odpalanie w zimę motocykla
-
- Miejscowość: przemyśl
- Motocykl: vn750
- VROC: 0
odpalanie w zimę motocykla
znowu jak to w zimie pytanie ktore kazdy juz zna przepalac czy nie przepaic moto zima czy jest to potrzebne czy moze zbedne? dodam ze tzymam moto w nieogrzewanym garazu? I akumulator zabieram do domu
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2012 przez wojtasvn750, łącznie zmieniany 1 raz.
Na ten temat to parę książek napisano na tym forum, oj nie chce się szukać . Przeważa pogląd żeby nie palić, chyba że jest na tyle ciepło, że można trochę polatać, jeśli masz go odpalić na chwilę i zgasić to lepiej sobie odpuść. Bateria do domu, konserwacja, oraz w miarę możliwości odciążenie opon - to klucz do sukcesu wiosną.
A tak przy okazji - na forum jest powitalnia - może parę słów o sobie? Łatwiej wtedy się rozmawia. Oczywiście przymus to nie jest.
A tak przy okazji - na forum jest powitalnia - może parę słów o sobie? Łatwiej wtedy się rozmawia. Oczywiście przymus to nie jest.
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
http://www.vulcaneria.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
calkiem niedawno dodany temat o zimie, poczytaj, wywnioskuj i modl sie o jak najszybszy powrot ciepla.
A odpowiedz tak przy okazji... nie, nie odpalamy.
zmieniam tez temat na bardziej czytelny, bo póżniej wlasnie nie mozna nic znalezc.
calkiem niedawno dodany temat o zimie, poczytaj, wywnioskuj i modl sie o jak najszybszy powrot ciepla.
zmieniam tez temat na bardziej czytelny, bo póżniej wlasnie nie mozna nic znalezc.
Ihaaaa VN750 -> VN1600 Mean Streak -> VN2000 Limited, FJR1300, Hayabusa
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Mój usilnie stał na oponach gotowy do wyjazdu w zeszłą niedzielę do DD, ale lipa -8 stopni to nie teges, tak czy inaczej już przymierzam się do wymiany oleju, regulacji zaworów, zmiany kierunków, może tylnej lapmy, oparcia i takie tam zimowe bajery, jak juz będzie gotowy do polerki i snu to szmatka pasta piwo muza grzejnik i WIO
- MUKA
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Vn 1500 Classic tourer
Shepherd pisze:Ale jak każdy człowiek gdy zaczyna rozmowę z obcymi to mówi dzień dobry, taki jest zwyczaj tego forum wiec o nim pamiętajmy.Góral pisze:Oczywiście przymus to nie jest.
Zero złośliwości z mojej strony
Jak zdąży się przywitać przed 10 postem to będzie lepszy od Ciebie Shepherd
Oczywiście z mojej strony też zero złośliwości
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.
to nie odpalajcieLacik pisze:wywnioskuj i modl sie o jak najszybszy powrot ciepla.
Postaw samochód na około pół roku i potem odpal… nie dość że od nieużywania korozja szybciej gryzie to wiele elementów ulega zastaniu. Po zastaniu (nie odpalaniu) czasami niektóre elementy w autkach i moto trzeba zmienić (linki, elementy sprężynujące, elementy układu hamulcowego), a gdyby przepalać (ruszyć moto) to problemu nie ma.
Podstawa to przepalanie do czasu pełnego nagrzania (uważać bo na postoju można przegrzać), a nie tylko odpalić i zgasić. Pomieszać przy tym dźwigienkami i biegami itd. Zwykle płyny do moto jak olej (10W/40) czy płyn chłodniczy mają zakres pracy od -25st.C
… jak się trzyma moto „w mieszkaniu” przez całą zimę w pokojowej temperaturze… to „nie odpalaj”… niech wydech ci od środka zerdzewieje i niech z paliwa na skutek postoju w całym układzie wytrąci się woda i wszelkie możliwe osady :-)
AMEN.
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
Anazar jaki związek widzisz pomiedzy przepalaniem moto ( rozumiem ze na postoju),a działania elementów układu hamulcowego, linek itd.? chociąz pisałes o aucie, no ale przykład podałeś do ustosunkowania się co do motocykla.
Natomiast co do reszty, tzn. przepalania w zime. Są dwie szkoły, odpalac, albo nie.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że padają te same argumenty dla dwóch różnych sytuacji ( chodzi mi o np rdzewienie wydechu które podałeś za przykład ). Taka sama sytuacja jest np. czy wymieniać olej przed zimą, czy na wiosnę.
Większość osób zaleca nie odpalanie przez okres zimowy, tak samo jak sugerują wymianę oleju na wiosnę. Ale jest też jakaś grupa osób która uważa na odwrót. Kto ma rację, trudno powiedzieć. Każdego motocykle jeżdżą i odpalają. A który się szybciej zużyje, to chyba temat nie do ogarnięcia, gdyż jest za dużo czynników wpływających na żywotność motocykla.
Ja nie odpalam, inni nie odpalają i nic nie rdzewieje. inni odpalają i też pewno nić nie rdzewieje
Natomiast co do reszty, tzn. przepalania w zime. Są dwie szkoły, odpalac, albo nie.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że padają te same argumenty dla dwóch różnych sytuacji ( chodzi mi o np rdzewienie wydechu które podałeś za przykład ). Taka sama sytuacja jest np. czy wymieniać olej przed zimą, czy na wiosnę.
Większość osób zaleca nie odpalanie przez okres zimowy, tak samo jak sugerują wymianę oleju na wiosnę. Ale jest też jakaś grupa osób która uważa na odwrót. Kto ma rację, trudno powiedzieć. Każdego motocykle jeżdżą i odpalają. A który się szybciej zużyje, to chyba temat nie do ogarnięcia, gdyż jest za dużo czynników wpływających na żywotność motocykla.
Ja nie odpalam, inni nie odpalają i nic nie rdzewieje. inni odpalają i też pewno nić nie rdzewieje
- Zombie
- Miejscowość: M-a
- Motocykl: VN 1700 Vaquero , Indian Scout
- VROC: 34250
A ja dzisiaj odpalę albo nie odpalę
Zobaczę jaki będę miał nastrój
A tak na poważnie, jak odpalam zimą to w domu wyją alarmy CO, a jak nie odpalam to nie wyją. Ponadto pies wyje, żona coś krzyczy a dzieci mają radochę
Poradzcie co może być nie tak
Zobaczę jaki będę miał nastrój
A tak na poważnie, jak odpalam zimą to w domu wyją alarmy CO, a jak nie odpalam to nie wyją. Ponadto pies wyje, żona coś krzyczy a dzieci mają radochę
Poradzcie co może być nie tak
Mniejsza o perfekcje, badz po prostu dobry.
www.steelrosesmcsouthside.pl
www.steelrosesmcsouthside.pl
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
Pierwsze dwie zimy nie odpalałem i na wiosnę pierwsze wyjazdy z garażu były na przyczepce. Następne zimy odpalałem i nadal odpalam przy każdej odwilży (namarznięty silnik w czasie odwilży jest cały mokry). Grzeję do dwukrotnego załączenia się wentylatora, trochę pomieszam skrzynią biegów, "przejadę" w powietrzu ze 3km i gaszę. Nie wiem czy przez to rdzewieje, ale vulcanik jest po "manewrach" suchy i cieplutki.
I oczywiście wiosną wyjeżdża o własnych siłach.
Każdy robi jak uważa.
Wiem jedno, przykrywanie motocykla w nieogrzewanym garażu jest dużym błędem. W czasie odwilży robi się pod pokrowcem prawdziwa kiszonka.
I oczywiście wiosną wyjeżdża o własnych siłach.
Każdy robi jak uważa.
Wiem jedno, przykrywanie motocykla w nieogrzewanym garażu jest dużym błędem. W czasie odwilży robi się pod pokrowcem prawdziwa kiszonka.
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Ja odpalałem skuter przez jedna zimę to na wiosnę się wkur...i sprzedałem
Racja szkoły są dwie dlatego już się naczytałem na forach o "zima-motocykl" i więcej nie czytam, tak czy inaczej już niedługo wymieniam olej to trzeba będzie przepalić , potem regulacja zaworów i znów przepalenie także będzie dobrze .
Ja moto nie zakrywałem za to zrobiłem sobie w garażu foliową zasłonę od sufitu do podłogi i za nią stoi sobie moto nie kurzy się pewnie i mniej wilgoci dochodzi, a i mam tam sporo miejsca na "remonty" garaż dogrzewam sobie silnikiem z samochodu zawsze po dłuższej trasie jak silnik gorący to otwieram maskę na noc i już mam ogrzewanie garażu za darmochę
Przy ostatnich mrozach miałem w garażu jakieś +7, teraz jest +11
A teraz pozdrowienia po eskimosku - "Byle do wiosny"
Racja szkoły są dwie dlatego już się naczytałem na forach o "zima-motocykl" i więcej nie czytam, tak czy inaczej już niedługo wymieniam olej to trzeba będzie przepalić , potem regulacja zaworów i znów przepalenie także będzie dobrze .
Ja moto nie zakrywałem za to zrobiłem sobie w garażu foliową zasłonę od sufitu do podłogi i za nią stoi sobie moto nie kurzy się pewnie i mniej wilgoci dochodzi, a i mam tam sporo miejsca na "remonty" garaż dogrzewam sobie silnikiem z samochodu zawsze po dłuższej trasie jak silnik gorący to otwieram maskę na noc i już mam ogrzewanie garażu za darmochę
Przy ostatnich mrozach miałem w garażu jakieś +7, teraz jest +11
A teraz pozdrowienia po eskimosku - "Byle do wiosny"
Muka No to mnie upilnowałeśMUKA pisze: Shepherd napisał/a:
Góral napisał/a:
Oczywiście przymus to nie jest.
Ale jak każdy człowiek gdy zaczyna rozmowę z obcymi to mówi dzień dobry, taki jest zwyczaj tego forum wiec o nim pamiętajmy.
Zero złośliwości z mojej strony
Jak zdąży się przywitać przed 10 postem to będzie lepszy od Ciebie Shepherd
Oczywiście z mojej strony też zero złośliwości
Dobra nie spamuje już,
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
Regularnie staram się zimą przestawić co jakiś czas motocykl, żeby opon nie odkształcić. Aku się grzeje i ładuje w domu, więc odpalać nie ma jak. Ale jak już odpalam to tylko po to (26.12.2012r.):
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197