Hamulce Vulcana
Jak zrzucam jedno oczko to oczywiście z przegazówką, jak dwa przed światłami to po prostu wolniutko odpuszczam sprzęgło i zwalnia elegancko oczywiście z równoczesnym hamowaniem jak jest potrzeba oczywiścieRoy pisze:Jaco a redukujesz z przegazówką??:D ja też czasem zbijam 2 biegi na szczęście nie miałem tak ale lepiej być świadomym że z międzygazem też takie cuda dziać się mogą

- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
Ok. każdy orze jak może, ale jak jest z tymi hamulcami w naszych Vulcanach?
Wszyscy potwierdzacie, że zablokowanie kół to nie problem, czyli o co chodzi z tą opinią (także w prasie "fachowej"), że Vulcan ma słabe hamulce?
Ja nie mam doświadczenia z innymi motungami (WFM-ka i SHL-ka miały faktycznie słabe, CZ jakoś hamowała
), ale co, Dragstar, czy inny Intruder nie wpadają w poślizg i stają w miejscu?
O co tu chodzi, jak zachowuje się motur z "dobrymi hamulcami"?
Wszyscy potwierdzacie, że zablokowanie kół to nie problem, czyli o co chodzi z tą opinią (także w prasie "fachowej"), że Vulcan ma słabe hamulce?
Ja nie mam doświadczenia z innymi motungami (WFM-ka i SHL-ka miały faktycznie słabe, CZ jakoś hamowała

O co tu chodzi, jak zachowuje się motur z "dobrymi hamulcami"?
- Ja-jo
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN750,GSF1200s
- VROC: 33339
Jedyne co przeczytałem o swoich hamulcach to że są bardzo dobre i potwierdzam bo zawsze zatrzymywały mnie gdy ładnie je o to poprosiłem, a bywało nawet że dosyć szybko i ze znacznych prędkości...co prawda raz zatrzymałem się szorując po asfalcie...ale to akurat nie była wina hamulców
niemniej jednaj zatrzymałem się jak planowałem, no może prawie jak planowałem

- oktogon
- Miejscowość: Rzeszów
- Motocykl: BMW K1200RT
- VROC: 31527
Ja mam porównanie między 900-setką a nomadem. przyjmując taką sama droge przeznaczoną na hamowanie w 900-setce siłą rzeczy trzeba mocniej pociskać klamkę, oczywiście druga tarcza w nomadzi zupełnie inaczej rozkłada nam siły hamowania więc tutaj taki sam dystans nie wymaga już tyle siły. Z zablokowaniem nie ma problemu w jednym i drugim, ale faktem jest ze czasami robiąc więcej kilomterów 900-setką czułem ramie po jeździe. Kwestia opanowania hamowania również tyłem i problem znika.
_____ VROC 31527 _____
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
przy redukcji nie wciskasz sprzegla?Piotr_Classic pisze:Ja czasami "awaryjnie" próbuję tak:
- gaz zamknięty
- hamulec tył
- hamulec przód - spokojnie, gaz i tak przymknięty na całego więc nie problemu z trzymaniem kiery
- redukcja po jednym biegu w dół bez przegazówki
Wszystko prawie w tym samym czasie
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
- Albert
- Miejscowość: Błonie
- Motocykl: VN 1600 Classic, Kawasaki Versys 1000
- VROC: 0
Lechu chodzi o to że przy powiedzmy prędkości x przy tej masie motocykla co nasze jest zbyt długa droga hamowania. Kiedyś przy 1600 czy 1500 była jedna tarcza z tyłu i to było mało. Teraz są 2. A koło zablokować to nie problem. Proponuję hamować tak jak Abrams, ja też tak robię czyli dwoma, w górach to się sprawdza. Ewentualnie przód a tył dla równowagi 

Człowiek jest niczym, czyny są wszystkim.
Człowiek to dusza w ciele zwierzęcia.
Człowiek to dusza w ciele zwierzęcia.
Przy 750-ce zasadniczo hamowałem tylko przodem, tyłem się wspomagałem w sytuacjach zagrożenie (mniejszego lub większego). Jeżeli chodzi o 1600 to od początku używamy obu - zwłaszcza, że mam teraz lepsze ustawienie nogi (bardziej wyprostowana) i z tego tytułu jest łatwiejsza dźwignia.
Ale podstawa to wyczuć hamulce. Jadę pustą drogą, nikogo nie ma - trenuję - przy 30 km/h, przy 50 km/h i tak dalej.
Ogólne zasady to jedno a drugie to indywidualne możliwości kierowcy i motocykla. Każdy reaguje inaczej i z inną siłą. A to trzeba ćwiczyć.
Ale podstawa to wyczuć hamulce. Jadę pustą drogą, nikogo nie ma - trenuję - przy 30 km/h, przy 50 km/h i tak dalej.
Ogólne zasady to jedno a drugie to indywidualne możliwości kierowcy i motocykla. Każdy reaguje inaczej i z inną siłą. A to trzeba ćwiczyć.
- Lacik
- Miejscowość: Sosnowiec
- Motocykl: VN2000 Limited, FJR1300
- VROC: 33363
Ja czesto przed wyjazdem gdziekolwiek i po powrocie trenuje na parkingu wlasnie takie rozpedzanie i hamowanieLuzak pisze:Przy 750-ce zasadniczo hamowałem tylko przodem, tyłem się wspomagałem w sytuacjach zagrożenie (mniejszego lub większego). Jeżeli chodzi o 1600 to od początku używamy obu - zwłaszcza, że mam teraz lepsze ustawienie nogi (bardziej wyprostowana) i z tego tytułu jest łatwiejsza dźwignia.

Nie wiem jak inni co maja 750, ale mi hamowanie tylem troche przeszkadza, z racji ustawienia dzwigni. Jakos mi ciezko tam kawalek stopy postawic na niej

Ja - ...lekkie przyhamowanie lub spokojna jazda od świateł do świateł czy w korkach - tylko przód, natomiast na trasie i z dużej prędkości zawsze obydwa, wtedy jest efekt i nie mam powodów do narzekania na hamulce w tym modelu.Nie wiem jak inni co maja 750, ale mi hamowanie tylem troche przeszkadza, z racji ustawienia dzwigni. Jakos mi ciezko tam kawalek stopy postawic na niej
Fakt, dźwignia tylnego jest trochę mało wygodna i trzeba o tym pamiętać, inaczej można nie zdążyć z reakcją !
- Piotr
- Miejscowość: Warszawa-Wilanów
- Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
- VROC: 25311
Ja hamuję głównie przodem, tył sporadycznie może to i źle ale jakoś tak się nauczyłem, ale po przeczytaniu Waszych postów sprawdzę może warto zmienić przyzwyczajenia.
VROC#25311
--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---
http://www.steelrosesmcsouthside.pl
--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---
http://www.steelrosesmcsouthside.pl
u mnie jest tak:
na początku używałem głównie hamulca przedniego,dopóki przy mocniejszym hamowaniu prawie nie wyfrunąłem przez kierownice.Teraz wyrobiłem nawyk używania dwóch hamulców,oczywiście ja pisze Starszy w korkach używam tylko przedniego,natomiast nawet od świateł do świateł i w trasie używam dwóch przód i tył.Dziś miałem awaryjne,gościowi przypomniało się że musi skręcić w lewo z prawego pasa,aż smród palonej gumy poczułem tak po heblach dałem.
na początku używałem głównie hamulca przedniego,dopóki przy mocniejszym hamowaniu prawie nie wyfrunąłem przez kierownice.Teraz wyrobiłem nawyk używania dwóch hamulców,oczywiście ja pisze Starszy w korkach używam tylko przedniego,natomiast nawet od świateł do świateł i w trasie używam dwóch przód i tył.Dziś miałem awaryjne,gościowi przypomniało się że musi skręcić w lewo z prawego pasa,aż smród palonej gumy poczułem tak po heblach dałem.
-
- Miejscowość: Świdnik
- Motocykl: VN 1700 VOYAGER
- VROC: 32896
To u mnie coś nie teges bo tyłu nie zablokuję co dziwne chociaż jakoś nie dusiłem na maxa, przód też mógłby być lepszy - ale to będzie zweryfikowane bo za kilka dni idzie na przegląd generalny, zmiana łańcucha z zębatkami, płyny ustrojowe, klocki itp, jak trzeba będzie to oponki bo od wiosny będzie się działo ...