Tykanie w silniku
- mieso1972
- Miejscowość: Isle of Wight , UK
- Motocykl: Kawasaki VN800 Classic
- VROC: 0
Tykanie w silniku
Witam.Od paru dni słabo sypiam a to nie za sprawą mojej żony tylko tylko mojej nowej przyjaciółki VN800 Classic.Od paru dni wychodzi z silnika nie typowy dzwięk a mianowicie tykanie takie jak przy kluczach nasadowych mają treszczotki.Tykanie te ujawnia się przy jakiś tam obrotach,powiedzmy tak na wolnych obrotach (na razie )nie slychać tylko przy jeżdzie.Motocykl jak kupiłem 3 tygodnie temu miał 6500 mil teraz 7000 mil i taka niespodzianka.Przed wizytą w jakimś serwisie chciałbym poznać wasze opinie i spostrzeżenia.Z góry dziękuję
To zegar tak tyka -
A nie grzechota ? bo to byłby znak że wlazł grzechotnik, po tej myszy i świstaku to już mnie nic nie zdziwi
A tak naprawdę - ma tykać, chyba - u mnie też tyka... - Andrew się wypowiadał kiedyś na ten temat i wyglądało że wie co mówi - ale nie pamiętam bo zakodowałem tylko że mam się nie martwić...
A nie grzechota ? bo to byłby znak że wlazł grzechotnik, po tej myszy i świstaku to już mnie nic nie zdziwi
A tak naprawdę - ma tykać, chyba - u mnie też tyka... - Andrew się wypowiadał kiedyś na ten temat i wyglądało że wie co mówi - ale nie pamiętam bo zakodowałem tylko że mam się nie martwić...
Jest cykanie i "cykanie" Jak będzie już "cykać" to się zareaguje :-)Abramsm1a1 pisze:No u Ciebie w VN750 to bym słuchał co cyka bo jak już cyka rozrząd to BMW...SERENUS pisze:Ja też tak do tego podchodzę. Nie ma się co martwić każdą "popierdółką". Wymieniać olej i inne sprawy eksploatacyjne i cieszyć się z jazdy :-)
-
- Miejscowość: Łódź
- Motocykl: kawasaki vulcan 800
Witam!!!
Na wstępie chciałbym się przywitać i od razu przejść do konkretów. Posiadam vn800 i też mam problem z dziwnym dźwiękiem wydobywającym się z silnika, a dokładnie z drugiego cylindra. ten dźwięk to takie cykanie tak jakby zawory było słychać albo łańcuszek rozrządu. Zawory zostały ustawione, łańcuszki powymieniane, a cykanie jak było tak jest, może ktoś też miał taki problem i udało mu się go rozwiązać, albo może mi podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić. Motocykl ma przejechane 12 tyś mil. Dźwięk ten słychać na wolnych obrotach. Pozdrawiam Adam G.
Na wstępie chciałbym się przywitać i od razu przejść do konkretów. Posiadam vn800 i też mam problem z dziwnym dźwiękiem wydobywającym się z silnika, a dokładnie z drugiego cylindra. ten dźwięk to takie cykanie tak jakby zawory było słychać albo łańcuszek rozrządu. Zawory zostały ustawione, łańcuszki powymieniane, a cykanie jak było tak jest, może ktoś też miał taki problem i udało mu się go rozwiązać, albo może mi podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić. Motocykl ma przejechane 12 tyś mil. Dźwięk ten słychać na wolnych obrotach. Pozdrawiam Adam G.
-
- Miejscowość: Będzin
- Motocykl: VN 1500 Vinci,VN 2000 Deep Purple,VN 15 Ziuk
- VROC: 31802
Tam w silniku ciągle coś stuka. Mnie też na wolnych obrotach. Byłem u czterech mechaników trzy lata temu. Trzech powiedziało , że to kosz sprzęgłowy a czwarty powiedział 1200 zł. Jeżdże do dziś. Dalej stuka ale mam to gdzieś. Od tej pory zrobiłem ok 1000 mil i jest gitarra. A jak wciśniesz klamkę sprzęgła to cichnie ?Papaj pisze:Andrew - wypowiedz się - chłopaki się przejmują pierdołami...
Na Vulcany nie na darmo mówią - grzechotniki...
- Ryffka
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: był VN2000 Soul Red, GTR 1400
- VROC: 24863
W moim też ciągle słychać miarowe cykanie, ale już od kilku macherów słyszałem, że ten typ tak ma Nawinąłem prawie 30 tys. i nic się nie dzieje No może poza tym, że coś mie się obluzowało przy wydechu po wypadzie do Zamościa i sobie dzwoni lub nie w zależności od humoru Sprawa jednak odłożona do wyzdrowienia nogi
-
- Miejscowość: Łódź
- Motocykl: kawasaki vulcan 800
Tak pisałem wcześniej:
Witam!!!
A dzisiaj chciałbym napisać, że chyba usunąłem to "cykanie, klekotanie, dzwonienie" i były to zawory na drugim cylindrze. Okazało się że mechanik korzystając ze swojej ogólniej ksziążki serwisowej ustawił źle zawory. On u siebie miał, że zawory wydechowe powinny mieć luz 0,25 do 0,30, a ja sprawdziłem w serwisówce i jest napisane, że 0,20 do 0,25. Ogólnie zawory zarówno ssące jak i wydechowe zostały ustawione na dopuszczelne minimum i teraz ucichło. Jeszcze nie sprawdzałem jak w czasie jazdy, ale widzę a właściwie słyszę poprawę. Pozdrawiam Adam G.
Witam!!!
A dzisiaj chciałbym napisać, że chyba usunąłem to "cykanie, klekotanie, dzwonienie" i były to zawory na drugim cylindrze. Okazało się że mechanik korzystając ze swojej ogólniej ksziążki serwisowej ustawił źle zawory. On u siebie miał, że zawory wydechowe powinny mieć luz 0,25 do 0,30, a ja sprawdziłem w serwisówce i jest napisane, że 0,20 do 0,25. Ogólnie zawory zarówno ssące jak i wydechowe zostały ustawione na dopuszczelne minimum i teraz ucichło. Jeszcze nie sprawdzałem jak w czasie jazdy, ale widzę a właściwie słyszę poprawę. Pozdrawiam Adam G.
-
- Miejscowość: Zielona Góra
- Motocykl: kawasaki vulcan 2000
mam vulcana 2000 i ten sam problem, też mi coś stuka i "tyka" nietypowo w silniku ale nie jest to cały czas tylko czasami i tylko jak odpale motocylk, trwa to czasami krótką chwlię a czasami i godzinę. Jeżdżę z tym problemem od dwóch lat zrobiłem na tym motocyklu ponad 10.000 km i jakoś daje radę. byłem u wielu mechaników i nikt tego nie rozgryzł!!! więc nie martw się " i cały czas do przodu..."
norbi
i znów po sezonie
i znów po sezonie
- Abrams
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN2000 Limited '05
- VROC: 29561
Cykają zawory znaczy że pracująagragr pisze:Hmm, może odświeżę temat, ponieważ nie daje mi to spokoju albo właściwie dałem sobie spokój i tak będę jeździł, chyba że go sprzedam . JAK CYKAŁO TAK CYKA. Za to wczoraj był piękny dzień, który spędziłem jeżdżąc na motocyklu . Ostatnio miałem mało takich dni. Pozdrawiam Adam G.