Co warto zrobic przy okazji wyciagnietego silnika'vn750

SzpakuBaku
Miejscowość: stad
Motocykl: VN750
VROC: 0

Co warto zrobic przy okazji wyciagnietego silnika'vn750

Post autor: SzpakuBaku » wt sie 02, 2011

To znowu ja :) Czesc!
Otoz bylem zmuszony wyciagnac alternator w moim vulcanie i jak wiekszosc z Was wie, nie obylo sie bez wyciagania silnika. Spotkalem sie z opinia, ze pol serwisowki zaczyna sie od: "wyciagnij silnik z ramy". takze by tego trudu nie zmarnowac tylko dla altka, prosze moi drodzy, powiedzcie mi co warto jeszcze przejzec w motocyklu przy tej okazji.
Dziekuje i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Rudy
Miejscowość: Warszawa
VROC: 29537

Post autor: Rudy » wt sie 02, 2011

Jako że zacytowałeś moje słowa czuję się wywołany do tablicy :mrgreen:

Jak już masz wyjęty silnik to możesz od razu sprawdzić i ewentualnie wymienić łańcuszki rozrządu (oryginalne Kawasaki są o dziwo sporo TAŃSZE niż DIDy czy Tourmaxy - w sklepie firmowym w Wawie sa po ok 90zł/szt) i sprężyny te napinające ślizgacze łańcuszków rozrządu "od wewnątrz" oraz zewnętrzne napinacze. Sprężyny do zewnętrznych napinaczy warto kupić tu: http://www.tocmanufacturing.com/ACCT.htm (przesyłka o ile dobrze pamietam cos ok 5usd)
Przy okazji warto rozłożyć rozrusznik i oczyścić go z pyłu węglowego ze szczotek - zasyfienie pyłem węglowym to częsta przyczyna problemów z odpalaniem.

Przechodziłem taką "zabawę" na wiosnę więc jakbyś miał pytania jak co zrobić żeby było dobrze i możliwie oszczędnie to wal śmiało.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III

SzpakuBaku
Miejscowość: stad
VROC: 0

Post autor: SzpakuBaku » czw sie 04, 2011

Okej. Dziekuje za rade i checi :) napewno skorzystam :) lepiej sie pytac niz cos zepsuc :)
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ