Vn 750 kopci na czarno, gaśnie

chwiler
Miejscowość: Szczecin
Motocykl: VN750
VROC: 32555

Vn 750 kopci na czarno, gaśnie

Post autor: chwiler » pt maja 13, 2011

Witam wszystkich, mam problem a dokładnie... po zimie zrobiłem kilkadziesiąt km - jeden wypad, wszystko było ok i cieszylem sie ze fajnie przezimowal, a tu niespodzianka!! Chciałem sobie polatać pieknie wypolerowanym vn-em, ujechałem moment i zgasł, kreciłem go długo az raz mi pizdlo w wydech ze sie alarmy wokół powlaczaly :mrgreen: padlo mi aku i tyle bylo z jazdy. Nastepnego dnia z naladowanym aku, odpalil od razu ale dziwnie pracował, zgasł mi na wolnych obrotach ze dwa razy ale jakos sie do roboty doczlapalem. Ale w drodze powrotnej po 100 m zgasł i juz nie zapalił. Znowu naładowałem aku i sprawdzilem swiece - conajmniej jedna nie dawała iskry - wymieniłem wszystkie. Zastartował od razu ale zauwazyłem ze spod uszczelki lewego wydechu leci paliwo z olejem (wiekszość oleju), pracował nierówno, nie trzyma obrotów, kopci na czarno, moim zdaniem spadła tez moc. Dodam ze na zime nie spuszczalem paliwa i była tylko 1/3 baku. Moze jakies syfy wpadly do gaznika? Panowie co to może być? Miał ktos takie objawy? Czy to aby nie pierscionki? Dzieki za kazdą podpowiedz.
VN 750 '85 ... dla mnie pięknota

dodeks
Miejscowość: Płaza
Motocykl: vn 1500 nomad
VROC: 0

Post autor: dodeks » sob maja 14, 2011

Witam! Z tego co mi wiadomo to jak kopci na czarno to zalewa go benzyną i dlatego może gasnąć i tracić moć. Ale jeżeli zauważyłeś wycieki oleju z paliwem no to to już dziwne?? Ja kiedyś miałem taki przypadek w aucie że mi się sączył olej do wydechu ale tam puściło uszczelnienie olejowe na zaworze wydechowym!? Może u ciebie 2w1 czyli gaźnik i uszczelnionko bo myślę że takowe w moto też jest.

Awatar użytkownika
Piotr_Classic
Miejscowość: Madryt
Motocykl: HD Street Glide
VROC: 32438

Post autor: Piotr_Classic » ndz maja 15, 2011

Pierścionki poszły się paść ? dodatkowo stawiałbym na padnięty alternator. Sprawdzałeś poziom oleju ? Czy wszystkie świece są w takim samym stanie ?

chwiler

Post autor: chwiler » ndz maja 15, 2011

Stan oleju może minimalnie mniejszy ale może jestem przeczulony. Początkowo leciała brudna benzyna a teraz wiekszość to olej. Swiece w różnym stanie. Jedna zarzucona olejem, reszta chyba paliwem. Też obawiam sie że to pierscionki. Zadzwoniłem do fachmana z pytaniem o wymiane pierscionków zawył 1500,-za robocizne i zaprasza w sierpniu :mad: Porypało gościa, przecież sezon sie zaczął!!!
Jakie waszym zdaniem to moga byc koszty? Ma ktoś może dobrego mechanika w Szczecinie lub okolicach?

Awatar użytkownika
Rudy
Miejscowość: Warszawa
VROC: 29537

Post autor: Rudy » wt maja 17, 2011

Jak cię narzędzia nie parzą i masz kawałek garażu to sam dasz radę zrobić. Ja właśnie swój montuję po wymianie całego rozrządu. Wystarczy wyjąć silnik z ramy zdjąć głowice i bloki cylindrów (będziesz musiał dać nowe uszczelki). Narzędzia do zdejmowania i zakładania pierścieni dostaniesz w Larssonie, części w serwisiwe Kawasaki, smar molibdenowy, silikon, klej anaerobowy do śrub itp są na allegro.

PS.
Jedyne z czym ja miałem problem to wykręcenie gniazd świec przy zdejmowaniu głowicy bo nigdzie nie mogłem dostać klucza sześciokątnego 27mm ale poradziłem sobie z tym przy pomocy szerokiej nakręttki do śruby M18 której główka ma dokładnie 27mm :)

PS.2
jakby co to śruby i nakrętki staraj się odkręcać kluczami nasadowymi albo oczkowymi zwłaszcza jak sa zapieczone bo od płaskich strasznie się niszczą. I nie żałuj im WD40 :)
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III

chwiler

Post autor: chwiler » wt maja 31, 2011

Sam jeszcze w to nie wierze ale sie chyba naprawił! Jechałem do warsztatu szarpał, kopcił, lał sie olej i w końcu zgasł, do celu zabrakło mi 500 m :mad: Zalałem mu świeżego paliwka i o dziwo wszystko mu przeszło! Pali normalnie, a co dziwne przestał lać się olej. Dojechałem do fachmana, obejrzał moto i mówi że od h... paliwa mógł się zawiesić lub zapiec pierścionek zbierający i waliło olej do wydechu. No i chyba po zmianie paliwa coś sie odwiesiło bo wszystko jest git i śmiga jak dzikus. Brzmi to wszystko dziwnie ale ja sie tej wersji będę trzymał. Panowie dzięki za rady i do zobaczenia na na trasie. Lewa do góry!

Awatar użytkownika
Anazar
Miejscowość: Świebodzin
Motocykl: VN700
VROC: 15090

Post autor: Anazar » wt maja 31, 2011

chwiler pisze:mógł się zawiesić lub zapiec pierścionek zbierający
Miałem to w autku ale to był skutek wlania podrobionego oleju. Kupiłem podróbkę Castrola i po 500km zapiekły się pierścienie na tłokach.

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » śr cze 01, 2011

chwiler pisze:Sam jeszcze w to nie wierze ale sie chyba naprawił! Jechałem do warsztatu szarpał, kopcił, lał sie olej i w końcu zgasł, do celu zabrakło mi 500 m :mad: Zalałem mu świeżego paliwka i o dziwo wszystko mu przeszło! Pali normalnie, a co dziwne przestał lać się olej. Dojechałem do fachmana, obejrzał moto i mówi że od h... paliwa mógł się zawiesić lub zapiec pierścionek zbierający i waliło olej do wydechu. No i chyba po zmianie paliwa coś sie odwiesiło bo wszystko jest git i śmiga jak dzikus. Brzmi to wszystko dziwnie ale ja sie tej wersji będę trzymał. Panowie dzięki za rady i do zobaczenia na na trasie. Lewa do góry!
No to tylko się cieszyć, że można jeździć nie ponosząc zbędnych kosztów. Powodzenia :ok: :ok: :ok:

Arek
Miejscowość: Jelenia Góra
Motocykl: ZR550 , VN800A
VROC: 0

Post autor: Arek » czw cze 02, 2011

Załóż filterek paliwa .
Gdzie zaczyna się pasja , tam kończy się ekonomia .

ODPOWIEDZ