Kawasaki vn 800 vulcan strzela w tlumik i gaznik pomocyy
Kawasaki vn 800 vulcan strzela w tlumik i gaznik pomocyy
Witam posiadam kawasaki vulkan vn 800 z 1997 roku i mam z nim nie mały problem,otóż strasznie strzela w tlumiki i gaznik oczywiscie wydechy są puste.Prosze o pomocy doświadczonych regulowalem już śruba mieszanki i nic nie pomaga,świece i filtr powietrza nowy co może mu dolegac.Zwlaszcza przy niskich obrotach strzela przy całej odkreconej manetce i szybszej jeździe nic nie strzela
- Wydminianin
- Miejscowość: Wydminy (na Mazurach)
- Motocykl: VN2000 Classic LT '07 Honda Deauville 650 '03
- VROC: 0
Re: Kawasaki vn 800 vulcan strzela w tlumik i gaznik pomocyy
Świece nowe, znaczy się, że w tym roku wymienione? Sprawdź połączenie kabli zapłonowych z fajkami i cewką- przy wymianie świec mogły się poluzować.
Jarek
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!
No właśnie tam jest wszystko dobrze.Tak w tym roku robione świece nowe.Kazdy mówi że wydechy do wymiany bo puste A na yt jest dużo filmików właśnie z takimi tlumikami i nikomu nie strzela A u mnie jest zbyt głośno.Masakra nie da się jeździć
- Emil
- Miejscowość: Koszalin
- Motocykl: Kawasaki VN 1700 Voyager, GTR 1400
Najprawdopodobniej przewody nie przesyłają tyle prądu co trzeba, bądź są upalone.
Wymiana na nowe powinna pomóc.
pozdrawiam LwG
Wymiana na nowe powinna pomóc.
pozdrawiam LwG
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Oj, nie tak, Panowie, nie tak.
Puste, akcesoryjne tłumik wymagają zmiany dysz głównych, lub zmiany mapy zapłonu jak Żelazo na wtrysku.
Sprawdzasz jakie dysze masz ( sewisówka lub w rzeczywistości po wykręceniu). Kupujesz np. dwa komplety o nieco wyższych numerach. Jeden większy od tego co masz, drugi większy o tego pierwszego (chodzi o czas ). Niestety metoda prób i błędów. To zależy od stopnia wybebeszenia tłumików.
Miłego dłubania.
Puste, akcesoryjne tłumik wymagają zmiany dysz głównych, lub zmiany mapy zapłonu jak Żelazo na wtrysku.
Sprawdzasz jakie dysze masz ( sewisówka lub w rzeczywistości po wykręceniu). Kupujesz np. dwa komplety o nieco wyższych numerach. Jeden większy od tego co masz, drugi większy o tego pierwszego (chodzi o czas ). Niestety metoda prób i błędów. To zależy od stopnia wybebeszenia tłumików.
Miłego dłubania.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
Panowie mam dysze 135 główną którą wymieniłem na większą i nic to nie pomogło było gorzej bo WGL nie chciał jechać.Jutro sprawdzę te przewody i się okaże
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Jeszcze do sprawdzenia szczelność połączeń kolektor/rura wydechowa. Fałszywe powietrze też da takie objawy.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
Tlumiki już zdejmowalem i tą opaska połączeniowa jest w bdb kondycji szczelna napewno.A jeszcze najbardziej strzela z tego krótkiego wydechu czyli z 1 cylindra z drugiego nie.Ostatnio magik powiedział mi że przepustnica w gazniku ma luz czy to może mieć też wplyw
Panowie jeszcze zauważyłem że jeden cylinder szybciej się nagrzewa ale to chyba normalne nie ?
Kable dzisiaj sprawdzone są ok nie były nawet brudne cewki promieniem i nic to nie dało niestety już nie wiem gdzie szukać przyczyny
-
- Miejscowość: Przemocze
- Motocykl: Vulcan VN15 SE 1988r.
Teraz pytanie,czy luz na przepustnicy może powodować takie objawy???
Pewnie jest to w jakimś sropniu możliwe.U mnie jak dobrze pamiętam też zaczął mocniej strzelać a później straciłem kompresje na tylnym,okazało się że wypaliło zawór wydechowy.Tak z ciekawości niech mechanik zmierzy ciśnienie na cylindrach i napisz jakie jest
Pewnie jest to w jakimś sropniu możliwe.U mnie jak dobrze pamiętam też zaczął mocniej strzelać a później straciłem kompresje na tylnym,okazało się że wypaliło zawór wydechowy.Tak z ciekawości niech mechanik zmierzy ciśnienie na cylindrach i napisz jakie jest
No tego akurat nie sprawdzałem.Oj nie chciał bym żeby to była przyczyna
-
Sprawdzenie kompresji to chwila a wiele może powiedzieć o stanie silnika.Sprawdź i napisz tylko dokładnie co pokaże zegar
Panowie byłem właśnie u mechanika i powiedział mi że nie ma potrzeby tego sprawdzac bo mam motor w bdb kondycji.On sugeruje wymiana tłumików
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Skoro tak mecho doradza to zdejmij kominy z kolankami całkiem zobacz co będzie, załóż te puste spróbuj zapchać czymś chocby kawałkiem "ruły" z jakimś pseudo dbkilerem i też zobacz co będzie, a najlepiej zgadaj się z kimś kto ma oryginały albo chociaż oryginały wiercone i za dobrą butelczynę podmieńcie na 10 minut i też zobacz co będzie
Ja miałem w sumie cztery "rodzaje" końcówek w kominach w tym także ciche atestowane i przelot ale z wełną dookoła i nie dane mi było niczego regulować przy gaźniku czy dyszach, jedyny minus że na tychże przelotach był minimalnie słabszy ale wystarczyło zakręcić mu dbkilery i wio.
Ja miałem w sumie cztery "rodzaje" końcówek w kominach w tym także ciche atestowane i przelot ale z wełną dookoła i nie dane mi było niczego regulować przy gaźniku czy dyszach, jedyny minus że na tychże przelotach był minimalnie słabszy ale wystarczyło zakręcić mu dbkilery i wio.
No właśnie tutaj w okolicy nie ma nikogo z takim kawasaki A po odkreceniu całego tlumika to nawet w cylindrze widać ogień i strzaly fakt że są cichsze te strzaly niż z tym tłumikiem.Tak jak mówiłem tylko pierwszy cylinder strzela i z niego leci ciepłe powietrze A z tylnego zimne
-
Nie rozumiem dlaczego nie chce zmierzyć kompresji,przecież to 10 min roboty.No nic powodzenia
Sam już nw co zrobić żeby przestało strzelać
-
- Miejscowość: Kielce
- Motocykl: VN 800 Classic=> R1100RT
Wali w kominy przy puszczaniu manetki? Czy cały czas, również przy dodawaniu gazu?
Gdy jeździłem 800, wyjąłem gaźnik, przeczyściłem, po zamontowaniu regulacja składu mieszanki, nie sugerować się wartościami z serwisówki.
Regulacja bez filtra powietrza.
Gdy jeździłem 800, wyjąłem gaźnik, przeczyściłem, po zamontowaniu regulacja składu mieszanki, nie sugerować się wartościami z serwisówki.
Regulacja bez filtra powietrza.
Też już wyjmowalem gaźnik czyscilem regulowalem i nadal tak samo.On strzela tylko gdy ruszam z 1 A przy mocniejszym odkreceniu gazu i przy przeciaganiu na biegach jest ok cisza i super jedzie przy puszczanie manetki nie wali wgl