Łańcuch i smarowanie

Awatar użytkownika
Barney
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki
Motocykl: VN 800E Drifter, VN 1700 Nomad
VROC: 35325

Łańcuch i smarowanie

Post autor: Barney » pn wrz 17, 2012

Witam Panwie i Panie

Chciałem zapytać jakie rozwiązania stosujecie by utrzymać swój łańcuch w należytej czystości by posłużył jak najdłużej??? jakieś automatyczne olejarki, czyszczenie i smarowanie ręczne, jak często dokonujecie takich operacji, tzn. co ile km ??? Może jakieś cenne uwagi z waszej strony...
VROC #35325

"Jeśli pijąc alkohol - jestem alkoholikiem
to czy pijąc Fantę - będę fantastyczny ...? "

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
VROC: 0

Post autor: Mayones » pn wrz 17, 2012

ja mam dwa specyfiki do łańcucha firma ipone w sprayu, jeden to biały smar do łańcucha i to tak co 300 km staram się nasmarować(lub po sporym deszczu) drugi to czyścik w spraju plus szczoteczka do butów mała za całe 2 zł, ma dość sztywne włosie na końcu także nieźle czyści, po smarowaniu łańcucha też jej używam żeby "zdjąć" nadmiar smaru z zewnętrznej części łańcucha.
co do obiegowych opinii że smar i łańcuch brudzą felgę i koło - nie zauważyłem (biały smar)
co jakiś czas warto też zdjąć pokrywę zębaki zdawczej i tam wysprzątać z tłustego syfu :ok:

Awatar użytkownika
Badger
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » pn wrz 17, 2012

pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » pn wrz 17, 2012

Badger pisze:tak ciężko poszukać na forum:

Ach, ta dzisiejsza młodzież !! :rotfl22:

:yeee:
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Pantani
Miejscowość: Ożarów Maz
Motocykl: f650gs twin
VROC: 0

Re: Łańcuch i smarowanie

Post autor: Pantani » pn wrz 17, 2012

Barney pisze: Chciałem zapytać jakie rozwiązania stosujecie by utrzymać swój łańcuch w należytej czystości by posłużył jak najdłużej???
Wybierz metodę smarowania która najbardziej Ci odpowiada (sprey, olej, ewentualnie olejarka) najważniejsza jest regularna konserwacja co ok 300km i po każdej jeździe w deszczu. Fora internetowe nie dają jednoznacznej odpowiedzi która metoda jest najlepsza (olejarki zbierają dobre opinie).
Przy okazji zapytam, ile powinien wytrzymać napęd w VN800?
W moim moto wydłużenie łańcucha mieści się w limicie serwisowym ale zębatka zdawcza kwalifikuje się do wymiany. Licznik pokazuje 31tys km. Ja zrobiłem 17tys (wiadomo ze mogły być "korekty"licznika wcześniej zrobione, moto przeszło przez komis).

ODPOWIEDZ