Zamiennik termowlacznika wentylatora vn750

starusheck
Miejscowość: Biskupiec
Motocykl: VN 750 '97
VROC: 32179

Zamiennik termowlacznika wentylatora vn750

Post autor: starusheck » ndz cze 24, 2012

Witam ponownie. Czy ktos z szanownych zebranych kombinowal kiedys, jakis zamiennik termowlacznika wentylatora chlodnicy? To taki maly cycek wkrecany w dolnym rogu chlodnicy. Jest tam gwint M10x1,25 chyba. Od roznych samochodow kombinowalem, sa troche duze (M14, M22) nie ma tam chyba tyle miejsca na rozkalibrowanie. Nowy w Kawasaki 465pln (!) Na razie jezdze z przelacznikiem pod siedzeniem ale to nie moze trwac wiecznie. Pozdrawiam Robert.
..czy swiat wiele sie zmieni gdy z mlodych gniewnych powstana starzy wkurwieni?

Awatar użytkownika
Makus001
Miejscowość: okolice Wolsztyna
Motocykl: NOMAD1600 z 2006 i VULCAN 1500 VNT 1998r
VROC: 36160

Post autor: Makus001 » ndz cze 24, 2012

Ja tak jeździłem 3 lata moim ENem, tak go kupiłem i tak sprzedałem . Na kablu był włącznik i jak sie silnik mocno grzał to wlaczalem
Były komarki, jawka, różne WSKi, SHL, JAWA 350, CZ350, ETZ 250, EN500 od 1.03.2012 Kawasaki 1500 VNT od 20.10.2016 NOMAD 1600

Riczard
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Kawasaki LTD 454 '86r.
VROC: 0

Re: Zamiennik termowlacznika wentylatora vn750

Post autor: Riczard » pn cze 25, 2012

starusheck pisze:Witam ponownie. Czy ktos z szanownych zebranych kombinowal kiedys, jakis zamiennik termowlacznika wentylatora chlodnicy? To taki maly cycek wkrecany w dolnym rogu chlodnicy. Jest tam gwint M10x1,25 chyba. Od roznych samochodow kombinowalem, sa troche duze (M14, M22) nie ma tam chyba tyle miejsca na rozkalibrowanie. Nowy w Kawasaki 465pln (!) Na razie jezdze z przelacznikiem pod siedzeniem ale to nie moze trwac wiecznie. Pozdrawiam Robert.
Masz urwany kabel od tego czujnika ? spróbuj go przylutować i z góry zaklej silikonem do wysokich temperatur i tyle będzie działał jak nowy :)

starusheck

Post autor: starusheck » pn cze 25, 2012

Riczard pisze:
starusheck pisze:Witam ponownie. Czy ktos z szanownych zebranych kombinowal kiedys, jakis zamiennik termowlacznika wentylatora chlodnicy? To taki maly cycek wkrecany w dolnym rogu chlodnicy. Jest tam gwint M10x1,25 chyba. Od roznych samochodow kombinowalem, sa troche duze (M14, M22) nie ma tam chyba tyle miejsca na rozkalibrowanie. Nowy w Kawasaki 465pln (!) Na razie jezdze z przelacznikiem pod siedzeniem ale to nie moze trwac wiecznie. Pozdrawiam Robert.
Masz urwany kabel od tego czujnika ? spróbuj go przylutować i z góry zaklej silikonem do wysokich temperatur i tyle będzie działał jak nowy :)
Niestety cos padlo w srodku nie zalacza po osiagnieciu temperatury. Sprawdzalem. Myslalem o jakiejs tulei redukcyjnej ktora bedzie umozliwiala doplyw wody do wiekszego czujnika ale nie wiem na ile bedzie to prawidlowo dzialalo, bo oryginal jest daleko w cieczy chlodzacej a w tulei jednak cyrkulacja bedzie zaburzona. No i chlodnica jest aluminiowa, więc tuleja tez taka by musiala byc. Chyba pozostane przy przelaczniku :(
Pozdrawiam Robert

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » pn cze 25, 2012

Spróbuj zastosować coś takiego ze stykiem zwiernym
http://www.elkar.com.pl/wylaczniki.html
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Riczard

Post autor: Riczard » pn cze 25, 2012

starusheck pisze:
Riczard pisze:
Niestety cos padlo w srodku nie zalacza po osiagnieciu temperatury. Sprawdzalem. Myslalem o jakiejs tulei redukcyjnej ktora bedzie umozliwiala doplyw wody do wiekszego czujnika ale nie wiem na ile bedzie to prawidlowo dzialalo, bo oryginal jest daleko w cieczy chlodzacej a w tulei jednak cyrkulacja bedzie zaburzona. No i chlodnica jest aluminiowa, więc tuleja tez taka by musiala byc. Chyba pozostane przy przelaczniku :(
Pozdrawiam Robert
poszukaj na allegro ludzi którzy sprzedaja chłodnice bądz czesci od VN oraz sporej liczbie innych modeli kiedyś sam szukałem czujnika bo mi sie urwał kabel ale poczytałęm forum i nie byłem pierwszy z tym problemem, więc go zlutowałem. Jak pare miesięcy temu szukałem to w okolicach 40-70 zł można było kupic używany.

.... swoją droga ciekawe, może to jednak nie jest wina czujnika ? bo na dobrą sprawę co może się w nim zepsuć :)

Rav
Miejscowość: Kielce
Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT

Post autor: Rav » wt cze 26, 2012

Jest gość koło Opola, który podobno ma sporo części do vn, jego ogłoszenia są na otom...., albo na allegro tam jest sklep specjalizujący się w urzywkach kawa, yamaha i suzi.

Rav
Miejscowość: Kielce
Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT

Post autor: Rav » wt cze 26, 2012

Wiem, wiem UŻYWKA tak się pisze, sorry

edit by moderator prośba o edytowanie już istniejącego postu a nie tworzenie nowego czas na edycję 30 minut od stworzenia
Ostatnio zmieniony wt cze 26, 2012 przez Rav, łącznie zmieniany 1 raz.

starusheck

Post autor: starusheck » śr cze 27, 2012

Konrad pisze:Spróbuj zastosować coś takiego ze stykiem zwiernym
http://www.elkar.com.pl/wylaczniki.html
Spoko tylko jak to zamontowac w chlodnicy?
Riczard pisze:swoją droga ciekawe, może to jednak nie jest wina czujnika ? bo na dobrą sprawę co może się w nim zepsuć
Jest tam w srodku rodzaj bimetalu ktory zwiera w okreslonym zakresie temperatur. I pewnie on sie zepsul

Pozdrawiam Robert

Konrad
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN1700 NOMAD
VROC: 34019

Post autor: Konrad » śr cze 27, 2012

Poszukaj w necie jak najmniejszego wyłącznika termicznego spróbuj rozwiercić stary i umieść w nim ten który zakupisz a później zalej wszytko żywicą.
Pozdrawiam Konrad

VROC #34019

Riczard

Post autor: Riczard » czw cze 28, 2012

Możesz tez poszukać jakichś odpowiedników samochodowych. Musisz zmierzyć średnice otworu od czujnika. Akurat zmieniam chłodnicę na inną. Z modelu EN 500 i jest identyczna ale czujnik ma większą średnicę. Średnice mam 14mm więc będzie pasował każdy inny od auta który ma rozmiar 16. A to czy ma jeden kabel czy dwa to bez różnicy, tylko kwestia innego podłączenia. Za taki czujnik zapłacę 15 zł a oryginał ... wolę nie myśleć. Zadanie swoje spełni jak powinien.

ODPOWIEDZ