie chciałem żeby tak ostro było PEACE Koledzy
W zasadzie to mnie własnie chodzi o to aby w sposób najmniej szpecący przemycić elementy odblaskowe.
Pewnie jak każdy z Was jeżdżę puszką i nie raz zdarzyło mi się kląć ludzi tak pieszych jak i jadących na skuterkach, motorach, rowerach i innych jednośladach szczególnie w porach wieczornych i nocnych. A za co ? A właśnie za niedostateczną widoczność na drodze. A to motorynka bez włączonych świateł jechała, a to motocyklowi się lampa przepaliła, a to ktoś zatrzymał się na jezdni i wyłączył silnik i światła "same" zgasły [a poboczy to w Polsce jak sami wiecie człowiek nie uświadczy za wiele] a szczytem głupoty ostatnio , który mijałem był zmęczony życiem cyklista, który miłość swą okazywał powierzchni asfaltu - kolesia uratowały w zasadzie odblaski przy nogawkach [był w ciuchach budowlanych]... przykładów można mnożyć.
Ale wracając do meritum. Ciekaw jestem Waszych opini ze względu na mnogość wzorów odblasków.
Mamy te a la milicyjne, mamy krzyżowe [czyli w X jak szelki zakładane], Mamy pasy naszyte na siatkowe kamizelki, mamy obręcze do założenia na nadgarstki, narękawki. Nooo masę tego mamy.
A żeby tego było mało to jeszcze możemy sobie wybrać kolor odblasku Tak więc srebrne czy żółte ?
W zasadzie to mnie własnie chodzi o to aby w sposób najmniej szpecący przemycić elementy odblaskowe.
Pewnie jak każdy z Was jeżdżę puszką i nie raz zdarzyło mi się kląć ludzi tak pieszych jak i jadących na skuterkach, motorach, rowerach i innych jednośladach szczególnie w porach wieczornych i nocnych. A za co ? A właśnie za niedostateczną widoczność na drodze. A to motorynka bez włączonych świateł jechała, a to motocyklowi się lampa przepaliła, a to ktoś zatrzymał się na jezdni i wyłączył silnik i światła "same" zgasły [a poboczy to w Polsce jak sami wiecie człowiek nie uświadczy za wiele] a szczytem głupoty ostatnio , który mijałem był zmęczony życiem cyklista, który miłość swą okazywał powierzchni asfaltu - kolesia uratowały w zasadzie odblaski przy nogawkach [był w ciuchach budowlanych]... przykładów można mnożyć.
Ale wracając do meritum. Ciekaw jestem Waszych opini ze względu na mnogość wzorów odblasków.
Mamy te a la milicyjne, mamy krzyżowe [czyli w X jak szelki zakładane], Mamy pasy naszyte na siatkowe kamizelki, mamy obręcze do założenia na nadgarstki, narękawki. Nooo masę tego mamy.
A żeby tego było mało to jeszcze możemy sobie wybrać kolor odblasku Tak więc srebrne czy żółte ?
Nie jestem dziwny ... jestem z edycji kolekcjonerskiej
- Badger
- Motocykl: Blue Lady + Osiołek
- VROC: 29218
ja mam te milicyjne - zakładanie troszkę upierdliwe. Chyba lepsze byłyby szelki jak w tym linku od MarKova.
Abrams, widziałeś, robią krawaty dla dobroplastu
Abrams, widziałeś, robią krawaty dla dobroplastu
pie.....lę, nie myję
Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga
Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.
Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga
Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.
- kazuhira
Ja przekopując internet trafiłem tu:
http://www.autolampy.eu/index.php?cPath=308
Do tego jest jeszcze fundacja Jednym Śladem - > ale pasy od nich są brandowane.
http://www.autolampy.eu/index.php?cPath=308
Do tego jest jeszcze fundacja Jednym Śladem - > ale pasy od nich są brandowane.
Nie jestem dziwny ... jestem z edycji kolekcjonerskiej
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
- Paweł
- Miejscowość: Kraków
- Motocykl: VN 800 Classic
- VROC: 33463
Stawiam browara albo 7 browarów temu kto mi powie co to jest a co najważniejsze gdzie to można kupić w naszym pięknym kraju
http://www.reflectivedecals.com/saddle.htm
szczególnie mnie zainteresowało to, że "to coś" (naklejka?) bez podświetlenia nie wygląda jak odblask!
http://www.reflectivedecals.com/saddle.htm
szczególnie mnie zainteresowało to, że "to coś" (naklejka?) bez podświetlenia nie wygląda jak odblask!