Regulacja gaznika VN800
- Ruda
- Miejscowość: Maidenhead UK
- Motocykl: BMW F800GT
- VROC: 0
Regulacja gaznika VN800
Przy okazji zmiany pracy i regularnych dojazdow do pracy na naszej perle, ktora zmienial imie na biala krowke
wyszlo mi jakies kosmiczne spalanie 84mile na baku, gaznik od czasu zmiany wydechow na oryginalne nie byl regulowany bo mi sie nie chciao rozbierac, ale teraz tak duze spalanie mnie zmotywowalo
jest z tym troche zachodu, zwlaszcza te durne rurki z tylu obudowy gaznika, potem ciezko zalozyc ale dalo rade, srubka dla V&N byla wykrecona do 4 obrotow, wkrecilam do konca i wykrecilam do okolo 2.
przy okazji znalazlam tego cholernego swierszcza, to wcale nie byly zegary, tylko luzna/zbedna opaska zaciskowa na zakonczeniu jednej z rurek dochodzacych do tylu obudowy gaznika obijala o silnik ale juz wiecej nie bedzie, swierszcz wyeliminowany
do rzeczy, po regulacji gaznika mniej smierdzi paliwem jak pracuje, raczej spalinami tak po prostu, pracuje ladnie chociaz praktycznie nie moge ruszyc jak jest zimny silnik, strzela i jak dodaje gazu to sie dlawi, potrzebuje chwile, jak sie nagrzeje, to bez problemu odpala, na zimno tez odpala ale tylko na ssaniu, pracuje rowno itp zero problemow.
ale spalanie :/ teraz zrobilam na baku 77mil, do pracy mam ok 3mil w jedna strone, nie cale 5km, nie wlancza sie nawet wiatrak bo nie ma potrzeby, 77mil, to ok 123km na baku
sprawdzalam membrane wyglada ok dla mnie, elastyczna nie popekana, fakt filtr powietrza do wymiany to na pewno, do tego krotkie odcinki do pracy ale zeby az tak duzo pali?
zawsze bylam dumna ze spalania od 125 do 133mil na baku, do rezerwy spalanie nawet ok 4.5 bylo super, ale to z trasy albo dojazdow do pracy po 15km w jedna strone (125mil, na baku, z trasy 133)
teraz pytania
- brudny filtr moze powodowac tak duze spalanie?
- krotkie odcinki na nie dogrzanym silniku moga powodowac tak duze spalanie?
Jakies podobne doswiadczenia, porady dla mnie?
Pozdrawiam
Ruda
wyszlo mi jakies kosmiczne spalanie 84mile na baku, gaznik od czasu zmiany wydechow na oryginalne nie byl regulowany bo mi sie nie chciao rozbierac, ale teraz tak duze spalanie mnie zmotywowalo
jest z tym troche zachodu, zwlaszcza te durne rurki z tylu obudowy gaznika, potem ciezko zalozyc ale dalo rade, srubka dla V&N byla wykrecona do 4 obrotow, wkrecilam do konca i wykrecilam do okolo 2.
przy okazji znalazlam tego cholernego swierszcza, to wcale nie byly zegary, tylko luzna/zbedna opaska zaciskowa na zakonczeniu jednej z rurek dochodzacych do tylu obudowy gaznika obijala o silnik ale juz wiecej nie bedzie, swierszcz wyeliminowany
do rzeczy, po regulacji gaznika mniej smierdzi paliwem jak pracuje, raczej spalinami tak po prostu, pracuje ladnie chociaz praktycznie nie moge ruszyc jak jest zimny silnik, strzela i jak dodaje gazu to sie dlawi, potrzebuje chwile, jak sie nagrzeje, to bez problemu odpala, na zimno tez odpala ale tylko na ssaniu, pracuje rowno itp zero problemow.
ale spalanie :/ teraz zrobilam na baku 77mil, do pracy mam ok 3mil w jedna strone, nie cale 5km, nie wlancza sie nawet wiatrak bo nie ma potrzeby, 77mil, to ok 123km na baku
sprawdzalam membrane wyglada ok dla mnie, elastyczna nie popekana, fakt filtr powietrza do wymiany to na pewno, do tego krotkie odcinki do pracy ale zeby az tak duzo pali?
zawsze bylam dumna ze spalania od 125 do 133mil na baku, do rezerwy spalanie nawet ok 4.5 bylo super, ale to z trasy albo dojazdow do pracy po 15km w jedna strone (125mil, na baku, z trasy 133)
teraz pytania
- brudny filtr moze powodowac tak duze spalanie?
- krotkie odcinki na nie dogrzanym silniku moga powodowac tak duze spalanie?
Jakies podobne doswiadczenia, porady dla mnie?
Pozdrawiam
Ruda
- Pantani
- Miejscowość: Ożarów Maz
- Motocykl: f650gs twin
Re: Regulacja gaznika VN800
to spalanie wyliczyłaś jeżdżąc tylko do pracy(5km)?Ruda pisze: ale spalanie :/ teraz zrobilam na baku 77mil, do pracy mam ok 3mil w jedna strone, nie cale 5km, nie wlancza sie nawet wiatrak bo nie ma potrzeby, 77mil, to ok 123km na baku
na moje doświadczenie, przy takich krotkich jazdach spalanie jezt duuużo wiekszę od jazdy w trasie.
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: -----
- VROC: 32197
Nie ma nic gorszego dla spalania, niż krótkie dystanse... Druga sprawa, to kwestia mieszanki - zbyt bogata (w paliwo) również ma wpływ. Sprawdź, czy Ci nigdzie nie wypluwa.
A filtr powietrza to ma być czysty i już.
A filtr powietrza to ma być czysty i już.
MaciekSz
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
Jest:
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT, K1200LT
VROC #32197
- Ruda
Paliwo na pewno nigdzie nie ubywa, nie wypluwa, nie wycieka itp, nie smierdzi tez nie przepalonym paliwem jak pracuje, czyli mieszanka na bank nie jest zbyt bogata, filtr wlasnie ide zamowic
Pantani, tak to spalanie 77mil na baku to tylko z tras do pracy, czyli mega krotkie ok 5km w jedna strone, wychodzi na to ze musze przywyknac do duzego spalania bo mam za blisko do pracy
Albo musze kupic jakis skuter...
Dzieki panowie za rady, jak zawsze mozna na was liczyc
Pantani, tak to spalanie 77mil na baku to tylko z tras do pracy, czyli mega krotkie ok 5km w jedna strone, wychodzi na to ze musze przywyknac do duzego spalania bo mam za blisko do pracy
Albo musze kupic jakis skuter...
Dzieki panowie za rady, jak zawsze mozna na was liczyc
- Stevie69
- Miejscowość: Bochnia
- Motocykl: VN 750 86'
- VROC: 36259
Takie krótkie trasy to dla motocykla nic dobrego. Pomijając już fakt spalania zostaje jeszcze kwestia niedogrzewania i niedoładowywania motocykla
Noo chyba, że moto dogrzewa Ci się szybko nawet w chłodne dni.
A z ładowaniem jest tak, że w przeciągu 5km alternator może nie dać rady doładować Ci akumulatora prądem, który ukradł rozrusznik
Noo chyba, że moto dogrzewa Ci się szybko nawet w chłodne dni.
A z ładowaniem jest tak, że w przeciągu 5km alternator może nie dać rady doładować Ci akumulatora prądem, który ukradł rozrusznik
Benzyna we krwi - Olej w głowie
VROC 36259
VROC 36259
- Ruda
Stevie, jesli mowisz o takim nagrzaniu sie, ze wlacza sie wentylator to on potrzebuje ok 10km, nagrzewa sie do wlaczenia dosc wolno.
Dzieki za zwrocenie uwagi o akumulatorze, jak padnie bede wiedziala od czego...
Dzieki za zwrocenie uwagi o akumulatorze, jak padnie bede wiedziala od czego...
Vulcana już nie mam ale sentyment pozostał...
http://on2wheelswithlove.com/
- Ruda
Stevie69, nie wtedy byloby cos nie tak. Kreci sie jakis czas, nie wiem ile moze z minute moze dwie, nie pamietam dokladnie, nigdy nie liczylam ale wylancza sie po chwili. Wlanczal sie raczej w warszawskich korkach, nie pamietam zeby mi sie kiedys na trasie zalaczyl, chociaz malo tras mam zrobione w zyciu jeszcze
- Ruda
Stevie69, musialabym jescze wymyslec w jakis sposob to zmierzyc ale ok dzieki za uwage.
- Ruda
Maly update po zmianie filtra powietrza, 94mile na zbiorniku na krotkich odcinkach.