Pytanie o kranik :D

Marek1986
Miejscowość: Płock
Motocykl: vn750
VROC: 0

Pytanie o kranik :D

Post autor: Marek1986 » pn kwie 07, 2014

witam mam takie małe pytanko o kranik w vn 750 sa 3 pozycje PRI-ON-RES jest to kranik podciśnieniowy bo ma 3 rurki które idą do gaźników. I tu właśnie mam pytanie bo paliwo leci tylko z jednej rurki ale taką kąkret dawke wali:( a wydaje mi sie ze tak nie powinno byc ze powinno płynąć tymi 2 wężykami mębrana działa dobrze bo jak zassam tą rurke od mębrany paliwo leci z jednej tylko i nawet jak odkręce kranik na inną pozycje to paliwo cały czas leci ale tez z jednego węzyka troche poleci z drógiego ale po sekundzie przestaje. Co to moze byc ??

Awatar użytkownika
Góral
Miejscowość: Brusy
Motocykl: _FuMA
VROC: 34785

Post autor: Góral » pn kwie 07, 2014

temat dość często wałkowany:
jak sam wspomniałeś jest to kranik podciśnieniowy więc paliwo w pozycjach użytkowych nie ma prawa się lać, dopiero jak dostanie podciśnienie to się otwiera
Tobie leci w pozycji PRI - jest to ustawienie służące do spuszczenia wachy ze zbiornika w celu tylko użytkownikowi wiadomym :D
ON - pozycja, w której kranik powinien być ustawiony do normalnej eksploatacji
RES - to oczywiście na wypadek gdyby zapomniało Ci się zatankować ;)
:ok:
PS jeżeli pali na obydwa gary to wszystko OK
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy

Marek1986

wiem jak działa kranik ale dziwi mnie to czemu leci tylko z jednego węża nie z obydwu bo każdy wężyk idzie na inny gaźnik czyli tak jakby nie dostawał paliwa na jeden gaźnik a w pozycji ON jest kranik zamknięty bo go rozbierałem i na tej pozycji jest zaslepienie czyli nie wpuszcza paliwa do kranika chyba ze ktos kiedys zmienił tą blaszke z oznaczeniem gdzie jest RES ON i PRI :D

Awatar użytkownika
kerdmann
Miejscowość: Reda-pomorskie
Motocykl: vulcan vn750

Post autor: kerdmann » pn kwie 07, 2014

Pozycja PRI służy do odpalania motocykla po dłuższym postoju. Przełączasz na PRI otwierasz ssanie i odpala od pierwszego strzała. Paliwo leci bo ma lecieć i zalać gaźnik.
Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć.

Marek1986

tylko jeden gaźnik ma zalać ????? z pierwszego węza nie leci paliwo tego od przedniego koła leci tylko od strony tylniego koła czyli z prawej strony a podciśnienie działa dobrze bo jak zasse powietrze to paliwo leci ale tylko z weza z prawej a chodzi mi o to czy tak ma być ze z jednego tylko paliwo leci ??????

Sztandar
Miejscowość: Szczyty
Motocykl: drag star 1100

Post autor: Sztandar » pn kwie 07, 2014

Przytkaj ten wężyk którym leci a zacznie lecieć tym drugim, po prostu leci tam gdzie ma lżej :yeee:
Bo liczy się droga, nie cel.

Marek1986

Post autor: Marek1986 » wt kwie 08, 2014

czyli to nie ma znaczenia ze jednym leci te gaźniki są połączone jakoś ze sobą i leci na dwa gaźniki ??

Sztandar
Miejscowość: Szczyty
Motocykl: drag star 1100

Post autor: Sztandar » wt kwie 08, 2014

Jeden się napelni to zamyka dopływ i lnapelnia drugi, oczywiście w najprostszym tłumaczeniu :hammer:
Bo liczy się droga, nie cel.

ODPOWIEDZ