Jaki filtr oleju do vulcana vn750 z 1990 roku
Jaki filtr oleju do vulcana vn750 z 1990 roku
Witam
Koledzy mam problem z doborem odpowiedniego filtra oleju do swojego moto. Ten zakręcony na motorze jest bez jakichkolwiek oznaczeń. Zakupiłem dwa różne które polecił mi sprzedawca w sklepie - oba HILFO, HF303 i HF202. Oba filtry nie pasują.
Proszę o pomoc i poradę jaki powinienem kupić właściwy filtr??
Koledzy mam problem z doborem odpowiedniego filtra oleju do swojego moto. Ten zakręcony na motorze jest bez jakichkolwiek oznaczeń. Zakupiłem dwa różne które polecił mi sprzedawca w sklepie - oba HILFO, HF303 i HF202. Oba filtry nie pasują.
Proszę o pomoc i poradę jaki powinienem kupić właściwy filtr??
- Orzech_
- Miejscowość: Twardogóra k/wro
- Motocykl: VL 800
- VROC: 34013
Według katalogu powinien pasować HF202. Dlaczego nie pasują? Inny gwint? Średnica uszczelki? Czasami obudowa filtra morze być większa ale nie ma to znaczenia.
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
Suzuki VL800
Problem z HF202 polega na tym, że po zakręceniu do moto i po uruchomieniu olej wycieka z pod filtra. Po demontażu i oględzinach stwierdziłem że stary filtr ma głębiej osadzone denko z gwintem względem uszczelki filtra niż ten HF202, co za tym idzie dokręcenie filtra powoduje właściwe uszczelnienie.
Założony filtr HF202 próbowałem mocniej dokręcać jednak olej nadal wyciekał.???
Założony filtr HF202 próbowałem mocniej dokręcać jednak olej nadal wyciekał.???
- Orzech_
- Miejscowość: Twardogóra k/wro
- Motocykl: VL 800
- VROC: 34013
może być inaczej wykonany od "starego" każdy producent inaczej filtry produkuje, ja jak kawe kupiłem to miałem zamontowany dwa razy większy niż mam teraz i oba pasują , może trafiłeś na jakiś uszkodzony, uszczelka opiera się o podstawę filtra zanim jeszcze poczujesz jakiś większy opór przy dokręcaniu? Posmarowałeś uszczelkę olejem przed dokręceniem filtra? Może gdzieś się zadziera przy dokręcaniu albo jest uszkodzona?
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Suzuki VL800
Suzuki VL800
- Mario74
- Miejscowość: z nikąd
- Motocykl: vulcan 750 95r
- VROC: 0
Witam ! Chcę odkurzyć ten temat bo mam wątpliwości co do oryginalności silnika w moim vn 750 95r . Jestem laikiem w znajomości budowy swojej maszynki.Ostatnio jeżdziłem jawą350.długo długo(16 lat ) nic i od 3 m-cy kawa. Przygotowuje ją do letniego sezonu więc katalogowo kupiłem filtr oleju o symbolu 303 i d...pa nie pasuje.Pasuje idealnie 202.
Jest to wersja USA .Może ktoś zna się na rzeczy i pomoże mi w tym dylemacie?
Jest to wersja USA .Może ktoś zna się na rzeczy i pomoże mi w tym dylemacie?
"RASIZM JEST JAK MÓZG, KAŻDY MA GO W GŁOWIE NIE KAŻDY UŻYWA"
- Mario74
- Miejscowość: z nikąd
- Motocykl: vulcan 750 95r
- VROC: 0
Dzięki Zeus za odpowiedz. Jak wspomniałem wcześniej poznaje dopiero ten moto.
Kupowałem sam w ciemno bez żadnej wiedzy o tym modelu.Po dokładnych oględzinach znajomego od ścigaczy ,wiele niedociągnięć do mnie dotarło.Kiedyś remontowałem dwusuwy to może i z tym sobie poradze.
Kupowałem sam w ciemno bez żadnej wiedzy o tym modelu.Po dokładnych oględzinach znajomego od ścigaczy ,wiele niedociągnięć do mnie dotarło.Kiedyś remontowałem dwusuwy to może i z tym sobie poradze.
"RASIZM JEST JAK MÓZG, KAŻDY MA GO W GŁOWIE NIE KAŻDY UŻYWA"