ile oleju w vn 750

Awatar użytkownika
endrju
Miejscowość: Krakow
Motocykl: VN2000
VROC: 0

ile oleju w vn 750

Post autor: endrju » ndz maja 30, 2010

Darz bór!

Wymienilem olej po kupnie VN 750. Liczylem sie z wymiana uszczelki pod deklem bo sie biedactwo pocilo - nieznacznie bo nieznacznie, ale zaczalem myslec do przodu. Nadmienie, iz olej w silniku przekraczal poziom "max" w oczku.
Przy wymianie wlalismy lekko ponad 3,5 l i poziom pokazuje prawie max. Nic mi sie juz nie poci przy dekielku, ale przy samym wlewie oleju jak byk jest napisane 4L !

Jak to jest z tym olejem zatem w 750-kach, lac do maxa tylko, czy wiecej?
Wiecej boje sie, choc slyszalem opinie, ze oleju ciut wiecej nie zaszkodzi, bo w napedzie jest orgia lancuchow i zebatek.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tiszo
Miejscowość: Stary Dybów
Motocykl: VN 2000
VROC: 32243

Re: ile oleju w vn 750

Post autor: Tiszo » pn maja 31, 2010

W oczku ma być prawie pełno, nigdy po wymianie nie weszło mi więcej jak 3,7 L oleju. Raczej nie da się spuścić wszystkiego, więc masz ok. Nie wlewaj powyżej oczka to może zaszkodzić. Musi być widać w oczku ..bąbelek.. Z kreski którą masz jako max do minimum to 1 L, więc jeżeli opadnie stan oleju to zdążysz zareagować i dolać.

Awatar użytkownika
endrju
Miejscowość: Krakow
Motocykl: VN2000
VROC: 0

Post autor: endrju » pn maja 31, 2010

Dzieki Tiszo,

moge spac spokojnie ;-). Choc martwi mnie zdziebko ze poprzedni wlasciciel wlal za duzo oleju i silnik puszczal przez uszczelke dekla. Teraz nic sie nie leje.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tiszo
Miejscowość: Stary Dybów
Motocykl: VN 2000
VROC: 32243

Post autor: Tiszo » wt cze 01, 2010

Jeżeli po przejechaniu 200 km nic się nie będzie działo to wszystko będzie ok. Jeżeli niema stuków na zaworach to powinn już być gitara.

ODPOWIEDZ