Kiedy wymiana oleju w lagach ?
- Garciu
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: VN 1700 Classic LT
- VROC: 34722
Kiedy wymiana oleju w lagach ?
Wycieków brak,delikatne hamowanie bez zarzutu,gwałtowny hebel,wyczuwalne dobicie.Czy to oznaka że czas na zmianę oliwy?,a może to norma.
Jakieś sugestie?
Przebieg 16 tys.km.
Jakieś sugestie?
Przebieg 16 tys.km.
Pozdrawiam,
Garciu.
Garciu.
morzesz wymienić jeśli ci to przeszkadza a przy okazji zmienić płyn np. na gęstszy będzie przedni zawias trochę sztywniejszy i na bank nie będzie ci dobijał .
A co do wymiany jeśli chodzi o przebieg to jest różnie z tym jedni mówią co 2 sezony inni latają aż nie pocieknie wtedy robią serwis całej zawiachy . Z tym jest tak jak z płynem do hamulców powinno się co roku ale ha kto to robi hehehe nieliczni
A co do wymiany jeśli chodzi o przebieg to jest różnie z tym jedni mówią co 2 sezony inni latają aż nie pocieknie wtedy robią serwis całej zawiachy . Z tym jest tak jak z płynem do hamulców powinno się co roku ale ha kto to robi hehehe nieliczni
- Hubas
- Miejscowość: Dopiewo
- Motocykl: VN 2000 CLASSIC
- VROC: 33938
Właśnie ilu motocyklistów tyle opiniiTrufel pisze:A co do wymiany jeśli chodzi o przebieg to jest różnie z tym jedni mówią co 2 sezony inni latają aż nie pocieknie wtedy robią serwis całej zawiachy . Z tym jest tak jak z płynem do hamulców powinno się co roku ale ha kto to robi hehehe nieliczni
Kupując Motocykl - Kupujesz Pasję na Całe Życie.
Miałem podobne obiekcje bo miałem podobne objawy.
W serwisie mi powiedzieli (i słusznie) że wymiana samego oleju prawdopodobnie da połowiczny efekt.
Okazało się że sprężyny są na granicy limitu i to prawdopodobnie ich wymiana + olej dałyby pełen klar na zawieszeniu. U mnie po wymianie samego oleju było sporo lepiej ale nie idealnie.
Czasem dobije.
W serwisie mi powiedzieli (i słusznie) że wymiana samego oleju prawdopodobnie da połowiczny efekt.
Okazało się że sprężyny są na granicy limitu i to prawdopodobnie ich wymiana + olej dałyby pełen klar na zawieszeniu. U mnie po wymianie samego oleju było sporo lepiej ale nie idealnie.
Czasem dobije.
- Makus001
- Miejscowość: okolice Wolsztyna
- Motocykl: NOMAD1600 z 2006 i VULCAN 1500 VNT 1998r
- VROC: 36160
Ja w zeszłym tygodniu wymieniłem uszczelniacze i olej i w sobote zauważyłem ze czasem puknie coś w lagach , niewiem sam , może mi się wydawało i nie chodzi o dobicie ale raczej odwrotnie , jak laga wraca na miejsce czyli jak koło wpadnie w dziurę
Były komarki, jawka, różne WSKi, SHL, JAWA 350, CZ350, ETZ 250, EN500 od 1.03.2012 Kawasaki 1500 VNT od 20.10.2016 NOMAD 1600
-
- Miejscowość: Lublin
- Motocykl: VN1700 NOMAD
- VROC: 34019
Bardzo proszęPapa Zulu pisze:Witam
Mam pytanie : Czy ktoś zna rozmiary uszczelniaczy w EN 500 1990r? Znalazłem sporo informacji na temat młodszych roczników, ale o tym jest niewiele... Jestem od paru dni posiadaczem takiego motocykla i niestety ma wycieki z przodka Nie chcę rozbierać i dopiero szukać (szkoda czasu) H E L P !
http://moto.allegro.pl/uszczelniacze-za ... 87016.html
lub
http://moto.allegro.pl/uszczelniacze-km ... 87477.html
lub
http://moto.allegro.pl/uszczelniacze-36 ... 39505.html
lub
http://moto.allegro.pl/zestaw-olej-motu ... 32598.html
Pozdrawiam Konrad
VROC #34019
VROC #34019
-
- Miejscowość: Kolbuszowa Górna
- Motocykl: Kawasaki Vulcan VS1500
- VROC: 0
Wymiana oleju w lagach
Witam Wymiana oleju w lagach powinna się odbywać co 3-4 lata niezależnie od przebiegu mało czy dużo , jak tak będziemy wymieniać to zawsze będzie ok. Błędem jest czekać aż nam coś wycieknie bo wtedy będziemy musieli wymienić symeringi uszczelniacze i jeszcze pare innych rzeczy a to jest koszt o wiele wyższy niż wymiana samego oleju. Do jednej lagi wchodzi około 400ml czyli jak kupimy litre to nam spokojnie wystarczy a olej to najlepiej taki co ma specyfike na początku 10w/ na 10,15,20,25 kwestia wyboru liczy sie początek żeby miał 10w.
A wymiana to jest trochę roboty trzeba koło ściągnąć lagi rozebrać tłoczek cofnąć i jakoś tam się wpuszcza, najlepiej pojechać do serwisu oni wiedzą co i jak koszt samej wymiany około 200zł + olej u nich kupić albo swój mieć wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam
A wymiana to jest trochę roboty trzeba koło ściągnąć lagi rozebrać tłoczek cofnąć i jakoś tam się wpuszcza, najlepiej pojechać do serwisu oni wiedzą co i jak koszt samej wymiany około 200zł + olej u nich kupić albo swój mieć wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam
Pakman