Hałas z cylindra - Kawasaki Vulcan 750
Hałas z cylindra - Kawasaki Vulcan 750
Witam. Jestem tu nowy i prosze o wyrozumialosc. Mam taki maly problem z moim motorkiem, mianowicie wrocilem po pracy i chcialem sie przejechac, odpalilem motor pochodzil chwile i po minucie moze poltorej temperatura nagle wzrosla i w cylindrze slychac bylo jakies stuki potem motor zgasl. Odpalilem go jeszcze raz ale halas wzmagal sie jeszcze bardziej, zgasilem zeby sie cos wiecej nie stalo i pisze do was co moze byc?
- kerdmann
- Miejscowość: Reda-pomorskie
- Motocykl: vulcan vn750
- VROC: 0
w/g mnie najbardziej prawdopodobna jest jakaś usterka rozrządu. Konkretnie jaki to odgłos???
Jeśli jest to taki miarowy, metaliczny stukot to może być właśnie łańcuszek rozrządu. Na cylindrach są po 2 napinacze, jeden u góry to zwykła nakrętka ze sprężyną, drugi trochę niżej mocowany dwiema śrubami i jest on z samo regulatorem. U mnie stukał i hałasował tylny cylinder i po wymianie napinacza jak ręką odjął.
Odkręć te napinacze po kolei i sprawdź ich stan.
Może to być również jakiś problem z wałem lub panewkami. Nie jestem jakimś ekspertem w tym temacie, jednak u mnie była to wina napinacza. Nagraj i wrzuć na forum dźwięk silnika i może w tedy ktoś podpowie coś więcej.
Jeśli silnik zaczął nagle, gwałtownie hałasować może to być coś poważniejszego.
Pozdrawiam
Jeśli jest to taki miarowy, metaliczny stukot to może być właśnie łańcuszek rozrządu. Na cylindrach są po 2 napinacze, jeden u góry to zwykła nakrętka ze sprężyną, drugi trochę niżej mocowany dwiema śrubami i jest on z samo regulatorem. U mnie stukał i hałasował tylny cylinder i po wymianie napinacza jak ręką odjął.
Odkręć te napinacze po kolei i sprawdź ich stan.
Może to być również jakiś problem z wałem lub panewkami. Nie jestem jakimś ekspertem w tym temacie, jednak u mnie była to wina napinacza. Nagraj i wrzuć na forum dźwięk silnika i może w tedy ktoś podpowie coś więcej.
Jeśli silnik zaczął nagle, gwałtownie hałasować może to być coś poważniejszego.
Pozdrawiam
Nie jeździj szybciej niż potrafisz myśleć.
-
- Miejscowość: Oleśnica
- Motocykl: VN800B r. 99 / XJ550 r. 81
- VROC: 0
Jeżeli masz w miarę sensowne pojęcie o mechanice i odpowiednie narzędzia, to możesz podjąć się samodzielnej diagnozy. Konieczne będzie dostanie się do głowicy podejrzanego cylindra. Jeżeli jesteś w tych sprawach zielony, odtransportuj sprzęt do mechanika (bus / laweta). Jedno na pewno ci zalecam, mianowicie NIE PRÓBUJ WIĘCEJ URUCHAMIAĆ SILNIKA, żeby nie pogarszać sytuacji.