Vn 800 amotek tylny, wymiana rozrządu lub czegos innego.

Marcinnn
Miejscowość: Działdowo
Motocykl: Vulcan
VROC: 0

Vn 800 amotek tylny, wymiana rozrządu lub czegos innego.

Post autor: Marcinnn » wt maja 22, 2012

Witam
przewałkowałem forum i postanowiłem zadać pytanie do posiadaczy VN 800. Jestem posiadaczem od tego sezonu i niepokoi mnie dziwny, niezbyt uciążliwy odgłos z silnika (coś podobnego jak nieraz w samochodzie skrzynia biegów wyje), na wolnych obrotach tez jakby delikatnie szumiało. Czy to normalne w tym moto? czy świadczy o konieczności wymiany rozrządu ? czy morze to skrzynia biegów? Nie mam doświadczenia zbyt bogatego z motocyklami wiec nie mogę polegać tylko na moich odczuciach.
Sprawa druga była juz poruszana, ale czy moze ktoś napisać instrukcję regulacji tylnego amortyzatora? gdzie odkręcić żeby się dostać? czy sam tego dokonam bez specjalnego sprzętu? Dodam że to vn 800 classic, 97rok i 38 tyś przejechane.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Marcinnn

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » wt maja 22, 2012

Pod lewym skrzydłem orła (tym drugim lewym ;) ) masz czerwony napis "szukaj", kliknij i wpisz "tylny amor" i w pierwszej dziesiątce znajdziesz czego szukasz.
:ok:

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » wt maja 22, 2012

Jak się nie dokopiesz to pisz na PW.Wymienimy nr tel i wszystkiego się dowiesz . :ok:

Marcinnn

Post autor: Marcinnn » wt maja 22, 2012

Dzięki chłopaki!!!
Amortyzator przestawiony, ładny wątek był na forum. jeśli chodzi o rozrząd to znalazłem, że wymienia się co 60-70 tys. a ja mam 38 tys. możliwe że już się łańcuch tak rozciągnął? można określić jego stan na "oko"? jakieś wskazówki charakterystyczne ? bo słychać że szumi na wolnych obrotach ale nie mam pewności czy ociera o karter, poza tym w vn 800 jest jeden łańcuszek czy więcej? (wiem że dużo pytan zadaje ale jak mówiłem :pedzi: początkujący. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » wt maja 22, 2012

Odkręć konsole prędkościomierza (dolna śrubka ósemka z trzech jakie masz poniżej zegara).
Odkręć linkę od prędkościomierza, odwróć go i zobacz czy jest pieczątka z rokiem produkcji. Powinien być 97 lub wcześniejszy. Jeżeli jest, to jest cień szansy (choć nadal pewności nie ma), że Twój przebieg jest rzeczywisty
:ok:

Marcinnn

Post autor: Marcinnn » ndz maja 27, 2012

Siemka
Temat zamknięty oraz rozwiązany problem. Amorek podkręcony i nie dobija a rozrząd sprawdzony przez fachowca na zlocie i jest ok. Do zobaczenia na Vulcaneria 2012.

ODPOWIEDZ