vn 800-A z 1996r.

Ori
Miejscowość: mazowieckie
Motocykl: vn 800
VROC: 1996

vn 800-A z 1996r.

Post autor: Ori » pt lis 01, 2013

Witam wszystkich
Nie wiem o co chodzi więc potrzebuję pomocy ,podpowiedzi.Nie znalazłem tematu interesującego mnie albo przeoczyłem więc postanowiłem napisać nowy a mianowicie -
Posiadam vn 800 A z 1996r. a problem jest następujący zauważyłem już od dłuższego czasu wyciek oleju spod filtra powietrza na wężyku na silnik, nic się nie dzieje motocykl śmiga jak wściekły po 150-160 km na h ale nie oto tu chodzi chcę powiedzieć ,że nie ma żadnych niepokojących objawów a olej kapie z wejścia wężyka w obudowę filtra jak kapał i zbiera się na silniku.
Robiłem czyszczenie wężyka obudowy ściągałem zbiornik czyściłem wszystko co możliwe wymieniłem uszczelkę oringową pomiędzy obudowami ,nowe śruby z większym ostrzejszym gwintem i jakiś czas było super nic nie kapało i od nowa ,oleju nie ubywa w silniku od wymiany do wymiany a robię w sezonie 10-12 tyś nie wiem o co chodzi jeśli ktoś może mi pomóc to z góry dziękuję .
A i jeszcze jedno czyściłem gaźnik w ultradźwiękach wymieniłem gniazdo zaworu czyszczone iglice bo gaźnik się rozszczelnił leciało paliwo jak z zarżniętej świni wszędzie ,czyszczony kranik i jest w porządku pali za pierwszym wkręca się pięknie tylko jak zgaszę to potrafi strzelić z wydechu nie wiem dlaczego
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź -ori. :yeee:

Duch

Post autor: Duch » pt lis 01, 2013

najprawdopodobniej masz to co ja, ubabrany cały filtr powietrza (bo go obracałem) najprawdopodobniej albo uszczelka "pod/nad" cylindrem i/lub zawory, niedaj boże pierścienie ale na 100% nie jestem pewien co go boli. :twisted:

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » pt lis 01, 2013

Classic ma na końcu wężyka zbiorniczek w którym się zbiera to co z filtra wylatuje.
Jak jest dużo oleju w silniku to napełnia się szybko, później tempo napełniania spada.
Jeżeli oleju nie ubywa (nie dolewasz od wymiany do wymiany) to nie ma się czym przejmować.
Ewentualnie przedłóż wężyk żeby się lało pod silnik.
:ok:

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » sob lis 02, 2013

No właśnie. U mnie ten wężyk też cały czas jest mokry (mimo, że zbiorniczek wcale nie jest pełny), ale i u Rakowskiego jak i w MonsterBike powiedzieli, że tak ma być i dopóki nie leci stamtąd ciurkiem to jest wszystko OK...
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
VROC: 0

Post autor: Mayones » sob lis 02, 2013

Ten wężyk jest mokry jeżeli jest pęknięcie przy samym wylocie lub na styku obu plastików obudowy jest luzik, zimą jak będę serwisował w garażu :piwo: to zamierzam to uszczelnić bo też cieknie co nieco po nim, u mnie przez 8,5 tkm w tym sezonie wpadło niecałe pół zbiorniczka.

Ori
Miejscowość: mazowieckie
Motocykl: vn 800
VROC: 1996

Post autor: Ori » ndz lis 03, 2013

Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź ale chciałem dodać ,że zaworki ustawiałem i są w porządku a co do wężyka to już nie mam zbiorniczka na dole -odczepiłem go tak po prostu żeby olej kapał sobie bezwładnie na ziemię ,filtr powietrza faktycznie był trochę brudny ale wymieniłem na nowy a co do silnika nie ma przedmuchów pod uszczelką cylindrów a leciało zawsze raz więcej raz mniej od kąt go kupiłem nie wiem może jakieś kanałki są przypchane nie wiem ..........jeszcze raz dziękuję :)

ODPOWIEDZ