Nie pali...czasami
Nie pali...czasami
Problem przedstawiam w imieniu kumpla, który edukację komputerowa skończył na etapie Commodore 64, potem go za hibernowali i się wybudził niedawno , a więc: czasem mu nie odpala, zauważył pewną prawidłowość, problem z odpaleniem ma wyłącznie na bocznej nóżce, czasem odpali czasem ma focha i nic się nie dzieje, poprostu nie kręci. Gdy go podniesie do pionu odpala "od strzała"...sam byłem tego świadkiem. Czy problemem jest (jak sądzę) jakiś czujnik? Gdzie go szukać? Czy może to coś całkowicie innego...
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
Re: Nie pali...czasami
Eeeeee... A wpadł już na to, że jak motocykl jest na biegu i kosa jest rozłożona, to zapłonu nie ma? A jak wrzuci na luz, to wtedy odpali bez problemu? Bo chodzi o to, żeby nie pojechać z rozłożoną kosą.Ramms pisze:Problem przedstawiam w imieniu kumpla, który edukację komputerowa skończył na etapie Commodore 64, potem go za hibernowali i się wybudził niedawno , a więc: czasem mu nie odpala, zauważył pewną prawidłowość, problem z odpaleniem ma wyłącznie na bocznej nóżce, czasem odpali czasem ma focha i nic się nie dzieje, poprostu nie kręci. Gdy go podniesie do pionu odpala "od strzała"...sam byłem tego świadkiem. Czy problemem jest (jak sądzę) jakiś czujnik? Gdzie go szukać? Czy może to coś całkowicie innego...
Tak się pytam, ale skoro go hibernowali w czasach C64, to może o takich cudach nie wiedzieć...
MaciekSz
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
Przedewszystkim jaki to motocykl?
Jesli VN750 to ma on przy ramie obok miejsca mocowania stopki wyłącznik, który jest zadziałany gdy stopka jest rozlozona. Wtedy przy probie ruszenia, silnik gasnie.
nie pamietam, czy jesli stoi na nozce, jest wbity bieg, ale jest wcisnieta klamka sprzegla to sie uruchomi.
Inne motocykle moga miec jakis czujnik tak jak napisał Goblin wywrotkowy.
Ale podejzewam ze jest to kwestia czujnika przy stopce i najprawdpoodbniej działa dobrze, tylko kolega zle odpala maszyne
Jesli VN750 to ma on przy ramie obok miejsca mocowania stopki wyłącznik, który jest zadziałany gdy stopka jest rozlozona. Wtedy przy probie ruszenia, silnik gasnie.
nie pamietam, czy jesli stoi na nozce, jest wbity bieg, ale jest wcisnieta klamka sprzegla to sie uruchomi.
Inne motocykle moga miec jakis czujnik tak jak napisał Goblin wywrotkowy.
Ale podejzewam ze jest to kwestia czujnika przy stopce i najprawdpoodbniej działa dobrze, tylko kolega zle odpala maszyne
...no na biegu nie pali bankowo, mój odpala bez problemu na bocznej stopce, a jemu nie i stąd ten temat...oba sobie stoją w jednym garażu i tak to wygląda...A wpadł już na to, że jak motocykl jest na biegu i kosa jest rozłożona, to zapłonu nie ma? A jak wrzuci na luz, to wtedy odpali bez problemu? Bo chodzi o to, żeby nie pojechać z rozłożoną kosą.
VN750 z 1993...a gdzie tego ustrojstwa szukać, jak go ma?Nie wiem czy ten motorek ma czujnik wywrotkowy - jeśli tak to on także może dawać ciała.
też uważam, że to mało prawdopodobne, ale sprawdzić nie zawadzi...może cewka jest walnięta( choć to mało prawdopodobne) I jak jest przechylona to nie kontaktuje. Sprawdź iskrę
Lacik - on pali tak jak ja...mi odpala "od strzała", a jemu raz pali raz nie...sam byłem świadkiem
zero...jakby "prundu" nie było...właśnie dlatego nie wiemy jak się za to zabrać, w piatek siadamy w garażu do "vulacaniastego" opłatka, więc będziemy debatować, ale pomysłów brak...czujnik przy stopce wykluczam, po Waszych podpowiedziach, ponieważ kolega nie pali na biegu i zawsze na wyłączonym sprzęgle...na własne oczy widziałem: Vulcanik stoi na stopce-ssanie, ON, starter i cisza, następnie koleś stawia go do pionu naciska starter i odpala "od strzału"...
...na boku czasem odpala (jak nie odpala to rozrusznik nie kręci)...doszliśmy do wniosku, że gdzieś musi być problem z jakimś kabelkiem od startera do rozrusznika...no cudów nie ma; jak stoi na boku i nie pali, stawia go do pionu (ruszając kierownicę jednocześnie) i pali, czyli problem musi być gdzieś niedaleko kierownicy, coś tam musi nie łączyć...niestety w piątek nie zgłębiliśmy tematu z przyczyn, że tak to ujmę towarzysko-konsumpcyjnych
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
no to skoro rusza kierownica i zapala ... przyjzyjcie sie starterowi i kablowi od niego moze jest gdzies zle poprowadzony w okolicy glowki ramy i jak postawi na stopce i ma skrecona kierownice to gdzies tworzy sie przerwa i nie łączy.
Ihaaaa VN750 -> VN1600 Mean Streak -> VN2000 Limited, FJR1300, Hayabusa