glosne wydechy

Krizis1988
Miejscowość: kielce
Motocykl: kawasaki vn750k
VROC: 750

glosne wydechy

Post autor: Krizis1988 » sob cze 02, 2012

witam wszystkich

jestem nowym uzytkownikiem i to moj pierwszy poscik tutaj
mam kilka problemow z moim VN750 ktorego niedawno nabylem
mianowicie pierwszy z nich to puste wydechy ktore chcialbym troszeczke wyciszyc jednak nie bardzo wiem jak
nastepnym jest problem z elektryka...nie ma ladowania na niskich obrotach, niesprawny jest wskaznik paliwa a takze obrotomierz
jestem z kielc wiec bardzo mile widziany bylby takze kontakt z kims z okolicy chocby w celu porownania bo mam kilka zastrzezen co do swojego egzemplarza....troszke zbyt tanio go kupilem i sadze ze gdzies jest haczyk
prosze o wszelka pomoc
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » sob cze 02, 2012

Siemka,
wielka szkoda, ze nie wpadles do nas przed kupnem moto, byłbyś o niebo mądrzejszy, niemniej sądze, że któryś z posiadaczy takiego moto napewno pomoże ci w kłopotach...
narka
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » sob cze 02, 2012

Siemka,
wielka szkoda, ze nie wpadles do nas przed kupnem moto, byłbyś o niebo mądrzejszy, niemniej sądze, że któryś z posiadaczy takiego moto napewno pomoże ci w kłopotach...
narka
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Krizis1988

Post autor: Krizis1988 » sob cze 02, 2012

ja tez mam taka nadzieje :)
tym bardziej ze nie ukrywam...rewelacyjna przyjemnosc z jazdy...dlatego nie chce sie go pozbywac:)

Awatar użytkownika
Piotr_Classic
Miejscowość: Madryt
Motocykl: HD Street Glide
VROC: 32438

Re: glosne wydechy

Post autor: Piotr_Classic » sob cze 02, 2012

Krizis1988 pisze:witam wszystkich

jestem nowym uzytkownikiem i to moj pierwszy poscik tutaj
mam kilka problemow z moim VN750 ktorego niedawno nabylem
mianowicie pierwszy z nich to puste wydechy ktore chcialbym troszeczke wyciszyc jednak nie bardzo wiem jak
nastepnym jest problem z elektryka...nie ma ladowania na niskich obrotach, niesprawny jest wskaznik paliwa a takze obrotomierz
jestem z kielc wiec bardzo mile widziany bylby takze kontakt z kims z okolicy chocby w celu porownania bo mam kilka zastrzezen co do swojego egzemplarza....troszke zbyt tanio go kupilem i sadze ze gdzies jest haczyk
prosze o wszelka pomoc
Pozdrawiam
Co rozumiesz przez pojęcie "nie ma ładowania na niskich" ? jakie masz wartości na przyrządzie?
Wskaźnik paliwa ? sprawdź małą białą kostkę pomiędzy bakiem a siedzeniem, rozpięta? zaśniedziałe styki? analogiczny sposób naprawy z obrotomierzem. Ten model to elektroniczny wskaźnik więc musisz posprawdzać połączenia.

Jeżeli głośne wydechy a masz z tym problemy to radzę alledrogo i kupić oryginały w znośnym stanie.

Trzymaj się

Awatar użytkownika
broda
Miejscowość: Kielce
Motocykl: Szara Eminencja VN 2000
VROC: 33010

Post autor: broda » sob cze 02, 2012

Nyślę, że Brein coś może podpowiedzieć.
Pisz na PW.
:yeee:
"Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania." - Voltaire

Były Preludomaniak

Krizis1988

Post autor: Krizis1988 » ndz cze 03, 2012

dzieki za pomoc:)

Krizis1988

podczas sprawdzania na przyrzadzie wychodza chwilowe wartsci ok 13v a potem 0.....
jego byly wlasciciel wyjmowal silnik wiec podejrzewa ze cala instalacja el. jest do sprawdzenia

Krizis1988

chcialem zapytac takze o rozrzad...bo boje sie czy jest w dobrym stanie....w zasadzie nie slychac go w czasie pracy silnika jednak ciezko w 100% to stwierdzic z racji glosnych wydechow

Awatar użytkownika
Piotr_Classic

Post autor: Piotr_Classic » ndz cze 03, 2012

Krizis1988 pisze:podczas sprawdzania na przyrzadzie wychodza chwilowe wartsci ok 13v a potem 0.....
jego byly wlasciciel wyjmowal silnik wiec podejrzewa ze cala instalacja el. jest do sprawdzenia
Może regler jest padnięty ale na początek posprawdzaj połączenia.

Krizis1988

regulator spalony...dzisiaj przejrzalem cala instalacje...bede potrzebowal ogolnie troche czesci jesli ma ktos takiego na czesci to prosze o wiadomosc..pozdrawiam
jesli chodzi o kwestie wydechow znalazem na allegro jakies wytlumienia do wydechow
http://moto.allegro.pl/tlumiki-wytlumie ... 84931.html
wie ktos cos na temat ich skutecznosci??

Awatar użytkownika
Piotr_Classic

Post autor: Piotr_Classic » ndz cze 03, 2012

poszukaj, lecz niestety nie mogę nikogo z nich polecić gdyż nie korzystałem z usług :

http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... ring=vn750

Awatar użytkownika
MaciekSz
Miejscowość: Pruszków
Motocykl: BMW K1200LT
VROC: 32197

Post autor: MaciekSz » ndz cze 03, 2012

Krizis1988 pisze:regulator spalony...dzisiaj przejrzalem cala instalacje...bede potrzebowal ogolnie troche czesci jesli ma ktos takiego na czesci to prosze o wiadomosc..pozdrawiam
jesli chodzi o kwestie wydechow znalazem na allegro jakies wytlumienia do wydechow
http://moto.allegro.pl/tlumiki-wytlumie ... 84931.html
wie ktos cos na temat ich skutecznosci??
jeżeli chodzi o wytłumienie wydechów, zacznij od czegoś takiego:

Obrazek

Dobrze widzisz - to wycior kominiarski do instalacji c.o. Cena ok. 8 zł w Leroy Merlin. Dobierz średnicę, wciśnij w wydech i sprawdź, jak wpływa na głośność. Dopiero potem decyduj, co chcesz robić dalej z wydechami.

Przyjrzyj się dobrze motocyklom na zlocie. Kilka takich rozwiązań znajdziesz. :ok:
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

Raknet
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: VN 900
VROC: 0

Post autor: Raknet » wt cze 05, 2012

Ja polecam do wyciszenia wydechów DB killery (decibel killer) są na allegro może dopasujesz średnicę. Ja nie znalazłem do swojego VN900 - też wyprute wydechy ale koleś mi wytoczył tuleje na wymiar, wspawał rury w środek i nawiercił. Wkładam je tylko na przeląd i na dłuższe trasy i spisują sie rewelacyjnie. Jak potrzebujesz więcej szczegółow daj znać podeślę fotki

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » wt cze 05, 2012

Panowie proszę o taka informację, czy np przy wyprutych oryginalnych wydechach trzeba coś regulować silnik ? jeżeli tak to przy zakładaniu db kilerów(lub szczot kominiarskich) zmienia się jakaś tam wartość przelotu spalin przez tłumiki i co znów regulacja ? to bez sensu byłoby,
tak sobie rozważam to wyprucie plus db killery i żeby jeździć z tym tak w stosunku - puste/db kiler-2/10 tylko czy to wyprucie wydechów oryginalnych to poza tym że będzie głośniejszy czy będzie przyjemniejszy niski dźwięk godny uwagi ? mowa o VN 800.
nie każcie mi kupować akcesoryjnych bo sknera jestem :D

Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » wt cze 05, 2012

Gdy wyprujesz oryginały, to będzie tylko głośniejszy, bez niskich. Dla pustych wydechów regulujesz i przy włożeniu np. szczoty nie musisz nic już później regulować. Przy DB z regulacją nie wiem.
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

crazytomi
Miejscowość: Świdnik
Motocykl: VN 1700 VOYAGER
VROC: 32896

Post autor: crazytomi » wt cze 05, 2012

mayones4 pisze: tylko czy to wyprucie wydechów oryginalnych to poza tym że będzie głośniejszy czy będzie przyjemniejszy niski dźwięk godny uwagi ? mowa o VN 800.
Zmontowałem na szybko taki filmik dla porównania i zaraz się załaduje to wrzucę, nie oddaje on oczywiście tego co w realu ale jakiś pogląd jest, pozdrawiam.
Generalnie nie ma tu mocnego dołu ale jak na prowizorkę to źle nie jest, porządny wydech nie kosztuje mało.

FILMIK

Awatar użytkownika
Shepherd
Miejscowość: LOP
Motocykl: VN2000 "syn"

Post autor: Shepherd » wt cze 05, 2012

crazytomi,

No i powiedz mi ze swojego wielkiego jak "wulkan etna" doświadczenia kolego która opcja lepsza, czy przewiercenie czy wybebeszenia? :motorynka:
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW

crazytomi
Miejscowość: Świdnik
Motocykl: VN 1700 VOYAGER
VROC: 32896

Post autor: crazytomi » wt cze 05, 2012

Shepherd pisze: wielkiego jak "wulkan etna" doświadczenia
No to sobie pokpiłeś ze mnie ale spoko, większy jesteś to daruję :D

Jak dla mnie to dobrze rozwiercone wydechy to chyba kompromis, teraz mam trochę za głośno w trasie, w głowie huczy po kilkudziesięciu km szybszej jazdy, takie spokojne podróżowanie nie dokucza.
Z 2 zaś strony dźwięk jest głębszy, uwielbiam ten odgłos dudnienia jak się z niskich obrotów moto zbiera, głośno jest ale jeszcze na skraju dobrego smaku, wiadomo że to nie są dedykowane wydechy a i pojemność skromna to nie ma co za bardzo dmuchać :)

Awatar użytkownika
Shepherd
Miejscowość: LOP
Motocykl: VN2000 "syn"

Post autor: Shepherd » wt cze 05, 2012

crazytomi, przed wybebeszeniem sam je przewiercałeś?? jakie fi wiertła??
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW

ODPOWIEDZ