Tykanie w silniku

Awatar użytkownika
Piotr_Classic
Miejscowość: Madryt
Motocykl: HD Street Glide
VROC: 32438

Post autor: Piotr_Classic » pn paź 11, 2010

agragr pisze:Hmm, może odświeżę temat, ponieważ nie daje mi to spokoju albo właściwie dałem sobie spokój i tak będę jeździł, chyba że go sprzedam :mrgreen: . JAK CYKAŁO TAK CYKA. Za to wczoraj był piękny dzień, który spędziłem jeżdżąc na motocyklu :motonita: . Ostatnio miałem mało takich dni. Pozdrawiam Adam G.
ja wiem co musisz zrobić .......................

zamontuj inne kominy, V&H lub Cobra............

nie będziesz słyszał "cykania" a jak czegoś nie słyszysz to znaczy że tego nie ma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
SAURO
Miejscowość: ZAMOŚĆ, CIECHANÓW, RZYM
Motocykl: VN 1500 Nomad
VROC: 30956

Post autor: SAURO » pn paź 11, 2010

Silnik trza słyszeć :mrgreen: jak nie słychać znaczy wyonczony je :yeee: Motor znaczy Vulcan musi buć słychać :yeee: To nie jest samochodzik :grin:
BAWMY SIĘ W MOTOCYKLE A NIE POLITYKĘ

Awatar użytkownika
Dzidzia
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN800A
VROC: 0

Post autor: Dzidzia » wt paź 12, 2010

SAURO pisze:Stary jak w Vulcanie nie cyka to znaczy że nieuruchomiony jest. Ja kupilem sobie kask ktory wytłumia te dziwięki i smigam dalej :mrgreen:
no i stopery tez można do uszu :twisted:

rocker666
Miejscowość: wawa
Motocykl: vn 1500 se HD Road King 2003

Post autor: rocker666 » wt paź 12, 2010

też mi cykało
ale okazało sę że moja tuningowoczoperowa lampa zamontowana niedawno
tak skrzeczy :mrgreen:
ftw

motostawik
Miejscowość: CHOSZCZNO
Motocykl: Kawasaki vulcan VN 800 CLASSIC

Post autor: motostawik » wt mar 22, 2011

U mnie też cyka na drugim cylindrze i w dodatku drugi nie pali równo. Pierwszy cyka rytmicznie a drugi przerywa i hust wie o co biega, przewody, świece, czyszczenie gaźnika zrobione więc czas na zawory. Co prawda przy 150 na szybkiej nie słyszałem cykania :D
JARO
KM Cruiser
cruiser.szczecin.pl / choszcznochopper.tnb.pl

Awatar użytkownika
bodzio61
Miejscowość: szczecin
Motocykl: kawasaki vn800 clasic97r

Post autor: bodzio61 » wt mar 22, 2011

o właśni panie Abrams w 800setce zawsze cyka bo taka konstrukcja tego silnika i tak to sa zawory i tak ma być,, koledzy jedni wcześniej drudzy później ale to usłyszą,, tak jak charakterystyczny jest dźwięk oryginalnej 800setki po ponad 5latach z tym modelem wiem co piszę,,,,,,pozdrawiam b61.

motostawik

Post autor: motostawik » wt mar 22, 2011

Mnie tylko niepokoi nierówna praca drugiego, jak przyłożę dłoń o końca wydechu to czuję przerywanie i tylny dużo później się nagrzewa. Na wyższych obrotach jest lepiej natomiast pierwszy niezależnie od obrotów wydmuchuje równo ot taki mały rebusik może ktoś rozwiąże bo ja już ślepnę od godzin spędzonych na necie i nic :wall:
JARO
KM Cruiser

Eden

Post autor: Eden » wt mar 22, 2011

bodzio61 pisze:o właśni panie Abrams w 800setce zawsze cyka bo taka konstrukcja tego silnika i tak to sa zawory i tak ma być,, koledzy jedni wcześniej drudzy później ale to usłyszą,, tak jak charakterystyczny jest dźwięk oryginalnej 800setki po ponad 5latach z tym modelem wiem co piszę,,,,,,pozdrawiam b61.
a u mnie tez cyka a mam vn 900

ale to podobno ta sama podstawa przy budowie silnika wiec chyba ma tak byc

Awatar użytkownika
bodzio61

Post autor: bodzio61 » wt mar 22, 2011

motostawik ja bym sprawdził szczelność zaworów a jak nie chcesz żeby słychać było cykania to napinacze łańcuszków od HD i gitara ale to parę zika kosztuje i nie każdy to zrobi......pozdrawiam b61.

Awatar użytkownika
RYSIEK
Miejscowość: LUBLIN/DUBLIN
Motocykl: VN 900 classic

Post autor: RYSIEK » wt mar 22, 2011

u mnie tez cyka/tyka na drugim cylindrze...(motor po serwisie)...ale smiga jak ta lala :motonita:

vn800NDZ
Miejscowość: Działdowo
Motocykl: Kawasaki VN 800 A

Post autor: vn800NDZ » wt mar 22, 2011

Panie Panowie,

cyka, stuka, trzeszczy świszczy bo nsze kaw to motory z charakterem, one są jak kobitea pogada, ponarzeka ale superowo że jest. Takżę jeździjmy i nie narzekajmy,a tak na poważnie mi też coś tyka w silniku, ale nie przejmuje się - tykanie sie nie nasila to ok. Ja miaem na poczaku kawe to też przezywał, teraz to leje benie, wymieniam oleje robie opłaty i jeżdze :-)

pozdrawiam
Sosnos

Duch

Post autor: Duch » śr mar 23, 2011

mój cyka na pierwszym lecz do puki nie stanie to nawet nie zaglądam bo rusze silnik i się okarze że do wymiany coś wiecej i coś jeszcze jest A TAK IDZIE TO JADE :mrgreen:

Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » śr mar 23, 2011

Panowie zatyczki do uszu i do przodu :mrgreen:
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

motostawik

Post autor: motostawik » śr mar 23, 2011

Najważniejsze pozytywne nastawienie cykanie mnie nie wzrusza bo moto żwawo rusza. Drugi przerywa to gorsze, zaskakuje przy wyższych obrotach poza tym ok, od końca lutego zrobiłem 700 km i tak samo. Też myślę, że zawory dostały więc to zrobię, a co do jazdy to świetnie się kawą śmiga - pozdro dla wszystkich :yeee:
JARO
KM Cruiser

Awatar użytkownika
bodzio61

Post autor: bodzio61 » śr mar 23, 2011

i tak trzymać Panowie VULCANOWCY!!!!!!!!!!!!!! pozytywne myślenie to sto procent powodzenia,,,,,,pozdrawiam b61.

Roy
Miejscowość: Ogrodzieniec
Motocykl: VL 1500

Post autor: Roy » śr mar 23, 2011

U mnie też tyka, cyka klekocze strzela w gaźnik dławi się paliwem i co tylko :D Wk*rwia mnie jak nie wiem ale potem przechodzi i znowu jest ok... aż do następnej jazdy :P Ale mam nadzieje że dobry serwis poprawi nasze relacje.
Yamaha XV 1600, Honda XL1000V, SAM ZAP x 2, K-750

Awatar użytkownika
Azachiel77
Miejscowość: strzelce opolskie
Motocykl: kawasaki vulcan VN 1500 classic

Post autor: Azachiel77 » sob mar 26, 2011

Często po długim postoju czyt zimowanie lub długi okres nie jeżdżenia schodzi olej z samo regulatorów i czasem potrzeba 40 min lub więcej pracy silnika aż się nabiją i nie będzie stuków, nie wystarczy krótka jazda wokół komina Ponadto możliwe łańcuszki i tysiące innych trybików lecz warto zacząć od najprostszych możliwości

Awatar użytkownika
Steve
Miejscowość: Siemianowice Śl
Motocykl: vn 1600 classic
VROC: 33192

Post autor: Steve » ndz mar 27, 2011

Cokolwiek by nie było Vn 800 ,a i 1600 też tak po prostu ma ,że cyka i tyka.Taka już uroda tych motongów ale to nie znaczy że coś z nimi jest nie teges.Moja 800 tykała , a śmigała jak trza.Natomiast poważny stukot da się odróżnic.
It's time to go,time for the freedom

bartazzz
Miejscowość: KOSZALIN
Motocykl: moto vacante...

Post autor: bartazzz » śr kwie 06, 2011

to nie tylko Kawa. Miałem Virago i był identyczny problem. Było tysiąc metod jak ustawić zawory żeby nie cykało ale i tak cykało. W mojej piętnastce jest hydraulika i nic nie tyka. A cykaniem bym się nie przejmował. W Virago cykało a maszyna chodziła jak brzytwa... ot taki urok :D

Eden

Post autor: Eden » sob kwie 16, 2011

u mnie jak zimny to cisza jest, a jak sie rozgrzeje to przy przygazówce słysze jakby dzwonienie łancuszków rozrzadu, słysze to z lewej strony , jadąc tez to słyszę, to nie jest cały czas, puszczam gaz to przestaje, raz słysze raz nie
przestałem sie nad tym zastanawiać,

nie bylem z tym u mechanika ale podejrzewam ze jak pojade to bedzie chcial mnie naciagnąć

ODPOWIEDZ