Pas napędowy - VN 800
Pas napędowy - VN 800
Wiem że części posiadaczy VN 800 do szczęścia brakuje pasa w 800-ce. Zdania oczywiście są podzielone, ja na początku też zastanawiałem się nad taką modyfikacją. Jasności w mojej głowie dokonał kiedyś zapytany o takie rozwiązanie wykładowca biegły z mechaniki i budowy maszyn na Politechnice Lubelskiej. Twierdził on że skoro konstruktorzy Kawasaki nie zastosowali takiego rozwiązanie to mieli ku temu jakieś przeszkody, Powiedział również że montaż pasa napędowego w zamian łańcucha może nieść za sobą konsekwencje w uszkodzeniu silnika. Rozmowa miała miejsce 2 lata temu, ale jak sobie przypominam chodziło o to że zastosowany łańcuch pracuje z jakimś tam luzem, a praca pasa odbywa się z ciągłym napięciem. Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie sprawdzałem.
Wracam do tego tematu, bo znalazłem zestaw do VN 800 na przekładkę z łańcucha na pas.
Link do ogłoszenia - kliknij -
Wracam do tego tematu, bo znalazłem zestaw do VN 800 na przekładkę z łańcucha na pas.
Link do ogłoszenia - kliknij -
BRATERSTWO, HONOR, SOLIDARNOŚĆ WEWNĄTRZKLUBOWA I SZACUNEK DLA BARW
- Smoku
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Voyager 1700Były:Nomad 1500 FI`03,800 Classic
- VROC: 0
Na forum jest przynajmniej jedna taka 800tka.
W łańcuchu przeszkadza mi tylko i wyłącznie brud.
A co do tego, że to nie zadziała na dłuższą metę to chyba Sheriff mi to wytłumaczył dość sensownie. Ale nie podejmę się wywodu co i jak.
W łańcuchu przeszkadza mi tylko i wyłącznie brud.
A co do tego, że to nie zadziała na dłuższą metę to chyba Sheriff mi to wytłumaczył dość sensownie. Ale nie podejmę się wywodu co i jak.

Włożyć kask, buty , skórę
I ruszyć w świat gdzie nowy świt
Będzie witał cię i kładł się do stóp
Każdy zakręt wiatr ułoży z chmur
- Banan
- Miejscowość: Tłuszcz
- Motocykl: VN 2000 DIABLO BLACK
Smoku ty i brud
Myślę że problemem mogą być łożyka w przekładni które na dłuższą metę mogą nie wytrzymywać
obciążeń jakie stawia dużo mocniej napięty pas napędowy.

Myślę że problemem mogą być łożyka w przekładni które na dłuższą metę mogą nie wytrzymywać

Ostatnio zmieniony pt sty 31, 2014 przez Banan, łącznie zmieniany 1 raz.
VN 900 Custom Black Mat - był
- Smoku
O to toBanan pisze: Myślę że problemem mogą być łożyka w przekładni które na dłuższą metę mogą nie wytrzymywaćobciążeń jakie stawia dużo mocniej napięty pas napędowy.

Słyszałem o 2000km..
Więc zapomniałem o tym szybko.
I pucuję dalej

- Badger
- Motocykl: Blue Lady + Osiołek
- VROC: 29218
brzmi to jak wypowiedź producenta, który udaje użytkownikaKrzycho pisze:TU ktoś pisze, że przejechał na takim zestawie już 98 tys. mil...

kiedyś się tym mocno interesowałem, i praktycznie wszystkie opinie stwierdzały, że nie warto, głównie w kwestii łożysk. Podobno też większość zestawów powoduje skoszenie tego pasa i zdecydowanie szybsze jego zużywanie niż standardowo.
Tak więc odpuściłem sobie tą fanaberię i zakupiłem motoilera i zapas pasty do czyszczenia opon

pie.....lę, nie myję
Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga
Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.
Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga
Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Mnie się pas podoba jak cholera, ale tylko z dużym pięknym tylnym kołem pasowym, te zestawy do 8setki to takie ni hu hu, także do wyboru mam 900, 1700, 2000 w przyszłości
PS jakby co to natrafiłem kiedyś w necie na 8setkę z podwójnym łańcuchem, to dopiero była moc
choć wtedy trzeba by dwie puszki smaru na sezon 

PS jakby co to natrafiłem kiedyś w necie na 8setkę z podwójnym łańcuchem, to dopiero była moc

- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
A allianz na to trzeba mieć fanazję i pieniądze 

- Zdziś
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 NOMAD
- VROC: 34481
Siema luknijcie na komentarz autora filmiku chyba coś pisze o tym pasie ale ja angielski nie kaman
http://www.youtube.com/watch?v=5EQU6AO71Z4

zdziś
- RomanVN
- Miejscowość: Warszawa & Konstancin Jez.
- Motocykl: Honda
Pas jest pewną zaletą , nie wpływa na pewno na zużycie łożysk ,łożyska pracują najciężej przy przekazywaniu napędu na koło , pas ma też odpowiedni naciąg nie napina się go jak strunę ,przebieg takich pasków jest; zalecana wymiana co 50 tyś, kilometrów, ja w Harleyu miałem przejechane 75 tyś i było OK , a w tym co jeżdżę HD to miałem uszkodzenie mechaniczne ,,dostał się kamień ,, pękł przy 27000 km. najlepszy napęd to ;
1 Wał
2 Pas
3,Łańcuch ,łańcuch to wiadomo trochę brudzi ,trzeba często smarować ,myć i smarować.
1 Wał
2 Pas
3,Łańcuch ,łańcuch to wiadomo trochę brudzi ,trzeba często smarować ,myć i smarować.
- Smoku
Romanie mówisz o czymś, co jest skonstruowane do przenoszenia w ten sposób napędu.RomanVN pisze:Pas jest pewną zaletą , nie wpływa na pewno na zużycie łożysk ,łożyska pracują najciężej przy przekazywaniu napędu na koło , pas ma też odpowiedni naciąg nie napina się go jak strunę ,przebieg takich pasków jest; zalecana wymiana co 50 tyś, kilometrów
A tu chodzi o przeróbkę, która wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi nie daje rady.