Witam wszystkich.
Ślizga mi się sprzęgło, pomożecie jaka może być przyczyna.
Jaką grubość powinny mieć tarcze cierne, a jaka przekładki stalowe.
Dzięki za pomoc.
Sprzęgło
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
- VROC: 0
Re: Sprzęgło
Przyczyna - STAROŚĆ, a raczej ilość przejechanych km. i styl jazdy. Sprzęgło urządzenie mechaniczne, cierne więc oczywiste że się zużywa tak jak np. klocki hamulcowe.
Kupujesz nowe tarcze cierne, sprężyny (obowiązkowo). Tarcze/przekładki stalowe oglądasz czy nie mają czarnych przebarwień świadczących o przegrzaniu i ewentualnym odkształceniu. Sprawdzasz je kładąc na szybie. Jak leżą płasko , nie kołyszą się to OK. Składasz pakiet tarcz ciernych i stalowych i mierzysz. Texx podał w którym z wątków dokładnie wielkości stosu i odchyłki. Zadanie domowe - znaleźć na forum dane, co by nie było na leniucha.
Miłej zabawy.
Kupujesz nowe tarcze cierne, sprężyny (obowiązkowo). Tarcze/przekładki stalowe oglądasz czy nie mają czarnych przebarwień świadczących o przegrzaniu i ewentualnym odkształceniu. Sprawdzasz je kładąc na szybie. Jak leżą płasko , nie kołyszą się to OK. Składasz pakiet tarcz ciernych i stalowych i mierzysz. Texx podał w którym z wątków dokładnie wielkości stosu i odchyłki. Zadanie domowe - znaleźć na forum dane, co by nie było na leniucha.
Miłej zabawy.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
Działało dobrze, ale po wymianie rozrządu przy składaniu przełożyłem tarczki i od tej pory zaczęło się ślizgać.
Tarcze cierne mają grubość 30.1 mam.
Jak powinny być ułożone przekładki fazką do wewnątrz koszyczka czy na zewnątrz?
Tarcze cierne mają grubość 30.1 mam.
Jak powinny być ułożone przekładki fazką do wewnątrz koszyczka czy na zewnątrz?
- Tex66
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
Wielebny Bolo mądrze Ci napisał, tarcze cierne (Triction Plate Thicknees) to nie wszystko mimo, że ich grubość mieści się w limicie serwisowym. Nie mniej istotne w zapobieganiu ślizganiu się sprzęgła są przekładki stalowe (Steel Plate Warp) i ich wypaczenie spowodowane między innymi przegrzaniem.
Całość uzupełniają sprężyny sprzęgła i odpowiedni moment siły z jakim są dokręcane.
Ja dodałbym jeszcze stan popychacza sprzęgła i jego podzespołów czy też odpowiedni luz na dźwigni sprzęgła i jak to wszystko jest poprawnie złożone.
O budowie sprzęgła (stosie) jak wspomniał Wielebny już pisałem.
Więc zanim (możliwe, że ponowię) dostaniesz gotowca ode mnie, napisz gdzie jest i w jakim wydawnictwie coś jest napisane o jakichkolwiek fazkach na przekładkach stalowych.
Powodzenia
Całość uzupełniają sprężyny sprzęgła i odpowiedni moment siły z jakim są dokręcane.
Ja dodałbym jeszcze stan popychacza sprzęgła i jego podzespołów czy też odpowiedni luz na dźwigni sprzęgła i jak to wszystko jest poprawnie złożone.
O budowie sprzęgła (stosie) jak wspomniał Wielebny już pisałem.
Więc zanim (możliwe, że ponowię) dostaniesz gotowca ode mnie, napisz gdzie jest i w jakim wydawnictwie coś jest napisane o jakichkolwiek fazkach na przekładkach stalowych.
Powodzenia
Tex66
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Możliwe że pomyliłeś się i złożyłeś DWIE STALOWE TARCZE RAZEM.
Slizganie od ręki.
Jak tarcze stalowe są proste to niema znaczenia ich kolejność. Jescze nie dokłade dokręcenie sprężyn. Może jedna jest nie dokręcona i efekt będzie podoby.
Czy podczas dokręcanie ktoś cię nie oderwał od roboty na chilę?
Slizganie od ręki.
Jak tarcze stalowe są proste to niema znaczenia ich kolejność. Jescze nie dokłade dokręcenie sprężyn. Może jedna jest nie dokręcona i efekt będzie podoby.
Czy podczas dokręcanie ktoś cię nie oderwał od roboty na chilę?
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.