Alternator kluczem dynamo ? vn750
- Stevie69
- Miejscowość: Bochnia
- Motocykl: VN 750 86'
- VROC: 36259
Alternator kluczem dynamo ? vn750
Witajcie,
Orientuje się ktoś czy uzwojenie alternatora do pokrywy w VN 750 trzeba przykręcić kluczem dynamometrycznym z siłą podaną w serwisówce czy nie jest to konieczne?
Klucza nie mam, a czas nagli
Pozdrawiam, Arek
Orientuje się ktoś czy uzwojenie alternatora do pokrywy w VN 750 trzeba przykręcić kluczem dynamometrycznym z siłą podaną w serwisówce czy nie jest to konieczne?
Klucza nie mam, a czas nagli
Pozdrawiam, Arek
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2014 przez Stevie69, łącznie zmieniany 1 raz.
Benzyna we krwi - Olej w głowie
VROC 36259
VROC 36259
zawsze możesz zbudować "klucz dynamometryczny" - metrowa przedłużka licząc od osi śruby, na końcu 20 kg cukru i masz 200 Nm, albo 5 kg i masz 50 Nm
(dla dociekliwych - wiem że g=9,81 ale przyjęcie 10 nie robi dużego błędu a ułatwia liczenie )
fizyka to fajna nauka
(dla dociekliwych - wiem że g=9,81 ale przyjęcie 10 nie robi dużego błędu a ułatwia liczenie )
fizyka to fajna nauka
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
Zamiast cukieru lepszy będzie jakiś czteropak albo trzy, po dokręceniu przynajmniej wykorzystasz część tego "klucza"Góral pisze:zawsze możesz zbudować "klucz dynamometryczny" - metrowa przedłużka licząc od osi śruby, na końcu 20 kg cukru i masz 200 Nm, albo 5 kg i masz 50 Nm
fizyka to fajna nauka
Klucz dynamometryczny w supermarkecie czy na allegro to koszt kilkudziesięciu zł. Nie jest może super precyzyjny ale przy takim momencie jaki tu jest potrzebny 1 Nm w tą czy tamta różnicy nie zrobi, przy czym kilkanaście za mało już może zrobić tą różnicę. IMHO lepiej jest wydać te kilkadziesiąt złociszy i kupić klucz. Zwłaszcza że przyda się nie tylko do koła magnesowego ale też do kosza sprzęgłowego i paru jeszcze miejsc gdzie jest potrzebny odpowiedni moment. Generalnie z japończykami się nie kombinuje tylko robi jak w serwisówce, inaczej można cos spier***
Na 100% jest też potrzebny klucz dynamo do przykręcenia śrób w głowicy i ty już nie ma przeproś - tu odpowiedni moment jest konieczny.
Na 100% jest też potrzebny klucz dynamo do przykręcenia śrób w głowicy i ty już nie ma przeproś - tu odpowiedni moment jest konieczny.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III