Dziwny wyciek oleju

Awatar użytkownika
kerdmann
Miejscowość: Reda-pomorskie
Motocykl: vulcan vn750
VROC: 0

Dziwny wyciek oleju

Post autor: kerdmann » sob paź 18, 2014

Witam
Dzisiaj postanowiłem zrobić sobie małą przejażdżkę strasznie i się zdziwiłem.
Dokładnie chodzi o to, po odpaleniu motocykla postanowiłem jak zawsze żeby trochę pochodził na podwórku i się nagrzał, jednak po minucie lub dwóch zauważyłem bardzo duży wyciek oleju spod filtra oleju. Wyłączyłem natychmiast moto , a oleju ubyło sporo bo jakieś 200-300 ml. Tyle dolałem. Zgłupiałem szczerze bo nie wiedziałem o co chodzi, odkręciłem filtr oleju ale nie do końca, dość mocno się przyssał, i wkręciłem go raz jeszcze.
Wszystko wytarłem i odpaliłem moto ponownie, i tu kolejne zdziwienie bo wszystko OK. Pojechałem, zrobiłem jakieś 80km i nic nie cieknie!!!
I o co tu chodzi???? Czy jakoś ciśnienie wywaliło uszczelkę spod filtra czy co??
Fakt, że ciężko odpalał po postoju, jednak myślałem że to wina słabego aku hehehe
Czy ktoś z was spotkał się z takim przypadkiem??? Może to objawa czegoś poważniejszego???
Oby nie!
Pozdrawiam serdecznie
Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć.

Awatar użytkownika
Karamba
Miejscowość: pomorskie
Motocykl: Kawasaki VN 750, Honda GL 1200
VROC: 36935

Post autor: Karamba » sob paź 18, 2014

Moim skromnym zdaniem , uszczelka pod filtrem " popuściła "( niższe temp.gęsty olej ) skoro teraz spokój , ja bym jeździł i obserwował ewentualnie wymienił filtr ( przed przykręceniem filtra należy uszczelkę posmarować olejem ;) ) i zapomniał o sprawie :ok:
komar na pedały, romet , motorynka, jawa 175 ( ojca) CZ350 , długa przerwa i teraz VN 750 Św. Krzysztof jeździ z nami na tylnim siodełku tylko do 100km / h potem ustepuje miejsca Św.Piotrowi

ODPOWIEDZ