świece irydowe vn 750

Awatar użytkownika
wojtas30vn
Miejscowość: Przemyśl
Motocykl: Kawasaki VN 750
VROC: 0

świece irydowe vn 750

Post autor: wojtas30vn » ndz lut 05, 2012

witam ponownie

mam pytanie czy jest sens inwestować w świece irydowe NGK
http://allegro.pl/swiece-zaplonowe-kawa ... 98929.html

bo ciężko mi odpalić motor w mroźne dni może takie świece coś poradzą ?

Trufel

Post autor: Trufel » ndz lut 05, 2012

takie świece z tego co wiem są przeznaczone raczej silników nowszych bardziej zaawansowanych technicznie i technologicznie , ale chyba to to samo , polepszają one co prawda spalanie mieszanki , dają lepszą iskrę i są mniej zawodne , wiem że bardzo je polecają do VN 900 i VN 2000 , ale jak kiedyś pytałem czy jest sens wsadzać takie świece do HD to powiedzieli że to i tak nic nie da mieszanka będzie spalać tak jak się spalała do tej pory , więc nie wiem czy jest sens , są droższe od zwykłych świec . Ja bym nie inwestował ale to tylko moje zdanie , niech się inni wypowiedzą . Pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika
Hubas
Miejscowość: Dopiewo
Motocykl: VN 2000 CLASSIC
VROC: 33938

Post autor: Hubas » ndz lut 05, 2012

Jeśli chodzi o producenta świec czyli NGK to jak najbardziej , bardzo dobra marka , co do iryd to przede wszystkich większa niezawodność i trwałość .
Kupując Motocykl - Kupujesz Pasję na Całe Życie.

Awatar użytkownika
wojtas30vn
Miejscowość: Przemyśl
Motocykl: Kawasaki VN 750

Post autor: wojtas30vn » ndz lut 05, 2012

witam a ma ktoś symbol katalogowy świec zwykłych nie irydowych do vn 750 86r. bo nie chce kupić jakieś lipne :)
pozdr...

Awatar użytkownika
Badger
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » ndz lut 05, 2012

Denso X22EPR-U9
NGK DPR-7 EA-9

możesz je znaleźć na przykład tu: http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/produ ... ki-vn.html

wojtas30vn - masz bana na googlach??
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
krzysztof
Miejscowość: Zawadzkie.opolskie
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1500

Post autor: krzysztof » sob lut 11, 2012

Witam wszystkich.Odnosnie swiec.Bylem akurat na szkoleniu odnosnie swiec.Prowadzil je fajny motocyklista i moge tylko potwierdzic ze stosowanie swiec irydowych z bardzo cienka elektroda srodkowa i boczna pomaga w szybkim i dokladnym zapaleniu i spaleniu mieszanki w cylidrze co przeklada sie na pewien wzrost mocy.Nie jest to duzo ale mozna nawet 8-10%.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » sob lut 11, 2012

Ja polecam Denso mam je jeden sezon jest ok .Jeśli chodzi o to do jakiego moto je zakładać, to biorąc pod uwagę ich długa żywotność mimo wszystko stan i kultura pracy silnika powinna być bliska ideałowi .Zwykłe świece wymienia się przeciętnie co 6 do 10 tysięcy więc nadmierne powstawanie nagaru który prowadzi do uszkodzenia nie ma tu znaczenia . Oczywiście jest to rozważanie dość teoretyczne ,w praktyce na pewno iryda jest pewniejsza w działaniu ,silnik o wiele rzadziej wypada z zapłonu.
Reasumując warto zainwestować . :)

Awatar użytkownika
Badger

Post autor: Badger » sob lut 11, 2012

krzysztof pisze:co przeklada sie na pewien wzrost mocy.Nie jest to duzo ale mozna nawet 8-10%.Pozdrawiam.
ma jakies wydruki z hamowni??

10% mocy to nawet power commander nie daje, a Ty sugerujesz, że zmiana świec tyle może tyle zmienić??

według mnie bajki, urban legends - osobiście miałbym obawy, żeby dać moją BlueLady w ręce tego mechanika
pie.....lę, nie myję

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Hubas
Miejscowość: Dopiewo
Motocykl: VN 2000 CLASSIC
VROC: 33938

Post autor: Hubas » sob lut 11, 2012

Pierwszy raz słyszę żeby iryda podnosiła moc ??
Kupując Motocykl - Kupujesz Pasję na Całe Życie.

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » sob lut 11, 2012

Pewnie że z tym 8 do 10% to przesada ,powinien raczej się wyrazić, że po wymianie świec została przywrócona pierwotna wartość mocy.A pewność działania świec irydowych to większa gwarancja utrzymywania mocy silnika na znamionowym poziomie. :scrach:

Trufel

Post autor: Trufel » sob lut 11, 2012

a nagar ?? skoro spalanie mieszanki jest efektywniejsze to nagaru powinno być mniejsze czyż nie ??

Awatar użytkownika
krzysztof
Miejscowość: Zawadzkie.opolskie
Motocykl: Kawasaki Vulcan 1500

Post autor: krzysztof » ndz lut 12, 2012

Koledzy.ja moge tylko przekazac to co uslyszalem i zobaczylem na szkoleniu.Widzialem na zwolnionym filmie jak zapala i spala sie mieszanka w cyliddrze na irydach i na zwyklych.jest roznica.Ja mam zalozone i jest OK.

Awatar użytkownika
Badger

Post autor: Badger » ndz lut 12, 2012

krzysztof pisze:Koledzy.ja moge tylko przekazac to co uslyszalem i zobaczylem na szkoleniu.Widzialem na zwolnionym filmie jak zapala i spala sie mieszanka w cyliddrze na irydach i na zwyklych.jest roznica.Ja mam zalozone i jest OK.
oczywiście, że jest różnica, ale nie opowiadaj bajek o zwiększeniu mocy
pie.....lę, nie myję

ODPOWIEDZ