Czujnik włącznik stopu tył
Czujnik włącznik stopu tył
Witam szanownych forumowiczów mam dylemat, schrzanił mi się czujnik tylny stopu , czy ktoś mógłby mi podesłać link albo namiary na taki owo czujnik do mojej Kawasaki Vulcan VN 800 Classic '97, bo ciężko mi znaleźć odpowiedni , pozdrawiam
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Re: Czujnik włącznik stopu tył
Czujniki tylnego światła STOP są dwa, jeden prawa klamka, drugi przy dźwigni tylnego hamulca, nie wiem który będzie właściwy. Nr ref. części 27010A lub 27010B. Ja nie wiem ale forumowy Zeus będzie to wiedział i u niego zamówisz właściwy włącznik lub dzwoń do tego sklepu https://www.kawasakisklep.pl/pl/ignitio ... 641-p.html
nie przy klamce tylko przy nożnym
- artix
Masz na schemacie, 90.50 PLN
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Jak napisał wcześniej Artix, czujniki stopu są dwa - przy klamce hamulca i przy pedale po prawej na dole. Jeśli światło STOP nie działa w ogóle (czy ani po naciśnięciu pedału ani klamki) to na zdrowy rozum przyczyna leży gdzieś indziej.
Jeśli chodzi o same czujniki, to też zacząłbym od sprawdzenia czy domniemane uszkodzenie czujnika nie wynika z odkręcenia się np. tego przy pedale. On jest zamocowany na gwintowanej tulei, jak pokazano w manualu tutaj:
https://www.manualslib.com/manual/11087 ... 369#manual
Trzeba go może sprawdzić ręcznie. U mnie kiedyś po prostu się obluzował i krzywka do niego nie dosięgała.
A jeśli już wiesz, który czujnik nie działa, to teoretycznie masz odpowiedź powyżej.
Jeśli chodzi o same czujniki, to też zacząłbym od sprawdzenia czy domniemane uszkodzenie czujnika nie wynika z odkręcenia się np. tego przy pedale. On jest zamocowany na gwintowanej tulei, jak pokazano w manualu tutaj:
https://www.manualslib.com/manual/11087 ... 369#manual
Trzeba go może sprawdzić ręcznie. U mnie kiedyś po prostu się obluzował i krzywka do niego nie dosięgała.
A jeśli już wiesz, który czujnik nie działa, to teoretycznie masz odpowiedź powyżej.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
Łukaszu... ogarnij się ... od początku rozmawiają o czujniku przy pedale pod prawą nogą
Poza tym pierwszy raz się z Tobą nie zgodzę, gdyby ten czujnik sie obluzował i krzywka do niego nie dostawała, stop świeciłby sie cały czas. Puszczenie pedału hamulca powoduje wciśniecie tego dzyndzla i wtedy to światło stopu się wyłącza.
A co do samego czujnika ...... ja bym go wykręcił poszedł z nim do zwykłego motoryzacyjnego i może dobraliby mi coś od jakiegoś auta. Przecież wszystkie takie czujniki działają na takiej samej zasadzie, gabarytowo tylko musi pasować, Kilka rzeczy juz tak dobierałem. Np uszczelki kolektorów wydechowych pasują od tico
Poza tym pierwszy raz się z Tobą nie zgodzę, gdyby ten czujnik sie obluzował i krzywka do niego nie dostawała, stop świeciłby sie cały czas. Puszczenie pedału hamulca powoduje wciśniecie tego dzyndzla i wtedy to światło stopu się wyłącza.
A co do samego czujnika ...... ja bym go wykręcił poszedł z nim do zwykłego motoryzacyjnego i może dobraliby mi coś od jakiegoś auta. Przecież wszystkie takie czujniki działają na takiej samej zasadzie, gabarytowo tylko musi pasować, Kilka rzeczy juz tak dobierałem. Np uszczelki kolektorów wydechowych pasują od tico
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Fakt, kłania się czytanie ze zrozumieniem. Sorryyy!
Co nie zmienia faktu, że kiedyś musiałem się położyć pod swoją 800 i go przykręcić, bo nie był naciskany w ogóle. Tylko nie przypominam sobie, żeby wtedy stop mi świecił cały czas... Starość...
Co nie zmienia faktu, że kiedyś musiałem się położyć pod swoją 800 i go przykręcić, bo nie był naciskany w ogóle. Tylko nie przypominam sobie, żeby wtedy stop mi świecił cały czas... Starość...
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
spoko luuuz
co do czujnika, jeśli był sprawny to inna możliwość jest niemożliwa.
Tak samo z resztą działa ten przy klamce. Naciskasz klamkę - wysuwa się ten dzyndzelek i zapala światło, puszczasz klamkę - klamka wciska ten dzyndzel do środka i światło stop gaśnie.
co do czujnika, jeśli był sprawny to inna możliwość jest niemożliwa.
Tak samo z resztą działa ten przy klamce. Naciskasz klamkę - wysuwa się ten dzyndzelek i zapala światło, puszczasz klamkę - klamka wciska ten dzyndzel do środka i światło stop gaśnie.
- artix
Iron75, pomysł dobry ale nie trzeba dobierać włącznika od auta, na rynku jest masa części do różnych motorowerów czy motocykli, spokojnie kupi się jakiś zamiennik. Zamiast 90 zł na oryginał, można wydać 12 zet a i włącznik będzie przeznaczony do pracy na zewnątrz. Większość z nich tak jak oryginał jest połączona z pedałem hamulca niewielką sprężynką, samochodowe tego nie mają. Wydaje mi się, że styki włącznika u kolegi rokooo po prostu zaśniedziały od wilgoci, trzeba wyjąć go z motocykla, napryskać do środka kontakt spray do styków elektrycznych i "powariować" trochę z wystającym z włącznika prętem. Energicznie powciskać, powyciągać, pokręcić nim kilkadziesiąt razy, a jest szansa, że zacznie działać, bo nie ma tam żadnej elektroniki. W razie czego można oczywiście kupić powiedzmy taki zamiennik i wpasować go w oryginalne miejsce. Wtyczka może nie pasować, ale przecież można dolutować oryginalną ze starego ustrojstwa. https://www.sklepasmoto.pl/pl/p/Czujnik ... ocykle/429
Fakt.... zapomniałem o tym, ze samochodowe raczej w deszczu sie nie pluskają
-
- Miejscowość: Warszawa,Wesoła
- Motocykl: Kawasaki VN 800 Classic
- VROC: 0
Naprawde tak ciężko znaleźć?
Tu masz nowy
https://allegro.pl/oferta/czujnik-stop- ... e=facebook
,a tu uzywany
https://allegro.pl/oferta/czujnik-stopu ... e=facebook