silnik vn750 problem

Smolo
Miejscowość: Rogoźno wlkp
Motocykl: EN 500
VROC: 1992

silnik vn750 problem

Post autor: Smolo » śr cze 05, 2013

Witam ,jestem tu nowy .Niedawno zakupiłem VN 750 i słychać stuki jakieś metalowe jak by w cylindrach pierścienie czy coś w tym stylu ,może ktoś pomoże co to może być i jak to zrobić jakieś instrukcje .VN 750.
Ostatnio zmieniony czw cze 06, 2013 przez Smolo, łącznie zmieniany 1 raz.
smolo

Żabol
Miejscowość: zabrze
Motocykl: vulcan 750,roadstar silverado 1600
VROC: 0

Post autor: Żabol » śr cze 05, 2013

Po polsku nic nie dostaniesz,manual niemiecki ma lepsze zdjęcia i o tego pytaj :ok:

Awatar użytkownika
Wojtek34
Miejscowość: Bledzew - Lubuskie
Motocykl: VN750 92'

Post autor: Wojtek34 » czw cze 06, 2013

Witaj. Ciężko ocenić gdy się nie słyszy jaki to dźwięk, może to być poważniejszy problem wewnątrz silnika, ale równie dobrze jakiś poluzowany element. Czy są jakieś inne objawy poza owym dźwiękiem? Silnik źle pracuje?

Awatar użytkownika
Rudy
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN750
VROC: 29537

Post autor: Rudy » czw cze 06, 2013

Napisz cos więcej jak pracuje silnik, w którym dokładnie miejscu stuka, w jakich momentach, przy jakich obrotach. Czy np stuka na wolnych a na wysokich przestaje, czy np. tylko na zimnym, czy na gorącym silniku itp.
Opisz też prace silnika, jak z odpalaniem na ciepłym i zimnym, czy wkręca normalnie na obroty itp.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III

Smolo

Post autor: Smolo » czw cze 06, 2013

Witam, więc to tak : odpala na zimnym elegancko i na ciepłym tak samo, pracuje równo nie ma żadnych skoków na wolnych obrotach.Zbiera się ładnie na starcie i pięknie na trasie jedzie.Odgłos dochodzi jakby z pierwszego cylindra na zimnym i na ciepłym tak samo puka na wolnych a jak na trasie to jakby przestawało :(
smolo

Smolo

Post autor: Smolo » pt cze 07, 2013

Witam ,byłem na trasie dziś moją 750 i bez kasku jechałem te stuki słyszałem na trasie też .A ale czasami przestają na wolnych i jak dodam gazu to zaczyna pukać pomóżcie !!
smolo

Awatar użytkownika
Rudy

Post autor: Rudy » pt cze 07, 2013

Możesz mieć to co mi się zaczęło objawiać - luzy na panewkach.
A tak btw na jakich jeździsz obrotach? Bo vn750 lubi wyzsze obroty, tak ok 4-5tys to norma.
----------
III

Sztandar
Miejscowość: Szczyty
Motocykl: drag star 1100

Post autor: Sztandar » pt cze 07, 2013

Ja też obstawiałbym na panewke, w zależności od obciążenia stuki nasilają się albo ustają.
Bo liczy się droga, nie cel.

Smolo

Post autor: Smolo » pt cze 07, 2013

ok dzieki za pomoc,tak też jeżdze około 4-5 tys obrotów, a tak z tymi stukami mogę jeździć ten sezon czy na gwałt robić, a koszt naprawy może jaki tak około jeśli możecie podac ??
smolo

Awatar użytkownika
Rudy

Post autor: Rudy » pt cze 07, 2013

Roboty jest przy tym w h**j bo trzeba wyjąc silnik i rozłożyć go totalnie na pół. Ja już swój silnik wyciągałem jak robiłem rozrząd i pierścienie więc się nie boję ale jak ktoś nie robił przy silniku to może mieć trochę obaw (choć niepotrzebnie - nie jest to takie straszne ;) ).
Z tego co się zorientowałem to azotowanie i szlifowanie wału + dorobienie i montaż panewek pod oś wału i pod korbowody to koszt ok 1500zł. Uprzedzam że jest to tylko zasłyszana informacja. Sam się jeszcze nie orientowałem. Problem w tym że większość zakładów dorabia panewki do silników niskoobrotowych a VN750 jest wysokoobrotowy i trudno znaleźć speca do tego. Planuję jakoś ostrożnie dojeździć sezon i zając się tym jesien/zima ale cholera wie ile panewki wytrzymają.
Do tego oczywiście dojdzie koszt nowych uszczelek pod bloki cylindrów (ok 30zł/szt), głowice (ok 75zł/szt), boczne pokrywy (ok 30zł/szt), przekładnie kątową (ok. 20zł/szt) + smary, olej itp ale przy głównym koszcie to już drobiazgi :wall:
----------
III

Rav
Miejscowość: Kielce
Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT

Post autor: Rav » sob cze 08, 2013

Niestety i ja muszę się przyłączyć do tego tematu :rant:
Pojawiły się metaliczne stuki o wysokiej częstotliwości, wydaje mi się, że w okolicy głowicy 2 garu, silnik pali normalnie, wkręca się normalnie, nic nie przerywa, stuki słychać w całym zakresie obrotów, jednak przy dodawaniu gazu i odpuszczaniu jakby były wyraźniejsze.
Kojarzą mi się bardziej nie ze stukiem, ale grzechotaniem metalicznym i to akurat teraz przed zlotem. Trochę się obawiam jeździć, nie wiem czy nie uszkodzę silnika.
Proszę o jakieś sugestie od doświadczonych kolegów.

Smolo

Post autor: Smolo » sob cze 08, 2013

dzieki bardzo za wyczerpaną wiadomość , mam nadzieję że przejeżdze ten sezon a na zimę do fachowca bo sam tego nie zrobię nie jestem mechanikiem i mam małe pojęcie .Do zobaczenie na trasie :goldas:
smolo

Żabol
Miejscowość: zabrze
Motocykl: vulcan 750,roadstar silverado 1600

Post autor: Żabol » sob cze 08, 2013

Zaraza jakaś czy co na motory padła :yeee: trzymajcie się :butelka:.Jakby co to silnik mieli w Rybniku ,,w M-motor przebieg coś koło10.000 km,za jakieś niecałe cztery klocki ,do utargowania ;też coś spuszczą :ok:

ODPOWIEDZ