Ocieranie stopką
-
- Miejscowość: Biłgoraj
- Motocykl: Vn800
- VROC: 0
Ocieranie stopką
Witajcie. Przy skręcaniu w lewo na krzyżówkach często zaczepiam stopką boczną o asfalt. Zauważyłem że ta stopka ma troche luzu góra-dół. Czy u Was też tak jest?
Zaznaczam że stopkę składam do końca przed ruszeniem.
Zaznaczam że stopkę składam do końca przed ruszeniem.
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Re: Ocieranie stopką
Musisz sprawdzić sprężynę (a ściślej mówiąc sprężyny, bo są 2 skręcone razem) które są odpowiedzialne za przytrzymywanie stopki w pozycji złożonej (niestety to najłatwiej zrobić na podnośniku). Zdarza się, że jedna ze sprężyn zsunie się z tulejki, którą ma przyciągać i wtedy stopka smętnie zwisa sobie. Oczywiście z wiekiem sprężyny też się zwyczajnie zużywają - może konieczna będzie ich wymiana. W każdym razie stopka w pozycji złożonej powinna przylegać do ramy/górnego ogranicznika - jeśli ma wtedy luz, to znaczy, że coś jest ze sprężynami.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Jakby co to pomoże również wymiana amora na mocniejszy i trochę wyższy ja też haczyłem kosą na lewoskręcie zwłaszcza jak była nierówność i jak byłem doładowany mimo że kosa nie dyndała luźno.
-
Mayones a pamiętasz na jaki wymieniłeś? Bo chyba też mnie to czeka. Dobija koło jak jade z plecaczkiem...
- Mayones
Zdaje się z Bandita 600 wizualnie taki https://allegro.pl/oferta/amortyzator-t ... 7861300837
i była regulacja odbicia a i regulacja pierscienia łatwiejsza jak na tej koronce oryginalnie
Regeneracja oryginału kiedyś jakieś 400-500 zeta to nie wiem czy warto...
i była regulacja odbicia a i regulacja pierscienia łatwiejsza jak na tej koronce oryginalnie
Regeneracja oryginału kiedyś jakieś 400-500 zeta to nie wiem czy warto...
-
Hm, to ten amorek z tyłu ma regulację? Może najpierw to bym spróbował...
Jak to sie reguluje? Kręci sie ten pierścien wkoło?
Jak to sie reguluje? Kręci sie ten pierścien wkoło?
- Mayones
Nie tylo "wkoło" ile po dostepnych "schodkach" nie wiem ile ich 6 czy 7 , jak nie masz specjalnego klucza to trzeba rzeźbić, da się oczywiście ale... , najlepiej do regulacji podnieś tył moto żeby sie na kole nie opierał to odciążysz sprężynę, w moim Turku mimo skręcenia na maks i tak dobijał
-
Spróbuję :-) dzięki za podpowiedz.
Rosja to stan umysłu....
Prezes rosyjskiego klubu VN800 dołożył dwa amory po bokach pod sakwami.
https://www.youtube.com/watch?v=jg0b7tIc_o8
Jak ktoś zna cyrylicę to kilka ciekawostek w jego filmach jest.
Prezes rosyjskiego klubu VN800 dołożył dwa amory po bokach pod sakwami.
https://www.youtube.com/watch?v=jg0b7tIc_o8
Jak ktoś zna cyrylicę to kilka ciekawostek w jego filmach jest.
Wymiana na model z bandita 600 i po sprawie , potwierdzam ;-)
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Kurde Panowie.
Niech BogdaLasota naprawi stopkę i nie sugerujcie mu aby wymieniać całe moto bo stopka dynda!!!!!!
Niech BogdaLasota naprawi stopkę i nie sugerujcie mu aby wymieniać całe moto bo stopka dynda!!!!!!
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
- Wydminianin
- Miejscowość: Wydminy (na Mazurach)
- Motocykl: VN2000 Classic LT '07 Honda Deauville 650 '03
Wymieniłem amor na taki z Bandita 650 '09r. Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Kosa nie haczy na zakrętach, amor nie dobija nawet z plecakiem i to przy ustawieniu twardości gdzieś na 3/4. Zdecydowanie lepiej się jedzie.
Jarek
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!
-
- Miejscowość: Walbrzych/Ogorzelec
- Motocykl: Vn 800 classic
Siema es.Wydminianin pisze: ↑czw cze 03, 2021Wymieniłem amor na taki z Bandita 650 '09r. Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Kosa nie haczy na zakrętach, amor nie dobija nawet z plecakiem i to przy ustawieniu twardości gdzieś na 3/4. Zdecydowanie lepiej się jedzie.
Słuchaj ty ten amor kupiłeś używkę? Pewnie tak więc moje pytanie, jak sprawdzić czy nie jest wyjechaniu aby nie wylądować się na minę przy zakupie i pytanie namber tu, ten bandit to jakiś konkretny rocznik ,oznaczenie etc.
Dodam, że mój to vn 800 classic z 2000roku.
Dzięki za odpowiedź
Krzysiek
METAL
Wałbrzych/Ogorzelec
METAL
Wałbrzych/Ogorzelec
- Wydminianin
- Miejscowość: Wydminy (na Mazurach)
- Motocykl: VN2000 Classic LT '07 Honda Deauville 650 '03
Amor od bandita kupiłem na jakiejś aukcji, w ciemno, nie sprawdzałem przed zakupem , sugerowałem się tylko zdjęciami, żeby pasował. Musiałem tylko wymienić górną tulejkę, bo miała inną średnicę wewnętrzną. Do tej pory kumpel jeździ i jie narzeka
Jarek
-
- Miejscowość: Walbrzych/Ogorzelec
- Motocykl: Vn 800 classic
Ok, dzięki i wszystko jasne.Wydminianin pisze: ↑sob kwie 13, 2024Amor od bandita kupiłem na jakiejś aukcji, w ciemno, nie sprawdzałem przed zakupem , sugerowałem się tylko zdjęciami, żeby pasował. Musiałem tylko wymienić górną tulejkę, bo miała inną średnicę wewnętrzną. Do tej pory kumpel jeździ i jie narzeka
Najpierw spróbuję regulacji Amora jeśli to nic nie da będę celował w ten Amor od bandyta, , z góry dzięki.
Z tego co gdzieś czytałem to fabrycznie ustawiony jest na 1 lub 2 czyli solo około 65 kg a że ja ważę 80 plus do tego jeszcze plecak. Szczerze mówiąc jeszcze tam nie zaglądałem ale dobija do zera. pokręcę I zobaczę.
Jeszcze raz dzięki za info
Krzysiek
METAL
Wałbrzych/Ogorzelec
METAL
Wałbrzych/Ogorzelec