Uszczelka pokrywy alternatora vn750
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Vulcan vn 750
- VROC: 0
Uszczelka pokrywy alternatora vn750
Witam,
Jeśli temat się powtarza to przepraszam.
Wymieniał ktoś uszczelkę pokrywy alternatora? Jak zdemontować pokrywę? Silnik trzeba wyjąć przesunąć?
Proszę o jakieś podpowiedzi sezon się zaczął a ja patrzę na nową maszynę w garażu jak sobie stoi😥
Jeśli temat się powtarza to przepraszam.
Wymieniał ktoś uszczelkę pokrywy alternatora? Jak zdemontować pokrywę? Silnik trzeba wyjąć przesunąć?
Proszę o jakieś podpowiedzi sezon się zaczął a ja patrzę na nową maszynę w garażu jak sobie stoi😥
Potwierdzam. Musisz "prawie" wyjąć silnik. Odłączyć od ramy, zdemontować przekładnię i odsunąć go na prawo. Jak to robiłem to nie odłączałem linek od gazu ani od ssania.
Masz uszczelkę od pokrywy altka? Jak nie to kup kręgielit, odrysuj i wytnij. Otwory na śruby idealnie pasuje dziurkacz do papieru . Ja dorabiałem jeszcze do przekładni bo się porwała przy demontażu. Sprawdź jeszcze uszczelniacz dźwigni zmiany biegów, ja dokupiłem simmering o trochę innej grubości ale tam jest sporo miejsca i nie ma to znaczenia (13x22x5 taki kupowałem) teraz już nie pamiętam czy kupiłem szerszy czy węższy ważne że już nie podcieka.
Masz uszczelkę od pokrywy altka? Jak nie to kup kręgielit, odrysuj i wytnij. Otwory na śruby idealnie pasuje dziurkacz do papieru . Ja dorabiałem jeszcze do przekładni bo się porwała przy demontażu. Sprawdź jeszcze uszczelniacz dźwigni zmiany biegów, ja dokupiłem simmering o trochę innej grubości ale tam jest sporo miejsca i nie ma to znaczenia (13x22x5 taki kupowałem) teraz już nie pamiętam czy kupiłem szerszy czy węższy ważne że już nie podcieka.
-
Dziękuję za odpowiedzi.
RavR co rozumiesz przez przekładnię? chodzi ci o odpięcie wału?
Ja już poluzowałem silnik zdemontowałem nawet pompę wody i przewody. Poległem wczoraj na rozpinaniu ramy bo na jednej ze śrub rozerwałem klucz a w drugim miejscu zbrakło mi drugiego do kontry
Zastanawiam się czy muszę odpinać wydechy z lewej strony żeby przesunąć ten silnik.
Ja już poluzowałem silnik zdemontowałem nawet pompę wody i przewody. Poległem wczoraj na rozpinaniu ramy bo na jednej ze śrub rozerwałem klucz a w drugim miejscu zbrakło mi drugiego do kontry
Zastanawiam się czy muszę odpinać wydechy z lewej strony żeby przesunąć ten silnik.
Ostatnio zmieniony pt kwie 13, 2018 przez Maciejaszek2, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nie dałem rady odsunąć silnika na tyle by można było zdjąć pokrywę alternatora. Musiałem zdjąć całą przekładnię kątową (do niej jest wsunięty początek wału). Chyba komuś się udawało bez tego - mi nie.Maciejaszek2 pisze:Dziękuję za odpowiedzi.
Pompę wody? przecież ona jest w środku silnika?Ja już poluzowałem silnik zdemontowałem nawet pompę wody i przewody.
Z lewej demontowałem tylko kolanko od cylindra do puszki rozprężnej. Z prawej chyba też tylko tyle wystarczy. Ja co prawda demontowałem jeszcze końcówki wydechów ale tylko dlatego że połączenia miałem nieszczelne.Poległem wczoraj na rozpinaniu ramy bo na jednej ze śrub rozerwałem klucz a w drugim miejscu zbrakło mi drugiego do kontry
-
Z tą pompą to pewnie chodziło mi termostat - tak mi się wydaje. Mała puszeczka w którą wchodzą węże od wody.
Będę walczył dalej po weekendzie i zobaczę co mi się uda. Pierwszy raz zabawa z demontażem sinika więc pewnie rozkręcę więcej niż potrzeba obym tylko spamiętał jak to wszystko z powrotem złożyć
Będę walczył dalej po weekendzie i zobaczę co mi się uda. Pierwszy raz zabawa z demontażem sinika więc pewnie rozkręcę więcej niż potrzeba obym tylko spamiętał jak to wszystko z powrotem złożyć