silnik vn750 problem
silnik vn750 problem
Witam ,jestem tu nowy .Niedawno zakupiłem VN 750 i słychać stuki jakieś metalowe jak by w cylindrach pierścienie czy coś w tym stylu ,może ktoś pomoże co to może być i jak to zrobić jakieś instrukcje .VN 750.
Ostatnio zmieniony czw cze 06, 2013 przez Smolo, łącznie zmieniany 1 raz.
smolo
Napisz cos więcej jak pracuje silnik, w którym dokładnie miejscu stuka, w jakich momentach, przy jakich obrotach. Czy np stuka na wolnych a na wysokich przestaje, czy np. tylko na zimnym, czy na gorącym silniku itp.
Opisz też prace silnika, jak z odpalaniem na ciepłym i zimnym, czy wkręca normalnie na obroty itp.
Opisz też prace silnika, jak z odpalaniem na ciepłym i zimnym, czy wkręca normalnie na obroty itp.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III
Witam, więc to tak : odpala na zimnym elegancko i na ciepłym tak samo, pracuje równo nie ma żadnych skoków na wolnych obrotach.Zbiera się ładnie na starcie i pięknie na trasie jedzie.Odgłos dochodzi jakby z pierwszego cylindra na zimnym i na ciepłym tak samo puka na wolnych a jak na trasie to jakby przestawało
smolo
Roboty jest przy tym w h**j bo trzeba wyjąc silnik i rozłożyć go totalnie na pół. Ja już swój silnik wyciągałem jak robiłem rozrząd i pierścienie więc się nie boję ale jak ktoś nie robił przy silniku to może mieć trochę obaw (choć niepotrzebnie - nie jest to takie straszne ).
Z tego co się zorientowałem to azotowanie i szlifowanie wału + dorobienie i montaż panewek pod oś wału i pod korbowody to koszt ok 1500zł. Uprzedzam że jest to tylko zasłyszana informacja. Sam się jeszcze nie orientowałem. Problem w tym że większość zakładów dorabia panewki do silników niskoobrotowych a VN750 jest wysokoobrotowy i trudno znaleźć speca do tego. Planuję jakoś ostrożnie dojeździć sezon i zając się tym jesien/zima ale cholera wie ile panewki wytrzymają.
Do tego oczywiście dojdzie koszt nowych uszczelek pod bloki cylindrów (ok 30zł/szt), głowice (ok 75zł/szt), boczne pokrywy (ok 30zł/szt), przekładnie kątową (ok. 20zł/szt) + smary, olej itp ale przy głównym koszcie to już drobiazgi
Z tego co się zorientowałem to azotowanie i szlifowanie wału + dorobienie i montaż panewek pod oś wału i pod korbowody to koszt ok 1500zł. Uprzedzam że jest to tylko zasłyszana informacja. Sam się jeszcze nie orientowałem. Problem w tym że większość zakładów dorabia panewki do silników niskoobrotowych a VN750 jest wysokoobrotowy i trudno znaleźć speca do tego. Planuję jakoś ostrożnie dojeździć sezon i zając się tym jesien/zima ale cholera wie ile panewki wytrzymają.
Do tego oczywiście dojdzie koszt nowych uszczelek pod bloki cylindrów (ok 30zł/szt), głowice (ok 75zł/szt), boczne pokrywy (ok 30zł/szt), przekładnie kątową (ok. 20zł/szt) + smary, olej itp ale przy głównym koszcie to już drobiazgi
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT
- VROC: 0
Niestety i ja muszę się przyłączyć do tego tematu
Pojawiły się metaliczne stuki o wysokiej częstotliwości, wydaje mi się, że w okolicy głowicy 2 garu, silnik pali normalnie, wkręca się normalnie, nic nie przerywa, stuki słychać w całym zakresie obrotów, jednak przy dodawaniu gazu i odpuszczaniu jakby były wyraźniejsze.
Kojarzą mi się bardziej nie ze stukiem, ale grzechotaniem metalicznym i to akurat teraz przed zlotem. Trochę się obawiam jeździć, nie wiem czy nie uszkodzę silnika.
Proszę o jakieś sugestie od doświadczonych kolegów.
Pojawiły się metaliczne stuki o wysokiej częstotliwości, wydaje mi się, że w okolicy głowicy 2 garu, silnik pali normalnie, wkręca się normalnie, nic nie przerywa, stuki słychać w całym zakresie obrotów, jednak przy dodawaniu gazu i odpuszczaniu jakby były wyraźniejsze.
Kojarzą mi się bardziej nie ze stukiem, ale grzechotaniem metalicznym i to akurat teraz przed zlotem. Trochę się obawiam jeździć, nie wiem czy nie uszkodzę silnika.
Proszę o jakieś sugestie od doświadczonych kolegów.