Vulcan 800 - po roku nie odpala
Vulcan 800 - po roku nie odpala
Witam.
Pod koniec 2018 odstawiłem moto do garażu i zabrałem się za demontaż nie których części.
Z Vulcana miał powstać bobber.
Po za częściami tyłu błotnik,siedzenie nie ruszałem nic innego, nie ruszałem elektryki.
Dzisiaj poskładałem motocykl, założyłem nowe aku, które wcześniej zalałem i doładowałem, przekręcam kluczyk, naciskam przycisk odpalania i słyszę tylko zgrzytanie w skrzynce z bezpiecznikami, co jest przedstawione na poniższym filmie.
Styki przeczyszczone.
Co może być nie tak ?
https://youtu.be/tzxQGSs_R2U
Pod koniec 2018 odstawiłem moto do garażu i zabrałem się za demontaż nie których części.
Z Vulcana miał powstać bobber.
Po za częściami tyłu błotnik,siedzenie nie ruszałem nic innego, nie ruszałem elektryki.
Dzisiaj poskładałem motocykl, założyłem nowe aku, które wcześniej zalałem i doładowałem, przekręcam kluczyk, naciskam przycisk odpalania i słyszę tylko zgrzytanie w skrzynce z bezpiecznikami, co jest przedstawione na poniższym filmie.
Styki przeczyszczone.
Co może być nie tak ?
https://youtu.be/tzxQGSs_R2U
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 1600classic
- VROC: 0
Re: Vulcan 800 - po roku nie odpala
Mi się wydaję źe rozrusznik wyskakuje ale nie kręci. Albo za słaby akumulator, może styki np masa gdzieś zaśniedziała. Może też być wina rozrusznika, np komutator nie ma dobrego styku że szczotkami... Do rozrusznika w sumie jest dobre dojście więc można spróbować odpalić na krótko albo poprostu go puknąć młotkiem
- Przemo
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: VN 2000 Classic '06
- VROC: 37109
Bezpieczniki bym sprawdził i wtyczki w koło aku, może gdzieś coś rozłączyłeś przypadkiem
Żyj tak, aby być szczęśliwym!
XV535>VN800>VN900>VN2000+VN800+LTD454
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Na początek omiń przekaźnik rozrusznika, podaj prąd na przewód za przekaźnikiem. Jeżeli rozrusznik nie zagada, podaj prąd na krótko bezpośrednio do niego. Jeżeli znowu nic, to upewnij się, że aku na 100% naładowany i sprawny, po ponad roku bezczynności, mógł zejść śmiertelnie z przyczyn naturalnych, potem już tylko wyciągnięcie rozrusznika i weryfikacja na stole.
- Przemo
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: VN 2000 Classic '06
- VROC: 37109
Z aku dobrze też podjechać do sklepu z akumulatorami na test, sprzedawca chętnie sprawdzi aku na miejscu i powie czy jest sprawny czy nie. Można ładować stary aku, będzie pokazywał dobre napięcia a i tak będzie zepsuty.
Żyj tak, aby być szczęśliwym!
Podczas rozruchu zacząłem stukać po złączkach, okazało się że nie ma styku na przekaźniku rozrusznika. Nie ma styku lub coś się tam zaczyna psuć.
Ale moto nadal nie odpalało. Kręcił i kręcił. Użyłem startera z K2 bo i w końcu odpalił, ale silnik nie pracuje równo. Ssanie wyciągnięte i manetka lekko odkręcona inaczej gaśnie.
Dziś może zabiorę się za wymianę świec.
Ale moto nadal nie odpalało. Kręcił i kręcił. Użyłem startera z K2 bo i w końcu odpalił, ale silnik nie pracuje równo. Ssanie wyciągnięte i manetka lekko odkręcona inaczej gaśnie.
Dziś może zabiorę się za wymianę świec.
-
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: VN2000
Gaźnik sprawdź! Mosiężne dysze i rozpylacze potrafią pod wpływem wilgoci skorodować i całkowicie stracić przelot. Używamy oczywiście do przetykania otworów drutów z miękkich metali lub tworzywa i powietrza pod ciśnieniem z kompresora. Jak widzę, to VN stał prawie półtora roku bez odpalania!
- Badger
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Blue Lady + Osiołek
- VROC: 29218
zmień świece, sprawdź przewody
pie.....lę, nie myję
Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga
Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.
Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga
Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
- VROC: 0
Świece, Świece i jeszcze raz świece.
Świece po zimie potrafią nie odpalać a co dopiero po roku.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
W końcu odpalił, ale świece i tak wymieniłem.