Zamiennik termowlacznika wentylatora vn750
-
- Miejscowość: Biskupiec
- Motocykl: VN 750 '97
- VROC: 32179
Zamiennik termowlacznika wentylatora vn750
Witam ponownie. Czy ktos z szanownych zebranych kombinowal kiedys, jakis zamiennik termowlacznika wentylatora chlodnicy? To taki maly cycek wkrecany w dolnym rogu chlodnicy. Jest tam gwint M10x1,25 chyba. Od roznych samochodow kombinowalem, sa troche duze (M14, M22) nie ma tam chyba tyle miejsca na rozkalibrowanie. Nowy w Kawasaki 465pln (!) Na razie jezdze z przelacznikiem pod siedzeniem ale to nie moze trwac wiecznie. Pozdrawiam Robert.
..czy swiat wiele sie zmieni gdy z mlodych gniewnych powstana starzy wkurwieni?
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Kawasaki LTD 454 '86r.
- VROC: 0
Re: Zamiennik termowlacznika wentylatora vn750
Masz urwany kabel od tego czujnika ? spróbuj go przylutować i z góry zaklej silikonem do wysokich temperatur i tyle będzie działał jak nowystarusheck pisze:Witam ponownie. Czy ktos z szanownych zebranych kombinowal kiedys, jakis zamiennik termowlacznika wentylatora chlodnicy? To taki maly cycek wkrecany w dolnym rogu chlodnicy. Jest tam gwint M10x1,25 chyba. Od roznych samochodow kombinowalem, sa troche duze (M14, M22) nie ma tam chyba tyle miejsca na rozkalibrowanie. Nowy w Kawasaki 465pln (!) Na razie jezdze z przelacznikiem pod siedzeniem ale to nie moze trwac wiecznie. Pozdrawiam Robert.
-
Niestety cos padlo w srodku nie zalacza po osiagnieciu temperatury. Sprawdzalem. Myslalem o jakiejs tulei redukcyjnej ktora bedzie umozliwiala doplyw wody do wiekszego czujnika ale nie wiem na ile bedzie to prawidlowo dzialalo, bo oryginal jest daleko w cieczy chlodzacej a w tulei jednak cyrkulacja bedzie zaburzona. No i chlodnica jest aluminiowa, więc tuleja tez taka by musiala byc. Chyba pozostane przy przelacznikuRiczard pisze:Masz urwany kabel od tego czujnika ? spróbuj go przylutować i z góry zaklej silikonem do wysokich temperatur i tyle będzie działał jak nowystarusheck pisze:Witam ponownie. Czy ktos z szanownych zebranych kombinowal kiedys, jakis zamiennik termowlacznika wentylatora chlodnicy? To taki maly cycek wkrecany w dolnym rogu chlodnicy. Jest tam gwint M10x1,25 chyba. Od roznych samochodow kombinowalem, sa troche duze (M14, M22) nie ma tam chyba tyle miejsca na rozkalibrowanie. Nowy w Kawasaki 465pln (!) Na razie jezdze z przelacznikiem pod siedzeniem ale to nie moze trwac wiecznie. Pozdrawiam Robert.
Pozdrawiam Robert
-
- Miejscowość: Lublin
- Motocykl: VN1700 NOMAD
- VROC: 34019
Spróbuj zastosować coś takiego ze stykiem zwiernym
http://www.elkar.com.pl/wylaczniki.html
Pozdrawiam Konrad
VROC #34019
VROC #34019
-
poszukaj na allegro ludzi którzy sprzedaja chłodnice bądz czesci od VN oraz sporej liczbie innych modeli kiedyś sam szukałem czujnika bo mi sie urwał kabel ale poczytałęm forum i nie byłem pierwszy z tym problemem, więc go zlutowałem. Jak pare miesięcy temu szukałem to w okolicach 40-70 zł można było kupic używany.starusheck pisze:Niestety cos padlo w srodku nie zalacza po osiagnieciu temperatury. Sprawdzalem. Myslalem o jakiejs tulei redukcyjnej ktora bedzie umozliwiala doplyw wody do wiekszego czujnika ale nie wiem na ile bedzie to prawidlowo dzialalo, bo oryginal jest daleko w cieczy chlodzacej a w tulei jednak cyrkulacja bedzie zaburzona. No i chlodnica jest aluminiowa, więc tuleja tez taka by musiala byc. Chyba pozostane przy przelacznikuRiczard pisze:Masz urwany kabel od tego czujnika ? spróbuj go przylutować i z góry zaklej silikonem do wysokich temperatur i tyle będzie działał jak nowystarusheck pisze:Witam ponownie. Czy ktos z szanownych zebranych kombinowal kiedys, jakis zamiennik termowlacznika wentylatora chlodnicy? To taki maly cycek wkrecany w dolnym rogu chlodnicy. Jest tam gwint M10x1,25 chyba. Od roznych samochodow kombinowalem, sa troche duze (M14, M22) nie ma tam chyba tyle miejsca na rozkalibrowanie. Nowy w Kawasaki 465pln (!) Na razie jezdze z przelacznikiem pod siedzeniem ale to nie moze trwac wiecznie. Pozdrawiam Robert.
Pozdrawiam Robert
.... swoją droga ciekawe, może to jednak nie jest wina czujnika ? bo na dobrą sprawę co może się w nim zepsuć
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT
Wiem, wiem UŻYWKA tak się pisze, sorry
edit by moderator prośba o edytowanie już istniejącego postu a nie tworzenie nowego czas na edycję 30 minut od stworzenia
edit by moderator prośba o edytowanie już istniejącego postu a nie tworzenie nowego czas na edycję 30 minut od stworzenia
Ostatnio zmieniony wt cze 26, 2012 przez Rav, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Spoko tylko jak to zamontowac w chlodnicy?Konrad pisze:Spróbuj zastosować coś takiego ze stykiem zwiernym
Jest tam w srodku rodzaj bimetalu ktory zwiera w okreslonym zakresie temperatur. I pewnie on sie zepsulRiczard pisze:swoją droga ciekawe, może to jednak nie jest wina czujnika ? bo na dobrą sprawę co może się w nim zepsuć
Pozdrawiam Robert
-
Możesz tez poszukać jakichś odpowiedników samochodowych. Musisz zmierzyć średnice otworu od czujnika. Akurat zmieniam chłodnicę na inną. Z modelu EN 500 i jest identyczna ale czujnik ma większą średnicę. Średnice mam 14mm więc będzie pasował każdy inny od auta który ma rozmiar 16. A to czy ma jeden kabel czy dwa to bez różnicy, tylko kwestia innego podłączenia. Za taki czujnik zapłacę 15 zł a oryginał ... wolę nie myśleć. Zadanie swoje spełni jak powinien.